Je hond drogen na het wassen - belangrijk ja of nee?
Je hond drogen na het wassen - belangrijk!
WelloPet is gewijd aan een goede vachtverzorging. Volgens onze filosofie staat het verzorgen en voeden van de huid centraal. Zo kan die huid zich zelfstandig gezond onderhouden.
Hygiëne is een veelbesproken onderwerp: Naast een aanbod van specifieke producten per vachttype van het merk Transgroom Show Tech+, een professioneel assortiment dat ook onze eigen trimmers dagelijks zelf gebruiken, altijd ruimte voor vragen en advies op maat.
Hoewel het thema wassen hierbij wel vaak centraal staat, zien wij weinig aandacht voor wat er direct na het wassen gebeurt.
De kunst van het drogen
De manier waarop water tijdens het wassen van een hond of kat invloed uitoefent op de huid en vacht is niet dezelfde als de invloed van water tijdens het zwemmen, of van water door in de regen te lopen. Wanneer wij een huisdier wassen, zorgen we dat het water tot aan de huid komt. Hierdoor kunnen wij de huid reinigen en voeden, mits we natuurlijk de juiste producten hiervoor gebruiken.
Daarna is het tijd voor het afdrogen. Sommigen pakken nu graag de handdoek erbij en wrijven deze (soms ruw) over de vacht, van voor naar achter en van achter naar voren.
Maar let op, dit (ruwe) wrijven kan de zorg en moeite die je in de wasprocedure gestoken hebt echter zwaar tenietdoen: het haar kan breken en de van de beoogde vachtverzorging blijft soms niet meer over dan een goede bedoeling.
Hoe de hond drogen
Laten we ons huisdier luchtdrogen? Gebruiken we onze föhn? Kopen we een speciale droger voor honden? Wat is de beste aanpak, en waarom?
Luchtdrogen, opgelet
De 'makkelijkste' manier is ons huisdier te laten luchtdrogen. Ondanks dat het gemakkelijk is, raden wij dit niet aan – niet voor dieren met een gezonde huid en al helemaal niet voor honden met een geïrriteerde of zieke huid.
Zoals we al hierboven hebben beschreven dringt het water tijdens het wassen dieper door tot op de huid. Als we ons huisdier laten luchtdrogen, blijft de huid van onze lievelingen vochtig en kan dit in combinatie met de lichaamswarmte binnen een mum van tijd ongebalanceerde gistopbouw tot gevolg hebben. Een huisdier met een gezonde huid kan hier beter tegen omdat de huid in een betere toestand is en niet zo makkelijk hierdoor overrompeld kan worden. Een huisdier met zieke huid kan snel last krijgen van zware gistvorming.
Gist komt van nature op de huid voor, het maakt deel uit van de huidflora en leeft in symbiose met de andere flora op de huid. Dit betekent dat de huid van onze hond en de flora een wederzijds voordelige relatie hebben en beiden elkaar nodig hebben om te kunnen overleven. De talg die door de talgklieren wordt geproduceerd, helpt onder andere de huidflora te voeden. Maar wanneer er te veel sebum (talg) wordt geproduceerd, of te weinig, ontstaat er een onbalans en krijgen we huidproblemen. Meer hierover later.
De eigen föhn, liever niet
Tweede optie is om onze eigen haardroger (föhn) op onze huisdieren te gebruiken. Uit ervaring blijkt echter dat het (afhankelijk van de vachtsoort) vaak bijna onmogelijk is om uw huisdier op deze manier te drogen. Deze haardrogers zijn niet ontworpen voor de dichtheid en soort vachtgroei van dieren. Ze zijn vaak zelfs op de laagste warmtestand veel te heet en hebben erg lang nodig om ook maar een deel van de vacht droog te krijgen. Dit zorgt tevens voor onnodig veel onrust.
Een voorbeeld: voor een volwassen Dwergkeeshond duurt het ongeveer 2 uur om hem bijna volledig droog te krijgen met een haardroger op de laagste stand. Met onze eigen haardrogers hebben we veel te lang nodig om ze volledig droog te krijgen, riskeren we de gevoelige huid van onze huisdier te verbranden en kunnen we de huid gemakkelijk vochtig achterlaten (en warm - onthoud de gist!). Ook deze optie is niet ideaal voor een gezonde huid, maar een ramp voor zieke of reeds aangetaste huid.
De waterblazer
De met afstand meest ideale optie, en afhankelijk van het vachttype de enige die aan te raden is, is de aanschaf van een haardroger (waterblazer/combidroger) ontworpen voor ons huisdier, indien we ons huisdier zelf thuis willen wassen.
De handdoek
Als een goede haardroger of een trimmer helemaal geen optie is, wrijf dan de hond met een handdoek droog om alle overtollig water te verwijderen en met de hond een wandeling te maken. De warmte van het lichaam zal het droogproces helpen, net als de luchtbeweging door het lopen. Vrees niet – de kunst om de handdoek juist te hanteren is helemaal niet zo moeilijk, maar wel belangrijk!
Druk simpelweg de handdoek voorzichtig over het lichaam, met de richting van de vachtgroei mee, om al het overmatige water te verwijderen.
De professional
Maak het jezelf en je lieveling niet te moeilijk en schroom niet om met enige regelmaat langs een trimsalon te gaan. Naast een flinke studie zorgt een stevig aantal praktijkuren ervoor dat je bij deze professionals niet alleen voor ‘het trimmen’ terecht kunt, maar ook voor advies! Maak kennis met onze trimmers en stel hen gerust jouw vragen, of kom eens langs voor een babbel men hen.
Besluit
Met dezelfde aandacht waarop we specifieke producten en hulpmiddelen aankopen die geschikt zijn voor onze kinderen of onszelf, is dit ook voor onze huisdieren nodig. Daarnaast is het kennen van de grenzen van het eigen kunnen een essentieel onderdeel van vachtverzorging.
Oordeel eerst of je zelf voldoende in staat bent om de vacht goed te drogen.Voor sommige taken is het simpelweg het beste een professional op te zoeken. Het juist wassen, drogen en vooral correct knippen van huisdieren is vaak niet makkelijk.
Als een goede haardroger of een trimmer helemaal geen optie is, wrijf dan de hond zelf met een handdoek droog en maak een wandeling om het droogproces te helpen.
Ontdek onze producten voor huid en vacht van hond, aanbevolen door onze trimmers, in de vestigingen van WelloPet.
Deze blog maakt deel uit van een reeks van 3: Wassen en keuze van shampoo • Drogen: ja of nee? • Verharen & klitten: hoe aanpakken?
Heb je vragen rond de vachtverzorging van honden? Ontdek hier wat onze trimmers voor jou kunnen doen!