Overslaan en naar de inhoud gaan

Vachtverzorging bij honden, thuis aan de slag

Een goed verzorgde vacht is niet alleen mooi, maar ook essentieel voor de gezondheid van je hond. Gelukkig kun je met een paar eenvoudige tips en technieken de vachtverzorging thuis perfect onder de knie krijgen. 

Wellopet is een dierenzorgcentrum waar gediplomeerde trimmers klaarstaan om jouw huisdier de best mogelijke verzorging te geven. De trimmers van Wellopet beschikken over uitgebreide kennis en ervaring met alle vachttypes en delen graag hun expertise. In deze blog leer je meer over de basisprincipes van vachtverzorging en de specifieke aandachtspunten voor verschillende vachttypes. 

1. Ken het Vachttype van je Hond

Elke hond heeft een unieke vacht die specifieke verzorging vereist. Sommige vachttypes kan je perfect thuis verzorgen, andere hebben wat meer zorgen nodig en komen best af en toe eens op bezoek bij onze trimmers. Ook voor de verzorging thuis kunnen er afhankelijk van het vachttype andere aandachtspunten zijn. Het is belangrijk om te weten welk type vacht jouw hond heeft, zodat je de juiste verzorging kunt toepassen. We onderscheiden verschillende types:

  • Gladhaar en kort stokhaar (bijv. Labrador, Beagle)
    • Verzorging: Tijdens de rui wekelijks borstelen, anders maandelijks. Gebruik een borstel die geschikt is voor kort haar om losse haren te verwijderen.

  • Normaal tot lang stokhaar (bijv. Border Collie, Husky)
    • Verzorging: Wekelijks grondig borstelen, vooral de billen, borst, kraag, staart en achter de oren.

  • Kort golvend haar met dikke ondervacht (bijv. Golden Retriever, Berner Sennenhond)
    • Verzorging: Wekelijks borstelen en aandacht besteden aan de billen, borst, kraag, staart en achter de oren.

  • Lang dekhaar met dikke ondervacht (bijv. Briard, Bearded Collie)
    • Verzorging: Wekelijks borstelen om klitten te voorkomen. Dit vachttype vereist extra aandacht aan de billen, borst, kraag, staart en achter de oren.

  • Lang zijdehaar (bijv. Yorkshire Terriër, Shih-Tzu)
    • Verzorging: Wekelijks borstelen, vergeet zeker de snoet en baard niet. Deze vacht wordt best op regelmatige basis in model geknipt door de trimmer.

  • Krulvacht (bijv. Poedel, Spaanse Waterhond)
    • Verzorging: Grondig borstelen en ontklitten is essentieel. Deze vacht moet ook regelmatig in model geknipt worden door de trimmer.

  • Kort zijdehaar met bevedering/Spaniël vacht (Cavalier King Charles Spaniël, Flatcoated Retriever)
    • Verzorging: Wekelijks de bevedering aan de borst, de buik, de poep, de poten en oren grondig borstelen. Let extra op klitten: gebruik de juiste techniek.

  • Ruwhaar (bijv. Jack Russel, Ierse Wolfshond)
    • Wekelijks volledig en grondig borstelen. Deze vacht moet elke 12 weken geplukt worden door de trimmer om de vacht gezond te houden.

Weet je nog niet precies welk vachttype jouw hond heeft? Vraag gerust advies aan onze trimmers. Ze helpen je daarnaast de juiste materialen te vinden en leren je graag in een workshop de technieken aan die je, tussen de trimbeurten door, thuis kan toepassen. Zie www.wellopet.be/workshops voor meer info! 

Hieronder bundelen we alvast enkele basistips voor de vachtverzorging thuis.

2. Borstelen: de basis van vachtverzorging

Ongeacht het vachttype, regelmatig borstelen is cruciaal. Het helpt om losse haren, vuil en knopen te verwijderen en houdt de vacht gezond en glanzend. Hier zijn enkele tips:

  • Frequentie: Bij de meeste vachttypes is een wekelijkse borstelbeurt aanbevolen. Volg de specifieke richtlijnen hierboven voor het vachttype van je hond.
  • Techniek: Zorg ervoor dat je niet te hard borstelt, want dit kan de haarzakjes beschadigen en leiden tot extra verharing. Gebruik de juiste borstels en kammen: het model hangt af van het vachttype van je hond.

3. Wassen: houd het schoon, maar doe het met mate

Honden hoeven niet té vaak gewassen te worden. Overmatig wassen kan de natuurlijke oliën van hun huid verwijderen en leiden tot irritatie. Houd je aan deze richtlijnen:

  • Frequentie: Was je hond maximaal één keer per maand met een shampoo van goede kwaliteit. Verdun de shampoo altijd om irritatie te voorkomen.
  • Voorbereiding: Zorg ervoor dat alle klitten en knopen uit de vacht zijn voor het wassen. Dit voorkomt dat de vacht gaat vervilten.

4. Nagels en oren: Vergeet ze niet

Naast de vacht, verdienen ook de nagels en oren van je hond aandacht. Te lange nagels kunnen ongemak veroorzaken en vuil in de oren kan leiden tot infecties.

  • Nagels: Knip de nagels regelmatig, maar wees voorzichtig om niet in het "leven" (het levende deel van de nagel) te knippen. Meestal hoeven alleen de duimnagels en eventuele Hubertusklauwen geknipt te worden.
  • Oren: Reinig de oren voorzichtig met een geschikte oorreiniger. Laat de oren verder zoveel mogelijk met rust. Zijn de oren erg vuil? Dan is is het verstandig om contact op te nemen met je dierenarts.

5. Een trimbeurt bij de trimmer: wanneer is het nodig?

Hoewel veel vachtverzorging thuis gedaan kan worden, is het soms verstandig om een professional in te schakelen. Vooral honden met een ingewikkelder vachttype, zoals lang zijdehaar, ruwhaar en krulhaar hebben regelmatig een trimbeurt nodig. Hiervoor kan je bij Wellopet terecht. Onze ervaren trimmers bepalen samen met jou de juiste aanpak & frequentie. Zo zorgen we voor de juiste vachtverzorging voor jouw viervoeter. De trimmer zal jou na iedere trimbeurt een Servicekaart aanbieden zodat je mee kan volgen wat de vachtverzorging inhoudt. Daarnaast ontvang je een fiche met meer uitleg over het vachttype van jouw hond.

Creëer een Sterke Band met je Hond

Vachtverzorging is niet alleen een kwestie van uiterlijk; het is een manier om een sterke band met je hond op te bouwen. Door regelmatig tijd te besteden aan het verzorgen van de vacht, versterk je jullie relatie en draag je bij aan de gezondheid en het welzijn van je hond.

Een goede trimtafel

Een goede trimtafel voor thuis is sterk aan te raden. Zo werk je ergonomisch. Dit is rustiger en veiliger voor zowel hond als baasje. Bij Wellopet kan je een zeer degelijke en handige trimtafel aanschaffen. Deze is opplooibaar én veilig voor je hond. Vraag ernaar! 

Hulp of advies nodig?

Bij Wellopet bieden we privélessen aan waarin je leert hoe je de vacht van je hond thuis, tussen de trimbeurten door, als een echte expert kunt verzorgen. Onze trimmers helpen je graag om de juiste technieken onder de knie te krijgen. Lees meer op www.wellopet.be/workshops