5 mythes van te dure voeding voor huisdieren ontkracht
Als we van crisis naar crisis evolueren, letten we op de 'kleintjes'. Met die kleintjes bedoelen we niet alleen onze kleine uitgaven maar ook onze kleine huisgenoten, onze huisdieren. We kopen voor hen de voeding waarvan we denken dat het goed is. Maar hoe weten we zeker dat we de juiste keuzes maken? Geven we niet teveel uit aan dierenvoeding? Kunnen we besparen? Is premium beter dan een supermarktmerk? Er zweven veel onduidelijkheden rond.
Daarom maken we komaf met een aantal hardnekkige mythes over de prijs van voeding, en de perceptie goedkoop versus duur, omdat we blijvend de beste garanties willen bieden voor de gezondheid van onze liefste viervoeter.
Mythe 1: Alle voeding is juist?
Dit is een beetje de vraag: bestaat er iets als de juiste voeding? We kunnen alleszins meegeven dat premiumvoeding zijn label echt wel verdient. Premium staat onder andere gelijk aan een betere verteerbaarheid. Je hond of kat neemt meer voedingsstoffen op in het lichaam en er is minder ontlasting. We hebben het hier weliswaar over de dagdagelijkse voeding en niet over de therapeutische voeding tijdens een behandeling.
Met WelloPet staan we 100% achter merken zoals Hill’s Petfood Nutrition, Royal Canin, Calibra, Trovet en Sanimed. Deze premiummerken onderscheiden zich héél duidelijk van de meeste 'supermarktmerken' of 'witte producten' wat betreft verteerbaarheid en voedingsstoffen.
De redenering is simpel: méér verteerbaar is lager verbruik per dag. Tel dus per dag, en niet per kg! Goedkoop is dus niet altijd goede koop, en zeker niet altijd een gezonde koop. Goede voeding hoeft dus niet duur te zijn 'per dag'.
Pro-tip: Calibra is een huismerk van dierenartsen, naar analogie van het principe van huismerken bij uw dagelijkse boodschappen bij de kruidenier "Even goed van kwaliteit, doch lager in prijs door minder marketingkosten en hogere volumes".
Mythe 2: Onbekende merken zijn minder goed?
Onbekend is vaak onbemind. Grote merken hebben reclamebudgetten, een aanbod waarin een kat zijn jongen verliest, doen intensief onderzoek en gebruiken luxueuze verpakkingen. Onbekende merken hebben - of doen - dat vaak niet. Eigenlijk speelt de bekendheid van een merk weinig tot geen rol. Zowel bekende merken als onbekende merken kunnen premiummerken zijn. Om dat te weten te komen, bekijk je best het etiket van de verpakking.
Doe zelf de controle:
- Staat vlees als eerste ingrediënt?
- Is de verhouding tussen Ruwe As en Ruw Eiwit minstens 4?
- Is er sprake van een exacte aanduiding en hoeveelheden in plaats van een algemene of nietszeggende opsomming?
Is het antwoord driemaal ja, dan kan je spreken van de betere kwaliteit als premiumvoeding. Ongeacht of dit nu een bekend of onbekend merk is. Zo staan onze dierenartsen van WelloPet ook volledig achter de minder gekende, maar meer budgetvriendelijke, premiummerken zoals Calibra, Trovet en Sanimed. Goede merken hoeven dus niet duur te zijn.
Mythe 3: Ze moeten toch genoeg kunnen eten?
“Maar hij had nog honger, ik zag het aan zijn oogjes”. De regel is eigenlijk zeer eenvoudig. De wetenschap kan het juiste rantsoen of dieet voor jouw hond of kat perfect berekenen. Je kan daarvoor een beroep doen op de WelloPet dierenartsen en de assistenten. Ook bij onze food coaches kan je zowel terecht voor individuele consultaties als voor afslankplannen.
Geen enkel huisdier leidt een lang en gelukkig leven als je toegeeft aan die kleine kreetjes en tikjes tegen het bakje. Hou je even in met tafelresten, verwennerij en teveel snacks. Als wetenschappers en dierenartsen weten we het écht wel beter. Weeg dus je voeding af. Met een handige maatbeker geef je altijd de juiste hoeveelheid en hou je het gewicht van je hond of kat perfect onder controle. Nog een winnaar: jouw portefeuille. De kost per dag kan op die manier drastisch naar beneden.
Maak het niet moeilijker dan het is: geef voldoende, niet meer en niet minder. Dat is gezonder en goedkoper.
Mythe 4: Hoe langer de houdbaarheid, hoe minder vers de voeding?
Fout! Want net dit is nog zo’n pluspunt van premiumvoeding. Ook wanneer je een grotere hoeveelheid koopt, met een langere houdbaarheidsdatum, blijft de voeding vers en smaakvol. Alle voedingswaarden blijven op peil en ook aan de smaak verandert helemaal niks. Het is vanzelfsprekend dat je de voeding op de juiste manier moet bewaren. Goed afgesloten op een droge plaats. Liefst van al nog in een afsluitbare voedingscontainer of -ton.
Niets weerhoudt je ervan om grotere verpakkingen aan te kopen. Twee zakken kopen betekent dat je twee maal de verpakking betaalt. Let dus vooral op de kiloprijs van grotere verpakkingen want zo doe je je voordeel!
Kleine verpakkingen zijn duur, grote verpakkingen blijven lang vers. Koop een slimme voorraad met een lage aankoopprijs.
Mythe 5: Je staat er alleen voor en moet zelf op zoek?
Een goed leven voor onze huisdieren, dat is wat alle baasjes willen. Dan is voorkomen minstens even belangrijk als genezen. Met WelloPet willen we baasjes helpen in die preventieve aanpak. Onder andere door er altijd maar weer over te vertellen maar ook door het aanmoedigen van actie. Je kan altijd bij onze dierenartsen of voedingsspecialiste terecht voor voedingsadvies op maat en de 'juiste keuze'. Wie een Life Plan afsluit, de complete preventie begeleiding voor je hond of kat, krijgt ook een extra VIP-korting van 20% op alle petfood naast veel tussentijdse acties in de verschillende themamaanden met steeds extra voordelen.
Werk samen met je dierenarts aan een optimale preventie: samen werken aan gezondheid met juiste voeding, dat loont met een mooie beloning als extra voordeel!
Bedankt om aandacht te geven aan de juiste voeding voor de beste gezondheid!
Lees hier meer over onze visie op voeding