Overslaan en naar de inhoud gaan
Kindje met konijn

Een konijn in huis: hoe verzorg je ze?

Een konijn verzorgen, daar komt heel wat bij kijken. Je hebt sinds kort een konijn aangeschaft, of je bent van plan om een konijn aan te schaffen? Wij geven je graag wat uitleg over hoe je nu het best jouw konijn verzorgt. 


Belangrijk om te weten is dat konijnen eigenlijk liever niet worden opgetild. Het is daarom van essentieel belang om jouw konijn op een correcte manier op te tillen. Neem daarom altijd jouw konijn op met jouw ene hand onder de borstkas en gebruik jouw andere hand om de achterpoten te ondersteunen. Houd jouw konijn dicht tegen je lichaam, zo voelt hij/zij zich het veiligst. Neem nooit jouw konijn op aan zijn oren of nekhuid! Veel konijnen vinden het wel fijn om geaaid te worden. 

Observatie van het konijn

Bij de verzorging van een konijn komt er heel wat kijken. Het is belangrijk om dagelijks jouw konijn goed te controleren of hij ergens last van heeft. 

Ogen

De ogen van een konijn moeten glanzend zijn, er mag geen roodheid, oogvloei of abnormale zwelling optreden. 

Oren

De oren van een konijn moeten proper zijn. Er mogen geen oorsmeer, korsten of zwellingen aanwezig zijn. Korsten in het oor van een konijn ontstaan vaak door mijten die het oor binnendringen. Je kan het herkennen door wanneer het konijn schudt met zijn kop, krabt aan zijn oren of als er bloed aanwezig is rondom het oor. Als je deze symptomen ziet bij jouw konijn, steek dan zo snel mogelijk alle konijnen in het hok en contacteer onze dierenarts

Neus

De neus van jouw konijn moet proper en droog zijn, er mogen geen korsten of snot te vinden zijn. Als je toch snot opmerkt bij jouw konijn, contacteer je best onze dierenarts. Er kan sprake zijn van Pasteurella. Pasteurella is één van de meest voorkomende ziekten bij konijnen en kan je herkennen aan een natte neus, niezen, oogvloei en verminderde eetlust. Eens jouw konijn deze infectie oploopt, kan het niet ongedaan gemaakt worden, maar wel behandeld worden. Daarnaast is pasteurella besmettelijk voor andere konijnen. 

Gewicht

Een gezond konijn heeft een gezond gewicht. Het ideale gewicht voor een konijn kan je zien aan de beenderen, heupen en ribben. De ribben, beenderen en heupen van een konijn mogen niet te ver uitsteken, maar mogen wel voelbaar zijn. 

konijn verzorgen.jpg

Lees meer over voeding van jouw konijn >>

Gedrag

Opgelet: Een konijn dat 24 u niet eet of plots opvallend kalmer is, moet dringend worden nagekeken!

Vacht en nagels

Je controleert ook het best de vacht van jouw konijn en de nagels. Een konijn heeft vooraan 5 nagels en achteraan 4 nagels. De nagels van het konijn mogen niet te lang worden en mag je dus knippen. Bij het knippen van de nagels moet je opletten dat je ze niet te kort knipt, omdat er bloedvaten door de nagels lopen. Neem daarom een hoek van 45° (zie onderstaande foto) en gebruik een kniptang.  De vacht van het konijn moet proper zijn, er mogen geen korsten, schilfertjes, natte of kale plekken aanwezig zijn.

Een konijn kan ook last hebben van vlooien of mijten. Dat kan je controleren door het openspreiden van de rugharen. Vliegen leggen ook graag hun eieren in de vacht van het konijn. Het is daarom belangrijk om de vacht van jouw konijn droog te houden en keutels in de vacht te verwijderen. Bij kortharige konijnen is het belangrijk om hen regelmatig te borstelen tijdens de ruiperioden. Ook langharige konijnen moeten eens per week helemaal geborsteld worden, aangezien hun vacht makkelijk gaat klitten. Houd er rekening mee tijdens het kammen dat de huid van konijnen gevoelig is! Het is aangeraden om eens per twee maanden de vacht van langharige konijnen te laten knippen. Dit kan u laten doen bij onze trimmer.

knippen nagel konijn.jpg

Ontlasting

Een konijn krijgt diarree als er foute voeding werd gegeven, als het parasieten heeft of als het stress heeft. Ook kan een konijn aangekoekte keutels hebben waardoor hij pijn krijgt aan zijn gewrichten. Als je diarree of aangekoekte keutels aantreft bij jouw konijn,  contacteer onze dierenarts. Minstens één keer per week moet het hok van een konijn schoongemaakt worden. Ververs dagelijks de bodembedekking en het drinkwater en verschoon wekelijks het drinkflesje en de voerbakjes.

Konijnen urineren van nature op één plaats. Begin met jouw konijn in een kleine ruimte te houden (kooi of afgesloten ruimte in de kamer) en plaats een kattenbak (lage rand) waar het konijn zijn behoefte kan doen. Let op met sommige kattenbakvullingen, konijnen eten sommige korrels op. Je gebruikt het best een krant of stro. Het is ook aangeraden om enkele uitwerpselen in de bak te leggen. Een konijn is zindelijk na 8-15 dagen.  De urine van een konijn moet troebel zijn, de kleur varieert van geel tot oranje tot zelfs rood. Heldere urine kan dus een teken zijn van nierproblemen. 


Indien je na het lezen van deze blog nog vragen zou hebben, twijfel dan niet om ons te contacteren!
 

Contacteer ons >>

Ontdek 10 leuke konijnenweetjes >>
Lees meer over het gebit van jouw konijn >>