Overslaan en naar de inhoud gaan
Konijn kijkt de camera aan

15 leuke konijnenweetjes

Extra tip : Konijnen inenten, waarom is het belangrijk om dit te doen? 

Er bestaan twee belangrijke virale aandoeningen die dodelijk zijn voor konijnen en waartegen je hen kan beschermen door middel van vaccinatie. Het gaat over Myxomatose en Viraal Hemorragisch Syndroom of Rabbit Haemorrhagic Disease (RHD). Om dit te vermijden is een konijn inenten zeer belangrijk!

De dierenartsen van WelloPet organiseren ieder jaar telkens in april vaccinatiedagen voor alle konijntjes: dit is voordelig én preventief, inclusief een gezondheidscheck.


Vaccineer je konijn in april! 

Je kan voor deze voordelige vaccinatie een afspraak maken via:

Onze online agenda (vermeld vaccinatie konijn bij de info)
telefonisch: +329 232 00 42 ;(Merelbeke), +329 282 36 78 (Lochristi), +3256 35 75 16 (Kuurne) of +3256 15 14 44 (Waregem) of aan de balie van WelloPet.


1. Vruchtbaarheid

Konijnen kunnen zich, afhankelijk van het ras, voortplanten vanaf de leeftijd van 3 à 4 maand. Bij een reuzeras is dit eerder vanaf 9 maand.

Voedsters (vrouwelijk konijn) kunnen de dag na bevalling al meteen weer zwanger worden. Let dus op als je een mannetje en een vrouwtje samenzet. Houd een pas gecastreerd mannetje ook even weg van het vrouwtje, aangezien hij na castratie nog een maand vruchtbaar kan zijn.

2. Regeling lichaamstemperatuur

Konijnen hebben geen zweetklieren en kunnen niet zweten. Ze moeten hun warmte kwijtraken via de oren.

3. Levensverwachting

Een konijn kan gemakkelijk 7-8 jaar worden, sommige worden 10 jaar of ouder. Een gekend misverstand is dat mensen denken dat konijnen niet ouder worden dan 3-5 jaar. Als een konijn niet ouder wordt dan 3-5 jaar is er waarschijnlijk iets misgegaan in de verzorging, voeding of huisvesting van het konijn.

4. Eigen keutels opeten

Konijnen maken voornamelijk 's nachts, maar ook overdag speciale keutels , namelijk caecotrofen of blindedarmkeutels. Deze zachte, kleverige keutels worden in de blinde darm gemaakt en bevatten veel essentiële voedingsstoffen. Konijnen eten deze normaal gezien meteen op vanuit de anus waardoor ze meestal in het hok niet te zien zijn. Als een konijn deze keutels niet meer kan opeten door bijvoorbeeld verkeerde voeding, rugproblemen, gebitsproblemen, zwaarlijvigheid enzovoort, kan hij last krijgen van een 'plakpoep'. 

5. Konijnen zijn geen knaagdieren

Een konijn is geen knaagdier, maar behoort tot de groep van de haasachtigen.
De haasachtigen hebben, zoals konijnen, extra stifttanden achter de bovenste snijtanden. Knaagdieren hebben dit niet.
 

konijn-sneeuw-bladeren.jpg

6. Alarmsignaal

Wanneer een konijn iets verdachts opmerkt of iets ongewoons hoort, kan het hard met de achterpoten op de grond kloppen. In de natuur doen konijnen dit om andere dieren van de groep te verwittigen dat er gevaar dreigt.

7. Konijnen kunnen niet braken

Aangezien de spieren van de slokdarm van het konijn maar in 1 richting (naar de maag) werken, kunnen konijnen niet braken. Konijnen hebben zo een hoger risico op verstopping van de darmen. Aangezien ze niet kunnen braken, mogen (en moeten) konijntjes vóór een operatie gegeten hebben, dit is beter voor de spijsvertering.

8. Wortels zijn niet zo gezond

Wortels bevatten veel suikers en kunnen op lange termijn schadelijk zijn voor je konijn. Een stukje van 1-2 cm 2x per week is voldoende. Ook voor het afslijten van de tanden helpt wortel niet zoveel. Om je konijn te helpen met de slijtage van de tanden geef je ze beter twijgjes van wilg of appelboom en uiteraard hooi.

9. Zindelijk maken

Konijnen zijn zeer proper en je kan ze aanleren om enkel in een bakje of hoekje van de kooi hun behoefte te doen. Niet-gecastreerde mannetjes en zeer jonge konijntjes zijn wat moeilijker om zindelijk te krijgen.

10. Konijnen en kinderen

Konijnen zijn niet zo’n goede huisdieren voor kinderen. Konijnen houden niet van drukte of lawaai en ze houden er al helemaal niet van om opgepakt te worden. Daarbij zijn konijnen het meest actief ‘s morgens en ‘s avonds. Overdag wanneer de kinderen het meest actief zijn en met het dier willen spelen, heeft het konijn juist rust nodig. 

11. Een dolgelukkig konijn, Binky

Wanneer ze een energieboost krijgen, een beetje ondeugend willen zijn, maar vooral wanneer ze plezier hebben en gelukkig zijn. 'Binkyen' houdt in dat een konijn opspringt en zijn hele lichaam in de lucht kronkelt alvorens hij weer veilig op zijn vier pootjes belandt. 

12. Een doodblij konijn, Deayh roll of Bunnyflop

Plots kan een konijn uit het niets omvallen of gooit hij zich op zijn zij.  
Geen paniek: jouw konijn is niet doodgevallen, maar ook dit is een teken dat hij blij en ontspannen is en je vertrouwt.  

13. Even de beentjes strekken of Agility

Konijnen zijn intelligent, speels en nieuwsgierig. Ze worden graag uitgedaagd waardoor ze ook ideale huisdieren zijn om ze trucjes of commando’s aan te leren. Niets is beter voor hun mentale gezondheid dan een mooie uitdaging.  

Eenmaal je een goede – en GEZONDE - treat hebt gevonden om de motivatie op te wekken kunnen jij en je konijn aan de slag. Een ideale manier om een onvergetelijke band op te bouwen met jouw konijn.  

Een hindernissenparcour afleggen, ook wel agility genoemd, is geen onbekende sport in de konijnenwereld. Wist je dat er zelf wedstrijden bestaan, echter voornamelijk in de USA.  

 

14. Breekbaar rugje

Konijnen hebben een zwakke ruggengraat, maar wel hele sterke spieren in de achterpoten. Door een rare sprong, verkeerd oppakken van het konijn of per ongeluk laten vallen, kan een konijn zijn rug breken.  
De stamp van een konijn kan zo krachtig zijn dat het zijn eigen rug kan overstampen (breken). Als je een konijn opneemt moet je dus het poepje altijd goed ondersteunen.  

 

15. Chinning

Konijnen markeren ook hun territorium door met de onderkant van hun kin tegen voorwerpen aan te wrijven. Onder de kin zit namelijk een geurklier waarmee feromonen afgeeft. De geur is voor mensen niet waarneembaar.  
Als een konijn je leuk vindt zal hij, net zoals een hond, lekjes geven.