Overslaan en naar de inhoud gaan
Gebit konijn

Het gebit van een konijn

Wist je dat de snijtanden en kiezen van een konijn heel hun leven blijven groeien? Ongeveer 1-2mm per week!
Daarom is het belangrijk om het gebit van een konijn regelmatig te laten nakijken om problemen te voorkomen of op tijd aan te pakken. Door een foute gebitsslijtage kunnen konijnen letsels in de mond krijgen met alle gevolgen van dien. 
Een konijn heeft 28 tanden waarvan 22 kiezen, 4 snijtanden en 2 stifttanden (achter de bovenste snijtanden) en heeft geen hoektanden. Een konijn heeft zijn definitief gebit gevormd op een leeftijd van 5 weken. De melktanden van een konijn vallen uit bij de geboorte. 

Slijten van tanden

Het slijten van de tanden gebeurt op natuurlijke wijze. Konijnen moeten minimum 10 uur per dag kauwen zodat de tanden gaan afslijten. Zorg daarom voor voldoende knaagmogelijkheden en altijd voor voldoende hooi. Een konijn knabbelt snel en stil. Het is belangrijk dat je als konijneneigenaar dit in de gaten houdt. Konijnen zijn ook goed in het doen alsof ze eten, bij bepaalde emoties. Je moet goed kijken of ze wel effectief het eten opeten. Konijnen kunnen bijvoorbeeld last hebben van knarsetanden. (Dit doen ze in veel situaties, als ze blij/opgewonden/boos/geïrriteerd zijn of als ze pijn hebben). Dat kan je herkennen doordat het konijn traag en luid kauwt (i.p.v. snel en stil). Dit brengt veel pijn en ongemak mee voor het konijn. Niet enkel de snelheid van het kauwen is van belang, maar ook de houding die het konijn aanneemt bij het kauwen is belangrijk. Konijnen maken immers opzettelijke bewegingen waarbij de tanden tegen elkaar schuren om de randen aan te scherpen. 

Een overvol eetbakje, herkenbaar? We zien dagelijks in de praktijk dat konijnen te veel korrels krijgen, hoewel we dit eerder als een versnapering zien in plaats van het hoofdmenu. 
Te veel korrels kan leiden tot maag-en darmklachten, foute tandslijtage, verveling, problemen met urinewegen en overgewicht! 
Beperk het aantal korrels tot max. 20 gram (1 eetlepel) per kg lichaamsgewicht per dag en geef voldoende hooi en groenten!
Lees meer 

Positie van de tanden

De positie van de tanden is ook zeer belangrijk: de onderste snijtanden moeten achter de bovenste snijtanden staan. Als dat niet het geval is door bijvoorbeeld een te korte bovenkaak (aangeboren) dan groeien de snijtanden te lang door ten gevolge van een verkeerde slijtage. Hierbij spreken we van olifantstanden. Regelmatige controle is hier dus van essentieel belang. Andere oorzaken kunnen een trauma zijn, door bijvoorbeeld een val of het kauwen aan metalen tralies, of door de groei van een gezwel ter hoogte van de kaak. Olifantstanden kunnen behandeld worden door regelmatig de tanden bij te laten slijpen of door deze te trekken. Tanden van een konijn mogen nooit geknipt worden. Voor behandeling raadpleeg je het best onze dierenarts


Naast stift- en snijtanden, hebben konijnen kiezen. Ook aan de kiezen kunnen er problemen ontstaan. Een foute stand van de kiezen kan verschillende oorzaken hebben: Het kan aangeboren zijn, of ten gevolge van een trauma of een gezwel thv de kaak. Een andere oorzaak is door de eerder vernoemde doorgroeiende snijtanden (olifantstanden) zal het konijn ook een foute kauwbeweging maken. Ouderdom kan eveneens een invloed op het gebit hebben doordat de kiezen losser in het kaakbot komen te zitten. Al deze afwijkingen hebben tot gevolg dat er op de kiezen haakjes of puntjes gaan komen die letsels in de mond kunnen veroorzaken en pijn met zich meebrengt. 

De behandeling blijft echter hetzelfde als bij de snijtanden: de kiezen bijslijpen. De kiezen trekken moet goed besproken worden met de dierenarts en gebeurt slechts in uitzonderlijke gevallen, daar het toch een zeer ingrijpende operatie is. 

Een mogelijk tandprobleem kan herkend worden door het speekselen van jouw konijn.