Het gebit van de kat
De ontwikkeling van het gebit bij de kat
Kittens worden geboren zonder tanden of kiezen. Wel is er bij de geboorte al aanleg voor een melkgebit, dat na ongeveer twee maanden volgroeid is. Na vier maand begint het wisselen naar een blijvend gebit en na zes maand is dat volgroeid.
Jouw kitten kan pijn ondervinden bij het wisselen van een melkgebit naar een blijvend gebit. Je kan deze pijn helpen verzachten door met een in koud water gedompeld en goed uitgewrongen washandje voorzichtig het tandvlees te masseren. Bij het wisselen is het mogelijk dat een dubbele hoektand ontstaat. Het is daarom aangeraden om met kittens van ongeveer zeven maanden naar de dierenarts te gaan voor een gebitscontrole.
Ongeveer een jaar na het wisselen hebben de tanden en kiezen hun volledige sterkte bereikt. Een kat heeft 30 tanden en kiezen die worden gebruikt om stukken vlees van een prooidier af te scheuren en om botten te verbrijzelen.
Hoe kan je het gebit gezond houden?
Een regelmatige poetsbeurt bij je kat is heel belangrijk. Het stappenplan gebitsverzorging moet je de weg wijzen in een goede tandhygiëne.
Het is aangeraden om elke dag de tanden van je huisdier te poetsen om tandplak te verwijderen dat zich na het eten op de tanden heeft vormt. Tandplak kan namelijk uitharden tot tandsteen en dit moet verwijderd worden door de dierenarts met behulp van speciale apparatuur.
Een goede voeding kan helpen om tandsteenvorming te verminderen. Er zijn hiervoor speciale voedingen beschikbaar op de markt.
Een goede combinatie van regelmatig poetsen en de juiste voeding kan ontstoken tandvlees en de daar bijhorende gezondheidsproblemen voorkomen. Ontstoken tandvlees geeft bacteriën namelijk de kans om via het tandvlees in het bloed terecht te komen. Zo kunnen deze bacteriën problemen in de nieren of het hart veroorzaken.
Wens je meer informatie? Dan kan je de webpagina gebitsverzorging geschreven door het LICG lezen.
Gebitscontrole voor je kat?
Neem het zekere voor het onzekere, preventie helpt!
Kom even langs voor een gebitscontrole van je huisdier. Tip van WelloPet: in de jaarlijkse preventieve gezondheidscheck is een gebitscontrole sowieso standaard voorzien als één van de vaste onderdelen.