Moeilijke kattenvacht? Zo bied jij jouw kat de juiste hulp!
5 soorten katten die graag wat hulp hebben met hun vacht.
Het klinkt heel aannemelijk! "Een hond moet naar het trimsalon; maar een kat toch zeker niet? Een kat ziet er van nature steeds goed uit toch?" Helaas is niets minder waar. Enerzijds is het inderdaad zo dat een kat haar eigen jasje in model en uit de klit houdt. Dit is de regel. Maar anderzijds zijn er meerdere redenen te bedenken waarom dit haar soms toch niet lukt. En dat zijn de uitzonderingen op die regel. Op die momenten is het aan ons, de baasjes, om pijnlijke klitten en ernstige vervilting te voorkomen bij een moeilijke kattenvacht.
Over welke redenen of uitzonderingen hebben we het dan?
Er zijn vele uitzonderingen op de regel te bedenken waarom klitten kunnen ontstaan. Lees even mee:
‘Uit de hooiberg’- of 'flessen'- kittens
Hoe schattig is het wel niet als je zo’n super klein kitten van 7 weken oud als nieuwe huisgenoot krijgt. Maar besef dat dit kleine bolletje wol moet overleven zonder moeder en toch nog zoveel moet leren. Onder andere het 'zichzelf wassen'. Natuurlijk kunnen kittens zich al wassen van bij de geboorte, maar die techniek moet nog flink gefinetuned worden. Zij leren de techniek van hun moeder. Daarom is het zaak om kittens niet met 7 weken, zoals vaak gebeurt (wettelijke grens is 7 weken in Nederland en 12 weken in België), maar pas met 12, of beter nog met 16, weken in huis te nemen. Dit voorkomt zowel vacht- als gedragsproblemen.
Stress
Katten zijn van nature gewoontedieren welke nogal snel stress hebben. Wanneer stress optreedt bij een nieuwe huisgenoot tijdens een vakantie, tijdens de jaarwisseling of in het geval van thuisquarantaine zoals in deze coronatijd, zal je kat stoppen met zich te wassen. Normaal gesproken wast je kat zich in totaal 3 uur, in kleine periodes, gedurende de dag. Stopt zij hiermee dan zal de vacht in geen tijd gaan klitten en ontstaat er een ernstig probleem.
Overgewicht
Te dikke katten krijgen het simpelweg niet meer voor elkaar om hun hele lijf te wassen. De bocht die zij moeten maken om bij hun billen te komen is niet meer te doen. Daarom zie je bij dikke katten de problemen het eerste optreden bij de billen en op het midden van de rug.
Senioren
Katten ouder dan 7 noemen wij 'senior'. Ook al kan een kat wel 20 jaar oud, worden vanaf deze leeftijd komen de eerste ouderdomskwaaltjes toch echt naar boven. En deze kwaaltjes zoals nierproblemen maar ook artrose zorgen ervoor dat je kat niet lekker in haar vel zit en zal stoppen met wassen.
Zorg ervoor dat je bij katjes van 7 jaar oud minimaal 1 keer per jaar een seniorencheck laat uitvoeren waarbij naast de normale check ook onder andere bloed, urine, de bloeddruk en de schildklier worden getest. Katten zijn meesters in het verbergen van pijn, dus ook al geeft je kat jou geen signalen, dat betekent niet dat zij nergens last van heeft.
Extreme modellen
Denk hierbij aan kattenrassen die in de loop der jaren zo gefokt zijn op uiterlijke kenmerken dat het natuurlijke stukje kat eruit is verdwenen. Zo hebben we de Pers voor wie het, met haar enorme vacht en korte snuit en nek, simpelweg niet meer lukt om zichzelf te wassen. Maar denk ook eens aan de Britse korthaar (of erger nog: de 'langhaar') die met haar chubby bouw, zoals dat zo mooi genoemd wordt, van nature al zo breedlijvig is dat zij zelfs zonder overgewicht haar haren niet netjes kan houden.
Hoe pak je een moeilijke kattenvacht aan?
Wanneer je kijkt naar deze vijf uitzonderingen is het logisch dat je voor elk van deze problemen andere oplossingen gaat zoeken. De senioren neem je mee naar onze dierenarts voor een uitgebreide seniorencheck, de dikke kat kan op dieet, en bij de stresskip ga je al dan niet met hulp van onze kattengedragstherapeut op zoek naar de oorzaak van de stress. Ook essentiële oliën, in de vorm van aromatherapie, kunnen hierbij een mooie ondersteuning zijn.
Bij de overige 2 uitzonderingen wordt het echter lastig. Het te vroeg weghalen van het kitten bij haar moeder is niet meer terug te draaien; net zoals dit het geval is bij het extreme model. Je Brit nauwlettend op gewicht houden scheelt al veel.
Maar dat neemt niet weg dat jij ondertussen je kat best een handje kan helpen met haar vacht!
Hoe? Lees dan onze blog Borstelen of niet? .
Met dank aan de auteur Wendy Govers van Cats Only, vooraanstaand kattentrimster en auteur van het boek Klitvrije Kat, zo doe je dat!.
Deze blog maakt deel uit van een reeks van vijf: Moeilijke kattenvacht? • Borstelen of niet? • De ideale kam • Katvriendelijk kammen • Het ideale trimsalon
Meer info/ hulp nodig over de vacht?
Check even onze evenementenkalender voor interessante workshops en webinars!
Heb je vragen rond de vachtverzorging van katten? Ontdek hier wat onze trimmers voor jou kunnen doen!