Puppy Praktijk⎥Survival kit voor de eerste weken thuis
Kijk je al weken aan een stuk uit naar het moment waarop je jouw puppy mee mag nemen naar huis? Dan zal je met je geluk geen blijf weten nu het moment er eindelijk is! Maar heb je wel alles wat je nodig hebt? En hoe kan je het de eerste weken het beste aanpakken? De overstap is voor dat kleine beestje namelijk best groot: van de mama en broertjes en zusjes naar een nieuw huis op z'n eentje. Maar geen zorgen, wij hebben hieronder een aantal tips verzameld om het jouw kleine oogappeltje zo gemakkelijk mogelijk te maken!
Zorg dat de pup voldoende gevoed en gehydrateerd is
Eenmaal de pup klaar is om bij jou te komen wonen, is hij niet meer afhankelijk van de moedermelk maar begint hij langzaam aan vaste voeding te eten en water te drinken. Over de regelmaat en de hoeveelheid van het voeden, vraag je best raad aan jouw of onze dierenarts. Een pup heeft meer baat bij kleine en regelmatige porties in het begin. Dit zal doorheen de weken even vlug evolueren als de groei van jouw oogappel, dus houd het eetgedrag goed in de gaten! Voorzie een rustig plekje waar jouw pup zich veilig voelt om te eten en laat zijn eetmoment samenvallen met een rustig moment. Dit kan een moment zijn waarop je bijvoorbeeld zelf eet of als je dichtbij met iets rustig bezig bent. Zo zal hij zich veel meer op zijn gemak voelen. Verder is het heel belangrijk dat er telkens een drinkbakje met vers water klaar staat!
Opgelet: drinkt jouw puppy overmatig of net helemaal niets? Schrokt hij al zijn eten binnen of heeft hij integendeel geen honger? Heeft hij last van diarree? Dan contacteer je best de dierenarts!
Maak het jouw pup zo comfortabel mogelijk
Creëer een gezellige en veilige hoek voor jouw pup. Kies een rustig plekje uit en zet hier zijn nieuwe mandje. Koop deze niet te klein want je kan ervan versteld staan hoe vlug jouw puppy eruit zal groeien. Even strekken of lekker gek kunnen doen is een must, dus voorzie hier zeker genoeg plaats voor. Leg een zacht kussen en eventueel een knuffeltje in de mand waar jouw puppy in het begin tegen kan kruipen voor de nodige warmte en geborgenheid. Vaak geven fokkers ook een speeltje mee dat ruikt naar het nestje zodat jouw puppy de geur herkent en zich meteen op zijn gemak voelt in zijn mandje.
De puppy zal de eerste weken de warmte van de mama missen. De temperatuur van de kamer op dezelfde hoogte zetten als die bij de fokker thuis kan al heel wat helpen. Als je met jouw puppy gaat wandelen of hem mee naar buiten neemt, denk er dan aan dat je hem tegen de weersomstandigheden moet wapenen: voorzie een lekker warm jasje indien het buiten vriest en laat jouw hond onder geen enkele omstandigheden achter in de auto op extreem warme of koude dagen. Ook pups kunnen een hitteslag krijgen indien ze te lang blootgesteld worden aan de zon.
Opgelet: blijft jouw pup de hele dag in de mand liggen of hapt hij naar je als je hem aait in zijn mandje? Dit kan een indicatie zijn dat er iets fout is, bel voor de zekerheid de dierenarts!
Geniet van wandelingen samen en vermijd stress
Voor het eerst gaan wandelen zal voor jouw pup een hele ervaring zijn op zich: een vreemde omgeving vol nieuwe geurtjes, prikkels en dieren. Dit is best vermoeiend, dus bouw de lengte en intensiteit van het wandelen geleidelijk aan op. Merk je dat jouw pup na 5 minuten stappen nog vlot verder kan en geen signalen van stress of vermoeidheid toont, dan kan er gerust nog een blokje rond bij. Merk je echter dat jouw oogappeltje minder vlot vooruit geraakt en zijn nieuwsgierigheid wat gedempt is? Dan kan vermoeidheid de pup parten spelen. Hoog tijd dus om naar huis te gaan en even tot rust te komen. Observeer telkens goed hoe je pup zich voelt en speel hierop in.
Wil je jouw puppy laten wennen aan de lijn? Begin dan alvast binnen of in de tuin: een bekende plek zal het proces vlotter doen verlopen. Wil je na verloop van tijd het eens buiten proberen? Zorg dan voor een lijn die zeker lang genoeg is (minimum 2,5 meter), zo is hij veilig maar heeft hij ook genoeg ruimte om een echte puppy te zijn en op een enthousiaste manier alles te verkennen. Start op een plaats buiten waar het niet te druk is om eventuele stress- en angstgevoelens te vermijden. Onbekende situaties kunnen namelijk voor een stressreactie zorgen. Hoe beter je jouw pup kent, hoe beter je kunt voorspellen wat hij persoonlijk als stresserend ervaart. Observeer zijn gedrag goed en probeer deze situaties zoveel mogelijk te vermijden.
