Overslaan en naar de inhoud gaan
Teek op hond

Rescueplan: Help mijn hond en/of kat heeft een teek! Wat nu?

Wat is nu juist een teek?

Een teek is een klein plat beestje met acht pootjes die behoren tot de klasse van de spinachtigen.  

Binnen de familie van de teken wordt er een onderscheid gemaakt tussen ‘harde teken’ die hun naam krijgen door zijn harde rugschild en die voornamelijk bij onze huisdieren voorkomen en ‘zachte teken’ die eerder een lederachtig rugschild hebben en voornamelijk bij vogels voorkomen.

Naast dat teken vervelend zijn, kunnen ze ook ziektes overdragen. Zo kan de schapenteek, Ixodes Ricinus, de ziekte van Lyme overdragen en de Dermacentor Reticulatus, Babesia Canis (bloedziekte, beter bekend als tekenkoorts) overdragen aan een hond of een kat. Ook de bruine hondenteek, Rhipicephalus Sanguineus, kan verschillende ziektes overdragen namelijk Ehrlichiose en Babesia Canis (bloedziektes), maar komt voornamelijk voor in warmere landen. 

Stap 1: Wat mag je zeker niet doen!

Het is heel belangrijk dat de teek op een veilige en correcte manier wordt verwijderd.  

Het is gevaarlijk om:

  • Onnodig in de parasiet te knijpen
  • De parasiet te verdoven met olie of alcohol  
  • De parasiet te verhitten met een lucifer of aansteker.

Het onnodig irriteren van de teek zorgt ervoor dat het organisme zijn infectieuze maaginhoud opbraakt in de huid en zo vergroot je de kans op infectie. 

Stap 2: Veilig verwijderen van de teek.

Het is belangrijk om de teek zo snel mogelijk na het opmerken te verwijderen. Pas 12 uur na het vasthechten van de teek, zal de teek ziektes overdragen.  

Het veilig en correct verwijderen van een teek doe je best met behulp van een speciale tekenpincet of een tekenhaak.


Het tekenpincet

  • Pak de teek zo dicht mogelijk bij de huid vast. Pas op dat je ze niet platdrukt.  
  • Trek de parasiet er al draaiend, tegen de wijzers van de klok, uit de huid.

Het tekenhaakje

  • Dit is een soort koevoetje dat je tussen de parasiet en de huid moet schuiven.  
  • Daarna trek je de teek al draaiend, tegen de wijzers van de klok, uit de huid.

Probeer de teek rustig en met zelfvertrouwen te verwijderen zodat deze in zijn 'geheel met de monddelen' wordt weggehaald. Controleer goed dat er niets van de teek achterblijft, want dit kan nog steeds voor ontstekingen zorgen of tot ziekte leiden.

Het wordt aangeraden om de huid na het verwijderen zorgvuldig te ontsmetten met isobetadine en na te behandelen ter preventie van nieuwe teken. Houd de plek waar de teek zat zeker de komende dagen in de gaten.

Zie je het toch niet zitten om zelf de teek te verwijderen of ben je er niet helemaal gerust over na zelf de teek te verwijderen? Kom dan zeker eens langs bij één van onze dierenartsen! 

Stap 3: Liever voorkomen dan genezen.

Om de kans zo klein mogelijk te maken dat je huisdier in de toekomst nog een tekenbeet krijgt, kan je volgende maatregelen nemen.

  • Gebruik tekendodende middelen om je huisdier te beschermen. Dit kunnen sprays, druppels en tekenbanden zijn. Let wel goed op dat je het juiste middel voor de juiste diersoort gebruikt. Sommige middelen voor honden kunnen namelijk giftig zijn voor katten. De tekenmiddelen doden de teek vaak pas als hij al enige tijd op het lichaam zit.
  • Contacteer onze dierenarts over jouw tekenmiddel als je niet zeker weet of het een goed middel is. Veel middelen zijn ondertussen onderhevig aan resistentie, en er doen ook veel foute verhalen de ronde.
  • Gebruik een teek-werend (repellent) middel.
  • Loop best niet door lang gras of struikgewassen met je huisdier. Teken zitten vooral in lage begroeiing en stappen van de grashalmen of struikjes over op een dier dat daarlangs loopt, of op jou.
  • Kijk je huisdier dagelijks na op teken. Kam de vacht na het wandelen door gras of struiken en voel met je handen of er ergens iets zit. Vind je een teek? Verwijder deze onmiddellijk. 

Bekijk hier het filmpje

Zo leer je een teek te verwijderen op de correcte manier.

 

Tip van WelloPet: Gratis tekentang!

Omdat we geloven in goede zorgen voor een huisdier bieden we in de themamaanden ‘Vlooien en Teken’ iedereen een set gratis tekentangetjes aan. In de eerste plaats willen we dat je teken en vlooien voorkomt. Maar met een tekentangetje op zak ben je dubbel zeker! Of je gebruikt het in je eigen reistas ...

PS: Vaak is er twijfel of je een teken beter verwijdert met een tangetje dat draait, of dat knijpt. Beiden hebben hun voordelen, en veel hangt af van de voorkeur van de gebruiker. Bij WelloPet vinden we de voordelen van de draaiende beweging groter omdat er minder risico is op het afbreken en achterblijven van tekenpootjes, of op het ongewild ledigen van de besmette maaginhoud van de teek door het knijpen.

 

Maak een afspraak bij ons!


Lees ook:

Vlooien en teken bij honden en katten

Rescueplan: help mijn hond en/of kat heeft vlooien! Wat nu?