Overslaan en naar de inhoud gaan
Stress kat

Ook stresskatten kunnen naar het trimsalon

Vachtverzorging voor katten is in sommige gevallen een stresserende bezigheid. Je poes reageert negatief op jouw pogingen tot vachtverzorging en een bezoek aan het trimsalon is al helemaal te stresserend. Waarom dit is, kan verschillende oorzaken hebben, waardoor er ook verschillende oplossingen zijn om ermee om te gaan.

Om te beginnen: de ene kat wordt liever aangeraakt dan de andere. Zeker bij vreemden gaat niet elke kat vanzelf het contact zoeken. Daarnaast kan een kat ook (medische) ongemakken ervaren. Klitten kunnen voorkomen en zorgen vaak voor pijn bij een kat. Stress is dan weer heel vaak een signaal voor gezondheidsproblemen. Een goede kattentrimmer let daarom op de signalen die een kat aangeeft. Miauwt een kat bijvoorbeeld telkens als je een bepaalde plaats op het lichaam aanraakt? Dan kan het nuttig zijn om te controleren of zich daar geen gezondheidsprobleem schuilhoudt. Ook het gebit is een spiegel voor de gezondheid van de kat. De tanden van een kat controleren is niet altijd een pretje, maar het is iets wat een kattentrimmer moet doen om te zien of er geen tandvleesontstekingen zijn.

Het handige aan het Pet Health Center van WelloPet, is dat er verschillende professionals samenzitten. Onze trimmers kunnen dus altijd rekenen op de tweede opinie en de expertise van een dierenarts. Weet dus dat je bij het maken van een afspraak kan rekenen op een allesomvattende dierenzorg van een groot team.

Te veel stress is fout in het trimsalon

Wanneer er een vermoeden is dat een kat met gezondheidsproblemen worstelt, dan is het geen goed idee om koppig de trimbeurt verder te zetten. Bij WelloPet laten we dan de dierenarts tussen komen om eerst medische problemen te onderzoeken en op te lossen, vooraleer verder getrimd kan worden. Dit betekent meestal dat de trimbeurt op een ander moment opnieuw ingepland wordt, wanneer de kat weer in een goede gezondheid verkeert.

Ook stress is een reden om de trimbeurt te onderbreken. Wordt er koppig verder getrimd terwijl de kat duidelijk gestresseerd is, dan creëer je mogelijks een trauma voor de kat en maak je alle toekomstige trimbeurten een pak onaangenamer voor iedereen. Een kat die hijgt is bijvoorbeeld een teken om te stoppen als je katvriendelijk wil werken. Bij extreme stress moet de trimmer altijd het gesprek aangaan met het baasje van de kat om een vervolgbehandeling in te plannen. Een goede trimmer kan een kat tonen dat de trimbeurt positief is voor een kat, maar soms is een lichte verdoving wenselijk om de kat te laten wennen aan het gevoel van een trimbehandeling. Zo is de kat nog steeds bewust, maar rustig, en kan ze langzaamaan haar tolerantie opbouwen.

Heb je zelf een stressvolle kat thuis lopen en wil je haar toch de vachtverzorging geven die ze nodig heeft om gezond en gelukkig te zijn? Bel dan naar WelloPet, we helpen je graag verder!

Bel nu