Overslaan en naar de inhoud gaan
Een hond op de onderzoekstafel bij de dierenarts

Naar de dierenarts met je hond of kat

Op naar de dierenarts

Ook al houdt je hond of kat (in de meeste gevallen) niet echt van een dierenartsbezoek, toch speelt de dierenarts een belangrijke rol in zijn leven. Niet alleen wanneer je hond of kat medische zorgen nodig heeft, maar ook als hij of zij gezond is en nergens last van heeft. Denk maar aan zijn jaarlijkse vaccinatie.

Ook voor jou is de dierenarts belangrijk, je kunt er terecht met vragen over de omgang met je dier en voor advies over zijn gezondheid. Voor veel honden en katten gaat een bezoek aan de dierenarts gepaard met stress. Maak het bezoek voor je hond daarom zo aangenaam mogelijk.

Niemand kent jouw hond of kat beter dan jij. Je merkt het meteen als hij of zij zich anders gedraagt dan normaal. Slechte eetlust, braken, diarree, hoesten, hijgen, moeite met ademhalen, lusteloosheid en meer slapen dan normaal. Als je merkt dat er iets scheelt, aarzel dan niet en ga naar de dierenarts! 

een slapende kat, deze hoeft niet naar de dierenarts

Een dierenarts kiezen

Het is belangrijk dat je een dierenarts kiest nog voor je je hond of kat in huis hebt. Deze tips kunnen je helpen een geschikte dierenarts te kiezen: 

  • Vraag de fokker of vorige eigenaar welke dierenarts hij had. 
  • Maak een lijst van dierenartsen bij jou in de buurt. 
  • Vraag andere honden- of katteneigenaren met welke dierenartsen zij goede ervaringen hebben. 
  • Zoek online naar informatie en referenties over deze dierenartsen.
  • Kies voor een praktijk die met afspraken werkt zodat je niet lang hoeft te wachten.

Heb je een mogelijke arts gekozen, ga er dan eerst alleen langs en bekijk in de wachtzaal hoe ze omgaan met de mensen en de dieren. Neem je nieuwe dier meteen na zijn aankomst bij jou mee naar de dierenarts voor een kennismaking. Het is goed dat je hond of kat de arts leert kennen zonder dat er iets pijnlijks of verontrustends met hem gebeurt. De dierenarts zal je beestje bekijken en wegen, meer niet. Je kunt dan zien hoe hij met je lieveling omgaat, en hoe je lieveling op de dierenarts reageert. Ben je niet tevreden, kies dan een andere praktijk. 

Maak het je hond of kat zo aangenaam mogelijk

De mate van angst verschilt van dier tot dier, maar geen enkele hond of kat is zonder stress bij de dierenarts. De omgeving is er allesbehalve vertrouwd: een wachtzaal vol gespannen dieren, onbekende geuren, vreemde geluiden. Jij bent wellicht ook wat gespannen en je lieveling voelt dat. Misschien was een vorig bezoek niet zonder pijn voor je hond of kat, die zich dat zeker nog herinnert. Genoeg redenen om gespannen te zijn. 

Doe zoals altijd op de dag dat je naar de dierenarts gaat, zo is je dier niet al gespannen nog voor jullie bij de dierenarts zijn. Je hond of kat voelt direct wanneer jij gespannen bent of de dingen anders doet dan gewoonlijk. Misschien helpen deze tips om het je dier gemakkelijker te maken:

  • Breng regelmatig een gewenningsbezoekje aan de praktijk zodat je hond of kat vertrouwd raakt met de praktijk. 
  • Ga eerst een eindje wandelen met je hond en dan naar de dierenarts. Wandelen is ontspannend. 
  • Wees zelf rustig tijdens het bezoek, zo breng je geen spanning over op je dier. 
  • Vermijd lange wachttijden in de wachtkamer, maak een afspraak. 
  • Houd je dier bezig in de wachtkamer, bijvoorbeeld met flostouw of speelgoed.
  • Blijf altijd dicht bij je dier, ook tijdens het onderzoek of de behandeling. Houd hem vast, als dat mag, en praat rustig tegen hem of haar. 

dierenarts controleert de hond terwijl het baasje dicht bij haar viervoeter blijft

Vervoer naar de dierenarts 

Als de dierenarts kortbij is, dan kun je er het best naartoe wandelen. Dat werkt ontspannend voor je hond zowel vóór als na het bezoek. Moet je hond een heelkundige ingreep ondergaan, ga dan wel met de auto. Wandelen na afloop is voor je hond dan fysiek te zwaar. 

Ga je met de auto, vervoer je hond of kat dan zoals altijd. Zorg wel voor een extra kussen of dekentje voor als je dier na de ingreep in de auto pijn zou hebben in zijn gebruikelijke veiligheidstuig, of vraag iemand mee om je hond tijdens de rit vast te houden. 

Een klein dier kun je in een reismand vervoeren, daarin zit hij geborgen en veilig. Houd er wel rekening mee dat je dier de reismand dan misschien gaat associëren met een bezoek aan de dierenarts en onrustig wordt de volgende keer dat je de mand bovenhaalt. Dat kun je voorkomen door je lieveling vooraf aan de reismand te laten wennen en ze ook bij leuke uitstappen te gebruiken. 

Heeft je hond of kat  het na meerdere bezoeken nog steeds erg moeilijk in de wachtkamer of tijdens de raadpleging, praat daar dan over met je dierenarts. Hij kan je helpen een oplossing te vinden. 


Onze dierenartspraktijk ontdekken, of andere vragen?

Contacteer onze dierenartsen over uw hond of kat  >>