Overslaan en naar de inhoud gaan
Gebit konijn

Het gebit van een konijn

Tandhygiëne is zeer belangrijk bij de verzorging van konijnen. Een konijn heeft 28 tanden waarvan 22 kiezen, 4 snijtanden en 2 stifttanden (achter de bovenste snijtanden) en heeft geen hoektanden. Een konijn heeft zijn definitief gebit gevormd op een leeftijd van 5 weken. De melktanden van een konijn vallen uit bij de geboorte. Snijtanden en kiezen groeien hun hele leven lang door, ongeveer 1mm per week waardoor het dus belangrijk is dat deze tanden slijten. 

Slijten van tanden

Het slijten van de tanden gebeurt op natuurlijke wijze. Konijnen moeten minimum 10 uur per dag kauwen zodat de tanden gaan afslijten. Een konijn knabbelt snel en stil. Het is belangrijk dat je als konijneneigenaar dit in de gaten houdt. Konijnen kunnen bijvoorbeeld last hebben van knarsetanden. Dat kan je herkennen doordat het konijn traag en luid kauwt (i.p.v. snel en stil). Dit brengt veel pijn en ongemak mee voor het konijn. Niet enkel de snelheid van het kauwen is van belang, maar ook de houding die het konijn aanneemt bij het kauwen is belangrijk. Konijnen maken immers opzettelijke bewegingen waarbij de tanden tegen elkaar schuren om de randen aan te scherpen. 

Een overvol eetbakje, herkenbaar? We zien dagelijks in de praktijk dat konijnen te veel korrels krijgen.
Te veel korrels kan leiden tot maag-en darmklachten, foute tandslijtage, verveling, problemen met urinewegen en overgewicht! 
Beperk het aantal korrels tot max. 10 gram per kg lichaamsgewicht per dag en geef voldoende hooi en groenten!
Lees hierover meer op https://www.wellopet.be/…/mijn-konijnenvoer-wel-gezond-voor…

Positie van de tanden

De positie van de tanden is ook zeer belangrijk. De onderste snijtanden moeten achter de bovenste snijtanden staan. Als dat niet het geval is, dan spreken we van olifantstanden. Olifantstanden is een benaming voor een foute stand van de konijnentanden die ontstaat doordat de snijtanden niet correct afslijten. Hierdoor groeien de snijtanden van het konijn te lang door. Dat kan aangeboren zijn, doordat het konijn een te korte bovenkaak heeft. Regelmatige controle is hier dus van essentieel belang. Andere oorzaken kunnen een trauma zijn, door bijvoorbeeld een val of het kauwen aan metalen tralie, of door de groei van een gezwel ter hoogte van de kaak. Olifantstanden kunnen behandeld worden door de tanden bij te slijpen of te trekken. Tanden van een konijn mogen nooit geknipt worden. Voor behandeling raadpleeg je het best onze dierenarts


Naast snijtanden, hebben konijnen ook kiezen. Ook aan de kiezen kunnen er problemen ontstaan. Problemen aan de kiezen kunnen aangeboren zijn, door bijvoorbeeld een foute kaakstand, maar kunnen ook optreden door een trauma (bv. Een kaakfractuur), door de groei van een gezwel ter hoogte van de kaak, of door olifantstanden waarbij de konijn foute kauwbewegingen maakt. De behandeling is, net zoals bij de olifantstanden, door de kiezen te trekken of bij te slijpen. 

Je kan tandproblemen bij jouw konijn snel herkennen als je merkt dat je konijn speeksel heeft. Een speekselend konijn heeft vaak tandproblemen.

Als je na het lezen van deze blog twijfels of vragen zou hebben over het gebit van jouw konijn, aarzel dan niet om met onze dierenartsen contact op te nemen. 
 

Contacteer ons >>

Ontdek 10 leuke konijnenweetjes >>
Lees meer over het verzorgen en hanteren van een konijn >>