Overslaan en naar de inhoud gaan
Wendy-Govers-Cats-Only-kattentrimmer

Katvriendelijk kammen werkt ook bij katten met een hekel aan kammen!

Je kent ze wel, die foto’s en filmpjes waar een kat heerlijk ligt te genieten wanneer haar baasje haar aan het borstelen is? Misschien vraag jij je dan ook af waarom jouw kat er nou zo’n hekel aan heeft? Geloof ons als we zeggen dat jij niet de enige bent! Maar het kan anders. Ook jouw kat, met haar eigen mening, kan dankzij katvriendelijk kammen vachtverzorging als 'lekker' in plaats van als 'nachtmerrie' leren ervaren.

Mijn kat wil niet gekamd worden!!!

Om ervoor te zorgen dat de vachtverzorging gezellig is voor zowel de baas als het kattenkind zijn er een aantal zaken van belang. Zo is de socialisatie van de kat in haar kittentijd een hele belangrijke stap. Indien jouw katje voor de leeftijd van 7 weken al leerde dat borstelen fijn is, dan is deze blog waarschijnlijk niet van belang voor jou. Ervaart jouw kat het borstelen wel als 'heel onprettig', dan is het hoogstwaarschijnlijk mis gegaan bij één van de volgende stappen.

katvriendelijk kammen
Wendy Govers aan het werk (foto door Kim Marievoet van Personal Brand Fotografie) 

Waarom katvriendelijk kammen?

Vaak wordt er gezegd dat het kammen van de kattenvacht er standaard bij hoort, maar niets is minder waar. Tenminste: 'niet in alle gevallen' (zie Borstelen of niet?). Katten zijn 'propere dieren' en kunnen in principe prima hun eigen vacht onderhouden. Door hun dagelijkse wasroutines, welke maar liefst 3 uur van de dag in beslag nemen, halen zij loskomende haren en huidschilfers weg en leggen hun vacht mooi in model zodat klitten worden voorkomen.

Geen mens bij nodig dus, behalve bij enkele belangrijke uitzonderingen (zie Moeilijke kattenvacht?). Wanneer je kat een slechte socialisatie heeft gehad, ziek is, stress heeft, te dik is, een ras-typische bouw heeft welke vachtverzorging bemoeilijkt zoals de Pers en de Brit, tandpijn heeft, aan ouderdomspijntjes zoals artrose lijdt, en ga zo maar door: dan is kammen of borstelen nodig.

Is er niks mis, dan is kammen dus niet nodig. Verzorg dan jouw kat haar vacht zo goed, zodat er geen klitten opduiken en laat die vacht dan vooral met rust. Hoe meer je kamt hoe meer problemen je veroorzaakt! 

Waarmee moet je je kat kammen?

Je ziet het winkelaanbod en de ene borstel is nog duurder dan de andere! Hoe duurder hoe beter toch? Niets minder waar. Uit pure wanhoop zijn wij als baasjes geneigd om diep in de buidel te tasten voor een dure borstel of zelfs een heel assortiment van borstels en kammen. Echter doen de meeste borstels meer kwaad dan goed. Veel borstels die worden verkocht om klitten of haren te verwijderen bezitten scherpe tanden of mesjes. Deze zorgen ervoor dat de vacht kapot wordt gesneden wat op korte termijn prima lijkt te werken maar in werkelijkheid op lange termijn dramatisch is voor de vacht. Bovendien krijgt je kat door dergelijke scherpe materialen een hekel aan het kammen. Een Furminator, een veelgebruikte ontwoller/klittenkam, doet gewoonweg pijn, al kan jouw kat dat mogelijks goed verbergen. Vaak trekken deze borstels ook teveel haar los, waardoor de haarcyclus verstoord wordt, met een onregelmatige rui, of zelf permanente rui, als gevolg.

Kam je kat zonder scherp gereedschap. Een goede combikam en slickerborstel hoeft niet duur te zijn, en is samen met een microvezeldoek ook als voordelig combipakket beschikbaar.

katvriendelijk kammen

Hoe voorkom je vachtproblemen?

Katten zijn gewoontedieren en doen graag iedere dag hetzelfde. Terwijl je kat heerlijk ligt te soezen op de bank zoals zij het had gepland, kan jij haar niet oppakken voor je wekelijkse zal-ik-je-nu-even-borstelen-moment. Dat je kat dit niet als 'relaxed' ervaart mag duidelijk zijn. Enerzijds stoor je haar in haar katteslaapje. Maar anderzijds ga je al het werk van de hele week in één keer gaan doen. Je doet dit beter vaker en in kleine beetjes.

