Overslaan en naar de inhoud gaan

Teek verwijderen: WelloPet legt het uit!

Een teek verwijderen is iets wat niet moeilijk is en jij thuis ook kan.

Algemeen

Teken zijn aanwezig waar jouw hond en kat graag vertoeft: parken, tuinen en bossen. Ze kunnen verschillende ziekten overbrengen waardoor het aangewezen is om preventief te behandelen. Praat hierover met de dierenarts. Indien een teek zich al heeft vastgebeten in de vacht, verwijder deze dan zo vlug mogelijk.

Hoe te werk gaan om een teek te verwijderen?

De teek op de correcte manier verwijderen is heel belangrijk. Maak gebruik van een een tekentang en plaats deze zo dicht mogelijk tegen de huid aan terwijl je de teek omsluit (pas op: druk ze niet plat). Haal vervolgens met een draaibeweging de teek uit de huid. Belangrijk hierbij is dat er niets van de teek achterblijft want dit kan nog steeds voor ontstekingen zorgen of tot een ziekte leiden. Het is belangrijk dat je de teek niet beschadigt wanneer je deze wil verwijderen. Het is onnodig om in de parasiet te knijpen of om het te verdoven met olie of alcohol of te verhitten met een lucifer. Dit zorgt ervoor dat het organisme zijn maaginhoud opbraakt in de huid en zo vergroot je de kans op infecties. Probeer de teek rustig en met zelfvertrouwen te verwijderen zodat deze in zijn geheel met de monddelen wordt weggehaald.

Aan te raden is om de huid nadien zorgvuldig te ontsmetten met isobetadine en na te behandelen met een ter preventie van nieuwe teken. Houd de plek waar de teek zat zeker de komende paar dagen in de gaten. Ben je er toch niet gerust in? Laat de dierenarts de teek dan onder handen nemen of laat je dier na het eigenhandig verwijderen controleren op eventuele ziektes.

Er zijn verschillende hulpmiddelen ontworpen om de uitwendige parasiet te verwijderen, zoals bijvoorbeeld een speciaal tekenpincet en een tekenhaakje.

Het tekenpincet

Pak hierbij de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast. Trek de parasiet er al draaiend uit.

Het tekenhaakje

Dit is een soort koevoetje dat je tussen de parasiet en de huid moet schuiven. Daarna trek je de teek al draaiend, tegen de wijzers van de klok, uit de huid.

Bekijk hier het filmpje

Zo leer je een teek verwijderen op de correcte manier.

 

 

Een teek verwijderen, toch liever niet?

Als je het niet ziet zitten om zelf de parasiet te verwijderen bij je huisdier kan je bij één van de dierenartsen van WelloPet langskomen! De beste oplossing is natuurlijk om je huisdier preventief te beschermen tegen parasieten door middel van pipetten of tabletten.

Contacteer ons voor het verwijderen van een teek

Lees ook Vlooien en teken bij honden en kattenChecklist voor een goede vlooienbestrijding

PS: Vaak is er twijfel of je een teken beter verwijdert met een tangetje dat draait, of dat nijpt. Beiden hebben hun voordelen, en veel hangt af van de voorkeur van de gebruiker. Bij WelloPet vinden we de voordelen van de draaiende beweging groter omdat er minder risico is op het afbreken en achterblijven van tekenpootjes, of op het ongewild ledigen van de besmette maaginhoud van de teek door het nijpen.