Overslaan en naar de inhoud gaan
pelletjes_kat_vacht

Heeft jouw kat ook soms pelletjes in haar vacht?

Hoe ontstaan pelletjes?

De huid maakt continu nieuwe cellen aan. Zo vernieuwt de kattenhuid zich ongeveer elke 3 weken.⁠ De buitenste dode huidcellen laten los en komen in de haren of in de omgeving terecht.⁠ Is je kat perfect gezond, knoopvrij en wast ze zich goed? Dan zal je eigenlijk nooit pelletjes in haar vacht zien.⁠ 

Maar heeft ze dat wel? Dan hebben die huidcellen zich opgestapeld tot schilfers of pelletjes. Daarom is het belangrijk dat je je kat haar gezondheid laat checken en de oorzaak nagaat. Misschien heeft ze ergens pijn waardoor ze zich niet goed meer kan wassen. Tandpijn maar ook gewrichtspijn zijn voorbeelden van mogelijke redenen die pelletjes in de vacht kunnen veroorzaken. Raadpleeg daarom altijd je dierenarts bij pelletjes in de vacht. 

Hoe pak je pelletjes bij je kat aan? 

Vervolgens als je de oorzaak hebt achterhaald, kan je met de juiste tools/producten de pelletjes zo veel mogelijk verwijderen om de vacht van je kat terug een frisse en luchtige structuur te geven.

Om de pelletjes in de kattenvacht te verwijderen heb je verschillende opties en neen, het is geen "Head and Shoulders"! We geven je nog enkele tips mee:

Onze tips:

Tip 1

Aai met een licht vochtige microvezeldoek over de vacht. Dit bootst de kattentong na en helpt bij het verwijderen van losse haren en huidcellen.⁠

Tip 2

Poeder rijstzetmeel in de (droge!) vacht en kam deze er met een slickerborsteltje uit.⁠

Tip 3

Gebruik een droogshampoo geschikt voor katten. Cat-nose-proof dus. 

Heel belangrijk! Vermijd geurende droogshampoo's  op de vacht van je kat. Katten ruiken 40 keer beter dan mensen. Sterke geuren kunnen heel storend zijn en worden niet als katvriendelijk beschouwd. Je neemt er de eigen vertrouwde geur van je kat mee weg. Daarom zijn enkel niet geurende hulpmiddelen op de vacht van je kat aan te raden.