Parasieten bij honden
Elke hond krijgt vroeg of laat te maken met parasieten, ook al is hij gezond en goed verzorgd. Sommige parasieten hebben een beperkte invloed op hun gastheer, andere veroorzaken ernstig ongemak of ziekte. Afgezien van het feit dat parasieten bedreigend zijn voor de gezondheid van de hond zelf, verwekken sommige parasieten ook ziekten die overdraagbaar zijn van dier op mens en omgekeerd (zoönosen). Het is daarom van essentieel belang dat parasieten grondig en doeltreffend worden bestreden. In dit artikel lees je welke parasieten vaak voorkomen bij honden, welke symptomen een besmetting geeft, welke ziektes ze kunnen veroorzaken en hoe je ze kunt bestrijden.
Wat is een parasiet?
Een parasiet is een organisme dat zich voedt met het bloed van je hond of met zijn voeding en zich daarmee vermenigvuldigt. Parasieten kunnen vervelende klachten veroorzaken, ziektes overbrengen en zelfs gevaarlijk zijn. Er zijn inwendige en uitwendige parasieten.
- Uitwendige parasieten zitten in de vacht of op de huid. Veelvoorkomende uitwendige parasieten bij honden zijn vlooien, teken en mijten.
- Inwendige parasieten nestelen zich in het lichaam. Inwendig komen bij honden vooral wormen en giardia voor.
De meeste problemen kunnen worden voorkomen met een goede hygiëne, preventieve maatregelen en het regelmatig controleren van je hond. Denk je dat je hond parasieten heeft, grijp dan meteen in. Reinig de slaapplaats van je hond en alle plekken in huis waar hij is geweest, ook tapijten, vloerkleden, banken en kussens. Behandel je hond en zijn leefomgeving met een aangepast bestrijdingsmiddel. Bescherm je hond preventief tegen parasieten. Behandel hem met een aangepast anti-parasietenproduct dat een nieuwe besmetting helpt voorkomen.
Uitwendige parasieten
De meest voorkomende uitwendige parasieten bij honden zijn vlooien, teken en mijten.
Vlooien
Vlooien zijn uitstekende springers, ze springen van de ene hond naar de andere, of van mens naar hond en omgekeerd, en hechten zich vast aan de vacht van je hond. De vlooien bijten in zijn huid om aan zijn bloed te geraken en die beten jeuken. Je hond gaat zich krabben en bijten en zo ontstaan wondjes waarlangs bacteriën in de bloedbaan komen en infecties kunnen veroorzaken. Als je hond bij het bijten vlooien opeet, bestaat bovendien een zeer grote kans dat hij ook een lintworm krijgt. De cyclus van deze worm verloopt namelijk via de vlo.
Je kunt je hond beschermen tegen vlooien door hem preventief te behandelen met een anti-vlooienmiddel. Goed verzorgde dieren kunnen ook vlooien krijgen. Controleer daarom regelmatig zijn vacht op vlooien en vlooienuitwerpselen. Als je merkt dat je hond toch vlooien heeft, behandel hem dan met een vlooienbestrijdingsmiddel. Een goed anti-vlooienmiddel kan je steeds aan onze balie komen afhalen. Reinig ook zijn omgeving zeer grondig om te voorkomen dat vlooieneitjes nog uitkomen en voor nieuwe besmetting zorgen.
Teken
Teken leven overal in de natuur, dus ook in je tuin. Bij aanraking klemt een teek zich vast aan de huid van je hond. Met zijn sterk ontwikkelde kaken maakt hij een gat door de huid en voedt zich met bloed. Het opgezogen bloed zorg ervoor dat de teek opzwelt. Als de teek helemaal is volgezogen, laat hij vanzelf los.
Een tekenbeet is pijnloos, maar wel gevaarlijk. De teek kan namelijk drager zijn van ziektes die via zijn beet in de bloedbaan van de hond kunnen komen. De ziekte die het meest wordt overgebracht via teken is de ziekte van Lyme. Bij besmetting ontstaat een rode cirkel rond de tekenbeet. Dat is bij een hond vaak moeilijk te zien. Besmette dieren hebben ook koorts, gezwollen lymfeklieren, sloomheid, nierproblemen, gedragsveranderingen en epilepsie. De ziekte van Lyme is met antibiotica te behandelen, en kan volledig worden genezen als deze behandeld wordt in een vroeg stadium.
Je kunt je hond beschermen tegen teken met een antitekenmiddel. Controleer zijn vacht ook regelmatig op teken, zeker als je hond in hoog gras of in het bos heeft gelopen. Als je hond een teek heeft, dan kun je die gemakkelijk verwijderen met een tekentang. Een tekentang kan je in onze praktijk aankopen.
Bekijk ons artikel over vlooien en teken bij honden en katten als je nog meer wil weten.
