Overslaan en naar de inhoud gaan
patella luxatie of knieschijfverplaatsing

Knieschijfverplaatsing of patella luxatie

Wat is een knieschijfverplaatsing of patellaluxatie bij de hond?

De knieschijf of patella ligt in een kraakbeengroeve ter hoogte van de knie. Bij een knieschijfverplaatsing of patellaluxatie is deze knieschijf uit de groeve gesprongen (langs de binnen- of buitenkant van de knie). In een goed werkende knie heeft de knieschijf een belangrijke functie in het mechanisme van plooien en strekken. Als de knieschijf uit de kraakbeengroeve gesprongen is, dan kan de hond niet goed op dit been steunen.

Een knieschijfluxatie wordt in vier gradaties onderverdeeld.

  • Graad 1: De knieschijf is uit de groeve te duwen en de knieschijf springt meteen terug in de groeve. 
  • Graad 2: De knieschijf springt spontaan uit de groeve. 
  • Graad 3: De knieschijf ligt permanent uit de groeve, maar kan wel nog met de hand teruggeduwd worden op zijn plaats. 
  • Graad 4: De knieschijf ligt permanent naast de groeve en kan niet teruggeduwd worden.

Wat is de oorzaak van een knieschijf- of patellaluxatie? 

Zo’n knieschijfverplaatsing heeft vaak een genetische aanleg. Verschillende kleine hondenrassen zijn gekend met het probleem zoals de chihuahua, de dwergpincher, teckels, kleine terriërs enzovoort. Bij katten kan het ook voorkomen. We kunnen het probleem aan één knie zien, maar vaak is het een probleem dat aan beide knieën voorkomt. 

patellaluxatie_4_375x300.png
patellaluxatie_3_375x300.png

Hoe herken je een knieschijf- of patellaluxatie? 

Als eigenaar merk je dat je hond af en toe mank loopt op een (of beide) van de achterpoten. Als de knieschijf uit zijn groeve springt, dan steunt de hond een poosje niet op de poot, tot de knieschijf terug in de groeve springt, dan loopt het dier weer normaal. Zo kan het zijn dat je hond plots enkele passen huppelt met een opgetrokken poot en dan verder weer normaal loopt. 

Zie je dit vreemd wandelpasje bij jouw huisdier? Neem dan contact op met je dierenarts. Deze kan een diagnose stellen door te voelen aan de knie van je hond. Op de röntgenfoto kan je een ondiepe groeve zien, een foute anatomie van de knie en soms zie je dat de knieschijf niet op de juiste plaats zit. 

Wat moet er gedaan worden aan een knieschijf- of patellaluxatie?

De gevolgen van zo’n knieschijfluxatie hangen af van de gradatie.

Graad 1 hoeft dikwijls geen behandeling. Waar men wel bewust van moet zijn, is dat door regelmatige luxaties, een pijnlijk gewricht ontstaat. Zo ontstaat er sneller artrose in een knie waar de patella uit de groeve kan springen.

Bovendien kan, door het verspringen van de knieschijf, botafwijking ontstaan waardoor de luxatie steeds erger wordt. Het is dan ook zo dat de meeste van deze gevallen beter geopereerd kunnen worden indien het dier er last van ondervindt.

De andere drie graden van patellaluxatie komen in aanmerking voor chirurgie.

patellaluxatie_2_375x300.png
patellaluxatie_1_375x300.png
links: normale knie
links normale knie • rechts patella luxatie

Een individuele vraag, wil je advies of ben je een beetje ongerust?
Stuur ons een bericht, bel ons, chat op Facebook of maak een afspraak met één van onze dierenartsen. Wij staan graag tot jouw dienst.

>> Maak online afspraak