Overslaan en naar de inhoud gaan

Ouderdomskwalen: een tocht door het lichaam van je ouder wordende hond

Senior hond

Ouderdomskwalen: een tocht door het lichaam van je ouder wordende hond

Vanaf de leeftijd van 8 jaar neemt de kans op ouderdom-gerelateerde aandoeningen bij je huisdier toe. Deze ziektes beginnen vaak onschuldig en onopgemerkt, maar kunnen snel schade aanrichten. We overlopen even de verschillende ziektes en hun indicatoren in het lichaam van je viervoeter.

Staar

Merk je een blauwe of een grijze verkleuring van de lens op in de ogen van je hond of kat? Dan heeft je huisdier waarschijnlijk last van staar. Deze ziekte, indien onbehandeld, zorgt voor een steeds slechter wordend zicht, vooral als het schemert of als het donker is. Dit komt zeer frequent voor bij ouder wordende honden.

Gebitsaandoeningen

Net zoals bij mensen, hebben ook honden en katten nood aan een goede tandverzorging. Negeer je de tanden van jouw huisdier, dan kan die tandplak en tandsteen ontwikkelen. Je merkt dit moeilijk op als je er niet bewust mee bezig bent, maar tandpijn, verlies van tanden of zelfs nier-, lever- en hartaandoeningen (doordat bacteriën in de bloedcirculatie komen van deze organen) kunnen gevolgen zijn van een slecht onderhouden gebit. De vele bacteriën kunnen ook abcessen veroorzaken. Preventief kan je zorgen dat je regelmatig de tanden van je huisdier controleert en poetst. Curatief ga je best langs bij je dierenarts voor een gebitsreiniging of detartratie. Dit is een ‘must’ voor elke hond en kat.

ouderdomskwalen

Dementie

Ook de hersenen van je viervoeter kunnen ouderdomsgebreken vertonen. Door de vorming van plaques (een beetje zoals littekenweefsel) ter hoogte van de hersenen, kan je huisdier geleidelijk aan zijn oriëntatievermogen verliezen, dwangmatig gedrag vertonen, zijn slaappatroon veranderen, onzindelijk worden of verlatingsangst krijgen. Merk je deze symptomen op, dan kan een gepaste behandeling de levenskwaliteit van je huisdier verbeteren, maar vanaf een jonge leeftijd blijvend mentale stimulansen toedienen is de preventieve oplossing. Aan de hand van voerpuzzels, uitdagende spelletjes en een actief leven kan je jouw hond langer, gezonder en aangenamer laten leven. Lees er hier meer over. 

Hart- en longaandoeningen

Merk je dat je huisdier minder uithoudingsvermogen heeft, begint te hoesten, sterk vermagert of een benauwd gevoel heeft. Dan kan een probleem met het hart of de longen hiervan aan de basis liggen. Deze aandoeningen komen minder frequent voor, maar hebben zware gevolgen. Een tijdig en regelmatig bezoek aan de dierenarts is nodig om de werking van het hart te controleren en mogelijke symptomen te bespreken.

ouderdomskwalen

Nierfalen

Een probleem dat vooral op oude leeftijd voorkomt, is nierfalen. Veel drinken en plassen, met een verminderde eetlust en een sterke vermagering tot gevolg zijn symptomen hiervan. Gezonde nieren en urinewegen zijn belangrijk, want nierfalen kan dodelijk zijn voor je viervoeter. In de maand augustus legt WelloPet de focus hierop, lees er hier alles over.

Leveraandoeningen

Net zoals bij de nieren, kan ook de leverwerking verminderen op oude leeftijd. Naast veel drinken en plassen, zijn braken, diarree en gewichtsverlies symptomen van leverfalen en kunnen deze leiden tot bloedarmoede en een tekort aan eiwitten.

Maag- en darmproblemen

Braken, diarree en gewichtsverlies kunnen ook duiden op problemen met de maag of darmen. Een goede werking kan je bevorderen door de juiste voeding.

ouderdomskwalen

Artrose

Wist je dat osteoartrose de meest voorkomende gewrichtsaandoening bij honden is? 1 hond op 5 krijgt vroeg of laat artrose. Bij honden ouder dan 8 jaar heeft zelfs 80% last van artrose.

Het ontstaan van osteoartrose heeft verschillende oorzaken. Het ontstaat vooral door ouderdom maar ook door trauma, overgewicht, intensief bewegen, overbelasting van gewrichten of door een afwijking van de vorm/aansluiting van het gewricht. Je merkt het wanneer je huisdier moeilijk opstaat, lang stijf is, minder lang kan wandelen en vaker slaapt. Het Artrose Zorgplan van WelloPet is gericht op het verminderen van de symptomen en het zoeken naar pijnvrij bewegen van je hond. 

Ontdek het Artrose Zorgplan

Kanker

Een term die niemand graag te horen krijgt. Kanker heeft vele oorzaken en vele uitingen in het lichaam, ook in dat van je huisdier. Net zoals bij mensen is niet elke vorm van kanker goed te behandelen, maar is een chirurgische ingreep soms de oplossing voor het probleem. Hoe vroeger je dit opmerkt, hoe groter de kans op genezing. Symptomen opnoemen is bijna onbegonnen werk. Van knobbels tot bloedingen en nog heel wat meer, de symptomen zijn zeer divers.

 

Zoals je ziet is een regelmatig bezoek aan de dierenarts zeker op oudere leeftijd belangrijk om de vele mogelijk opkomende ziekten bij oudere dieren tijdig op te sporen en een juiste behandeling op te zetten. Een halfjaarlijkse medische check-up is de basis voor een gelukkige oude dag. Bij WelloPet zit deze medische check-up inbegrepen in het Life Plan, dat op maat van elk huisdier gemaakt wordt. Ontdek wat het Life Plan voor jouw dier is en praat erover met onze dierenartsen.

Ontdek het Life Plan van WelloPet

Boek een Seniorconsult en ga voor een zorgeloze oude dag voor jouw huisdier.