Tip: wij helpen je graag met het gebruik van dat wennen aan die lijn in de lessenreeks Puppy Coaching & Opvoeding of in de workshop Wandelend leren met je hond.
Bescherming tegen parasieten
De puppy wordt blootgesteld aan allerlei beestjes. Preventief optreden is hierbij van groot belang: praat met de dierenarts over hoe je jouw puppy zo optimaal mogelijk kan beschermen. Indien je merkt dat de puppy mogelijks te maken heeft met een parasiet, aarzel dan zeker niet om de dierenarts te contacteren zodat hij de best mogelijke zorgen kan krijgen.
Tip: ontdek het Life Plan, als garantie op de beste bescherming
Hieronder zetten we de meest voorkomende parasieten op een rijtje:
A) Vlooien kunnen erg vervelend zijn voor jouw hond maar ook voor jezelf. Als de puppy zichzelf opeens intens begint te likken of krabben, of indien er zwarte schilfertjes uit de vacht vallen die bij contact met vocht rood kleuren, dan kan hij door vlooien besmet zijn. Ga voor een correcte behandeling naar de dierenarts. Enkel de pup behandelen is niet voldoende. Heb je nog andere huisdieren rondlopen? Zorg dan dat je hen ook behandelt. Het huis kuis je best zo grondig mogelijk en meermaals per dag, en was alles dat in contact kwam met je huisdieren. Ten slotte kan je een insecticide spray spuiten op plekken waar jouw pup vaak zit.
Tip: Lees onze adviesartikels over vlooien.
B) Teken zijn aanwezig waar jouw puppy graag vertoeft: parken, tuinen en bossen. Ze kunnen ziekten overbrengen zoals de ziekte van Lyme waardoor het aangewezen is om preventief te behandelen. Praat hierover met de dierenarts. Indien een teek zich al heeft vastgebeten in de vacht, verwijder deze dan zo vlug mogelijk. De teek op de correcte manier verwijderen is heel belangrijk. Bewerk de teek niet met ontsmettingsalcohol of een ander middel, dit kan de kans op besmetting verhogen. Maak gebruik van een pincet of een tekentang en plaats deze zo dicht mogelijk tegen de huid aan terwijl je de teek omsluit (pas op: druk ze niet plat). Haal vervolgens met een draaibeweging de teek uit de huid. Belangrijk hierbij is dat er niets van de teek achterblijft want dit kan nog steeds voor ontstekingen zorgen of tot een ziekte leiden. Aan te raden is om nadien zorgvuldig te ontsmetten en na te behandelen met een tekenmiddel. Houd de plek waar de teek zat zeker de komende paar dagen in de gaten. Ben je er toch niet gerust in? Laat de dierenarts de teek dan onder handen nemen of laat de pup na het eigenhandig verwijderen controleren op eventuele ziektes.
Tip: Lees onze adviesartikels over teken en Hoe een tekentang gebruiken?
C) Wormen zijn moeilijker te bespeuren. Soms kan het zijn dat je ze opmerkt als je hond moet overgeven of in de stoelgang. Vaker zijn ze niet waarneembaar en kan je besmetting enkel opmerken aan een doffe vacht of slappe stoelgang. Het is altijd nuttig om jouw pup preventief te ontwormen: vraag hiervoor raad aan de dierenarts. Puppies worden besmet via de mama en volwassen honden kunnen besmetting buiten oplopen. Denk je dat jouw hond besmet is? Bezoek dan de dierenarts en houd je strikt aan de behandeling. Zelf kan je besmetting van jouw pup vermijden door telkens je handen te wassen na het werken buiten, uitwerpselen meteen op te kuisen, zijn slaapplek steeds proper te houden en contact met vreemde honden te vermijden.
Tip: Lees onze adviesartikels over wormen.
Zorg voor een sterke band tussen het gezin en de puppy
Ook op vlak van socialisatie heeft jouw pup nog veel te leren. De grote verschillen tussen hoe honden en mensen elkaar begroeten maakt dat dit een proces is waarin jouw pup moet groeien. Zorg ervoor dat je hem bij het thuiskomen op een rustige manier begroet: laat hem even rustig snuffelen, spreek hem op een kalme manier toe en vermijd vooral frontale, onverwachte begroetingen die intimiderend kunnen overkomen. Doe hierna verder je ding, zo leer je jouw puppy gaandeweg jullie persoonlijk begroetingsritueel aan.
Wij hopen alvast dat bovenstaande tips jullie goed op weg kunnen helpen. Het voornaamste is dat jullie volop genieten van de kostbare tijd met jullie nieuwe oogappeltje!
Geniet ervan!
Ja, hou me op de hoogte van komende evenementen, lessen, lezingen of workshops over & voor puppies!