Overslaan en naar de inhoud gaan
FysioPet artrose honden

Artrose bij honden: Wat is FysioPet en waarom kan het jouw hond helpen?

Osteoartrose is de meest voorkomende gewrichtsaandoening bij honden, 1 op de 5 honden ondervindt er last van. In onze vorige blogs over artrose bij honden kwam je al meer te weten over wat deze aandoening precies is en welke medicatie of behandelingen ervoor bestaan. Artrose bij honden is immers niet geneeslijk, maar wel behandelbaar. Een goed fysiotherapeutisch plan aangepast aan jouw hond kan dan de perfecte ondersteuning bieden, FysioPet kan dat bieden. 

Heeft je hond artrose? Herken de symptomen 

De eerste belangrijke stap is natuurlijk het herkennen van gewrichtsproblemen bij je hond. Artrose heeft gelukkig enkele duidelijke herkenningspunten: 

 • Staat je hond stijf op na een lange tijd liggen? 
 • Ervaart je hond stijfheid na actieve bewegingen? 
 • Heeft je hond het lastig om in de auto te springen? 
 • Merk je dat je hond moeilijkheden ondervindt bij lange wandelingen of er geen zin in heeft? 
 • Loopt je hond mank aan één of meerdere poten? 
 • Slaapt je hond veel? 

Is het antwoord op één of meerdere van deze vragen ‘ja’ dan is het tijd om actie te ondernemen en advies te vragen aan een dierenarts. Deze zal samen met jou de juiste diagnose stellen tijdens een consultatie. 

Artrose bij je hond verlichten met FysioPet 

In geval van gewrichtsslijtage zoals artrose kan je helaas de klok niet terugdraaien en de aandoening genezen. Wat je wel kan doen is verdere schade aan het kraakbeen van je hond en mogelijke ontstekingen vermijden, net als het verlichten van de pijn. Dit doe je aan de hand van een aangepast fysiotherapeutisch plan op maat van jouw hond. Tijdens zo’n traject doorloop je samen een traject op maat met massage- & bewegingsoefeningen. Die sessies bestaan uit enkele op maat gemaakte oefeningen voor je hond, gebaseerd op hedendaagse fysiotherapeutische principes.  

Met FysioPet zorg je er als eigenaar voor dat je hond, elke dag, zo optimaal mogelijk kan genieten en bewegen. Voor honden met artrose is het namelijk essentieel dat ze regelmatig en gecontroleerd bewegen. De gewrichten moeten immers soepel blijven en de spieropbouw moet de nodige ondersteuning krijgen zodat de gewrichten niet nog meer onder druk komen te staan.  

Daarnaast krijg je ook de nodige voedingssupplementen en voeding mee om ervoor te zorgen dat je hond terug aansterkt en de juiste stoffen binnenkrijgt om de beenderen zo stevig mogelijk te houden.  

Het verloop van FysioPet bij WelloPet 

FysioPet bestaat uit twee onderdelen: massage & bewegingsoefeningen. Die kan je aanleren en inoefenen in privé-workshops, webinars en/of groepssessies.

Massage:

 • Ondersteuning van de gewrichten
 • Soepel houden van de verschillende weefsels
 • Verlichten van pijn

Bewegingsoefeningen:

 • Bespiering stimuleren, spierafbouw afremmen
 • Gewrichten in beweging houden ("Rust roest")

Op het einde van je FysioPet-traject zou je hond minder pijn moeten ervaren en geen ontstekingen meer hebben, maar de artrose is niet genezen. Het is dan ook belangrijk dat je hond de oefeningen samen met jou blijft verderzetten en steeds een aangepaste voeding voorgeschoteld krijgt. 

Benieuwd naar hoe je je hond kan helpen? Klik dan hier om meer te weten te komen over het FysioPet Zorgplan van WelloPet! 

Vermoed je artrose bij jouw hond? Laat je geliefde viervoeter dan meteen nakijken door een specialist ter zake en start meteen met FysioPet bij WelloPet. Neem snel contact op voor meer informatie of de aanvraag van een intakegesprek! Wij helpen je graag op weg naar de beste ondersteuning voor jouw hond.