Rauwe vleesvoeding voor mijn viervoeter: een goed idee of niet?
Tegenwoordig geven meer en meer mensen BARF aan hun viervoeter. BARF staat voor “Biologically Appropriate Raw Food” of “Bones And Raw Food” en gaat bijgevolg om natuurlijke, rauwe voeding in de vorm van vlees en botten. Jammer genoeg is er tot op heden weinig wetenschappelijk bewijs over de voordelen. Bovendien zijn er toch wat risico’s verbonden aan het geven van een BARF dieet.
Het gaat vaak om een incompleet dieet dat leidt tot tekorten van bepaalde voedingsstoffen. Zo bevat vlees veel fosfor ten opzichte van calcium. Door de slechte calcium-fosfor verhouding kan er onder andere botafbraak optreden. Dit is zeer ongewenst bij groeiende pups en kittens.
Verder kan het leiden tot infecties door besmetting via Salmonella, Campylobacter, … Dit is gevaarlijk bij jonge, zieke, drachtige of oude dieren. Ook de eigenaar en gezinsleden kunnen besmet worden.
Wanneer kan het wel?
Er zijn uitzonderingen waarbij het wel zinvol kan zijn om vers vlees te proberen. Hierbij denken we aan kieskeurige eters, sommige verteringsproblemen of voedselintoleranties die niet altijd onder controle te krijgen zijn met medische droogvoeding, …
Eerst en vooral is het belangrijk om te kiezen voor een wetenschappelijk onderbouwde diepvriesvoeding. Bij WelloPet bieden we de diepvriesgamma's van Jolipet en Wolf aan in onze vestigingen. Aan deze diepvriesvoedingen worden er vitaminen en mineralen toegevoegd om te voldoen aan de behoeften van uw viervoeter. Bovendien is het een veilige variant van BARF. Zo wordt er geen slachtafval gebruikt.
Het gaat echter nog steeds om rauw vlees dus om infecties te voorkomen, moeten er altijd voorzorgsmaatregelen genomen worden:
- Ontdooi de diepvriesvoeding nooit op de keukentafel maar op een juiste manier in de koelkast (circa 12 uur) of in de heteluchtoven (20 minuten op 70°C). Calculeer deze tijd in jouw dagelijkse routine.
- Stop bij thuiskomst de voeding zo snel mogelijk in de diepvries. De koude keten moet bewaard blijven.
- Was je handen grondig voor en na het geven van de voeding.
- Maak het voerbakje nadien steeds schoon met ontsmettingsmiddel.
- Gooi eventuele restjes weg in de vuilbak.
- Houd kindjes uit de buurt van de rauwe voeding.
- Raap uitwerpselen steeds op met een handschoen.
- Laat je gezicht niet aflikken door een hond nadat hij/zij gegeten heeft.
Heb je meer vragen omtrent de juiste voeding voor jouw hond of kat? Aarzel dan niet om contact op te nemen met onze Food coach.