Huidmijten
Huidmijten zijn zeer kleine parasieten, je kunt ze niet zien met het blote oog. Sommige mijten zijn normale huidbewoners die in lage aantallen geen problemen veroorzaken, andere mijten kunnen schadelijk zijn en zorgen voor jeuk en huidirritatie.
Je hond kan besmet worden door verschillende soorten mijten. Oormijten kruipen in de oren en veroorzaken jeuk. Schurftmijten graven gangen in de huid en veroorzaken hevige jeuk. Vachtmijten zitten in de vacht en tasten die aan, soms met haarverlies en jeuk. Demodexmijten nestelen zich in de huid en veroorzaken in sommige gevallen jeuk en kale plekken.
Inwendige parasieten
Veelvoorkomende soorten wormen bij honden zijn lintwormen, haakwormen, zweepwormen en hartwormen. De meeste daarvan zijn ook besmettelijk voor mensen. Behalve een verminderde algemene conditie zijn de meeste worminfecties geen ernstig gevaar voor de gezondheid van je huisdier. Je moet een wormeninfectie wél behandelen omdat ze besmetting kunnen veroorzaken bij mensen.
Lintwormen
Lintwormen nestelen zich in de dunne darm van je hond en leven daar van de darminhoud. Als je hond erdoor besmet is, vind je stukjes lintworm in zijn ontlasting. Die stukjes zien eruit als rijstkorrels. Een lintwormbesmetting gaat meestal ook gepaard met jeuk bij de anus. Je hond gaat dan zittend over de grond schuiven om zich te krabben.
Haakwormen
Haakwormen zijn 5 tot 16 mm lang en leven in de dunne darm van je hond waar ze zich voeden met zijn bloed. Ze hebben haken en tanden in hun bek waarmee ze de darmwand beschadigen en darminfecties veroorzaken. Een erge besmetting gaat gepaard met bloedarmoede en diarree. Je kunt bloedarmoede bij je hond herkennen aan bleke slijmvliezen, sloomheid en verminderde eetlust.
Zweepwormen
Zweepwormen leven in de dikke darm en boren hun kop door de darmwand op zoek naar bloed en weefselvloeistof waarmee ze zich voeden. Daarbij beschadigen ze het darmslijmvlies en veroorzaken zo darminfecties. Typische klachten bij een zweepwormbesmetting zijn diarree, bloedarmoede en vertraagde groei bij jonge dieren.
Hartwormen
Een besmetting door hartwormen komt nog zelden voor. In die enkele gevallen gaat het meestal om de Franse hartworm en die is gevaarlijk. De larven komen via de darmwand in de bloedbaan. De volwassen hartwormen nestelen zich in de longslagader en de rechterhartkamer en leggen hun eitjes in de longen. Honden met hartwormbesmetting hebben een verminderde eetlust, hoesten, braken en hebben het benauwd. Zonder behandeling kan de besmetting leiden tot hoge bloeddruk, hartfalen, ademhalingsproblemen, sloomheid en zelfs overlijden.
Om wormen bij je hond te voorkomen, geef je hem vier keer per jaar een ontwormingskuur en zorg voor een hygiënische leefomgeving. Aarzel zeker niet om bij ons de volgende ontwormingskuur te plannen! Is je hond besmet, dan is ontwormen noodzakelijk. Je dierenarts kan de precieze wormsoort bepalen en zal dan een aangepast ontwormingsmiddel voorschrijven. Bij wormsoorten die door vlooien worden overgedragen, is het van belang ook de vlooien te bestrijden. Geef je hond geen rauw vlees of slachtafval, met dit soort vlees is het risico op lintworminfecties hoog.
Giardia
Gardia is een veelvoorkomende darmparasieten bij honden en katten en is overal aanwezig. Deze eencellige parasiet zit ingekapseld in een cyste die door likken of eten in het maagdarmkanaal terechtkomt. Eenmaal in de dunne darm barst de cyste open. De giardia vermenigvuldigt zich en hecht zich vast aan de darmwand die daarbij beschadigd raakt. Giardia geeft niet altijd klachten, maar kan bij sommige dieren een hardnekkige, slijmerige diarree veroorzaken, soms met bloed erin.
Giardia is hardnekkig omdat de parasiet langdurig aanwezig blijft in de omgeving van de patiënt. In de uitwerpselen van een besmette hond zitten namelijk nieuwe cysten waardoor de hond andere dieren maar ook zichzelf opnieuw kan besmetten. Een wat zwakkere hond die besmet is, zal al snel symptomen vertonen. Als een gezonde hond besmet raakt, zijn er vaak nauwelijks klachten, maar zijn ontlasting bevat wel al cysten. Daarom is het belangrijk niet alleen besmette dieren te behandelen, maar ook alle andere dieren in huis om herbesmetting of nieuwe besmetting te voorkomen. Lees ons artikel over wormen bij honden en katten om nog meer te weten te komen.
Vergeet je weleens jouw favoriete viervoeter te ontwormen, vaccineren,...? Wij nemen graag die zorg op ons!