Zo dus: 'Je kat ligt te slapen naast je op de bank. Jij aait hem voorzichtig en voelt ondertussen of er klitten of dichte plekken wol zitten. Je voelt een klitje onder zijn oksel en je pulkt hem met je vingers uit elkaar. Katlief draait zich licht verstoord om in haar slaap maar slaapt gewoon door. Mooi! Klitje weg en nog tijd over. Dus nog even voelen bij de broek. Daar zit de vacht wel erg dicht op elkaar, waardoor klitten makkelijk opduiken. Je pakt er jouw combikam bij, die toch al standaard op je salontafel ligt, kamt een paar keer door de broek die nu weer los is, aait je kat nog een keer over zijn bol en klaar is kees. Morgen nog zo’n check.' Vind je niks? Ook goed: doe je ook niks, moeilijker is het niet.

Spoor dagelijks klitten en beginnende problemen op met je handen en los die problemen op nu ze nog klein zijn. Doe iedere dag een beetje, op een relaxed moment van de dag voor je kat, en het is voorbij zonder dat iemand er erg in heeft. 

Hoe los je vachtproblemen op?

Ben je de mist in gegaan bij het borstelen of kammen, en is het probleem te groot om nog opgelost te worden door een enkel klitje te verwijderen? Of is het midwinter, ijskoud, vriest het en springen de klitten er sneller in dan jij ze verwijderd krijgt? Dan is het tijd voor andere maatregelen. Die klitten moeten er immers uit, want ze worden met de dag erger en dus pijnlijker voor je kat. Naast het feit dat de pijn door 'trekkende klitten' niet fijn is voor je kat, wordt ook het verwijderen van deze klitten steeds pijnlijker en negatiever. Hoe meer negatieve associaties jouw kat krijgt, hoe langer het straks zal duren om weer terug in je normale relaxte dagelijkse verzorgingsroutine te kunnen komen.

Een plan van aanpak

Zoek een plek op waar je op hoogte kunt werken, een tafel of het aanrecht bijvoorbeeld. Wanneer jij zelf makkelijk kunt werken ben je al halfweg. Leg hierop een eigen kleedje van je kat zodat deze plek vertrouwd aanvoelt. Is het blad erg glad, leg er dan bijvoorbeeld een deurmat onder zodat kat niet met kleedje en al van tafel afglijdt! We willen niet nog meer negatieve associaties!

Zet dan je kat op jouw tafel of blad. Knuffel eerst wat en voel onder het knuffelen waar de klitten zitten. Begin altijd met de ergste klitten, deze zitten vaak aan de broek of aan de onderkant. Verwijder de grote klitten op een zo zacht mogelijke manier. Peuter eerst los met de vingers. Lukt dit niet, gebruik dan de punten van de kam. Gaat dit niet zonder aan de vacht te trekken, dan zal er geschoren moeten worden. Het uittrekken van de klitten gaat bijzonder gemakkelijk bij een kat, hun haar is immers gemaakt om los te laten, maar dat betekent niet dat het uittrekken van grote plukken haar niet pijnlijk is. Maar aangezien katten meesters zijn in het verbergen van pijn zullen zij dit verbergen en merk je dit niet. 'Klitten uittrekken' doet pijn en zorgt voor een beschadigde huid. Dit is het begin van meer vachtproblemen in de toekomst.

Zorg voor een relaxte plek voor je kat waar jij (ergonomisch) ook goed kan werken. Maak kennis met de kat, spoor klitten op, begin op de ergste plekken en behoudt rust. Ga niet dwingen maar geef je kat controle en trek vooral geen klitten uit. Dit is pijnlijk, scheren is veel kat- en vachtvriendelijker. 

Misschien twijfel je of je dit zelf kan bij de specifieke situatie van jouw kat? In dat geval is het beter om een specialist zijn werk te laten doen. Onze kattentrimmer zal je eerst met deze situatie verder helpen, zodat jij nadien zelf weer van het begin af aan de situatie meester kan zijn.


Met dank aan de auteur Wendy Govers van Cats Only, vooraanstaand kattentrimster en auteur van het boek Klitvrije Kat, zo doe je dat!
Deze blog maakt deel uit van een reeks van vijf: Moeilijke kattenvacht •Borstelen of niet?De ideale kam • Katvriendelijk kammen • Het ideale trimsalon

Meer info/ hulp nodig over de vacht?

Check even onze evenementenkalender voor interessante workshops en webinars! 

Heb je vragen rond de vachtverzorging van katten? Ontdek hier wat onze trimmers voor jou kunnen doen!