De verschillende oorzaken van overgeven bij honden
Honden kunnen regelmatig wel eens overgeven. En dat kan omwille van verschillende en uiteenlopende redenen zijn. Maar overgeven bij honden hoeft niet meteen altijd een symptoom van ziekte of een noodgeval te zijn. Soms kan het al weleens gebeuren na een onverantwoordelijke vreetpartij… Denk maar aan alle rommel die ze op straat of in de tuin kunnen vinden. Er is dus niet altijd reden tot paniek. Maar hoe hou je een éénmalige leging van de maaginhoud en een noodgeval uit elkaar…?
Herken eerst het verschil tussen acuut en chronisch overgeven bij je hond
Vooraleer je de problematiek van het overgeven bij je hond verder wilt onderzoeken, moet je eerst de afweging maken of jouw hond chronisch of acuut overgeeft. Acuut overgeven doet zich slechts éénmalig voor, terwijl chronisch overgeven zich steeds opnieuw voordoet. Het éénmalig overgeven doet zich geregeld wel eens voor bij honden door bijvoorbeeld een namiddagje rotzooi te eten in het park. Al moet je wel steeds aandachtig zijn. Bij elke situatie!
De oorzaken van overgeven bij honden
Er kunnen verschillende oorzaken aan de basis liggen van het overgeven van je hond. We sommen de vaakst voorkomende redenen even op die voornamelijk kenmerkend zijn bij acuut overgeven.
- Voeding: te snel gegeten, bedorven hondenvoer, voerintoleranties- en allergieën, voerveranderingen, niet-kwalitatief hondenvoer
- Beroerte door hitte
- Overbelasting
- Bijwerkingen van geneesmiddelen
- Vreemde voorwerpen ingeslikt
- Hoge mate van stress en onrust
- Wagenziekte
- Eten van gras (dit doen honden vaak wanneer ze misselijk zijn)
Ook zijn er enkele andere oorzaken die voornamelijk kenmerkend zijn bij het chronisch overgeven van honden. Deze vormen van braken zijn gevaarlijker en soms zelfs levensbedreigend.
- Ivaginatie van de darm waarbij een klein deeltje van de darm zich in een ander stukje van de darm gaat wringen wat tot een gehele afsluiting van het darmkanaal kan leiden
- Virussen of parasitaire infecties zoals bijvoorbeeld Giardia of wormbesmettingen
- Voedselvergiftiging
- (Chronische) orgaanontstekingen
- Maagzweren
- Tumoren
- Lever- en nierproblemen
- Hart- en vaatziekten
- Darm- en maagontsteking
Sommige van deze laatste oorzaken kunnen levensbedreigend zijn. Indien je hond meerdere keren binnen dezelfde periode braakt of aanhoudelijk braakt, raadpleeg dan zo snel mogelijk een dierenarts voor diagnose en behandeling.
Tip: doe regelmatig een preventieve medische check-up om dergelijke oorzaken vroegtijdig op te sporen en te behandelen.
Help! Mijn hond geeft bloed over!
Het fenomeen waarbij je hond bloed braakt, wordt ook wel "hematemesis" genoemd. Vaak kan dit zijn omdat het tandvlees bloedt of omdat er een adertje is gesprongen. Maar ook heel wat andere en veel ernstigere oorzaken kunnen hier aan de basis liggen zoals bijvoorbeeld kanker, maagzweren, maag- of darmontsteking,... Neem dus altijd best het zekere voor het onzekere en maak een afspraak bij de dierenarts indien dit zich voordoet.
Pas op als jouw hond probeert te braken zonder succes
Als je ziet dat jouw hond probeert te braken zonder succes kan dit wijzen op een maagknobbel (maagtorsie).Hierbij draait de maag helemaal om de lengteas waardoor de maagingang wordt afgesloten. Als gevolg hiervan wordt de lucht afgesloten en kunnen zenuwen en bloedvaten worden afgekneld. Dit is levensbedreigend. Bij deze aandoening moet je vroegtijdig bij zijn en kan enkel worden behandeld door onmiddelijke operatie.
Wanneer moet ik naar de dierenarts als mijn hond overgeeft?
In geval van acuut overgeven wacht je best eerst even af en kijk je hoe je hond zich voelt na het braken. Wanneer het braken zich meerdere keren of herhaaldelijk voordoet in een bepaalde periode dan contacteer je het best steeds de dierenarts om een afspraak te maken. Toch zijn er enkele symptomen waarbij onmiddelijke spoedacties vereist zijn.
- Poging tot braken zonder succes en dikke, opgezwollen buik (maagtorsie)
- Vergif gegeten/gedronken of andere slechte voorwerpen ingeslikt
- Bloed braken
- Herhaaldelijk of chronisch braken (eventueel in combinatie met diarree)
- Braken in combinatie met evenwichtproblemen of afwijkend gedrag
- Geen of weinig eetlust
Overgeven bij honden voorkomen
Het is niet makkelijk om braken bij honden te voorkomen omdat we sommige oorzaken niet zelf in de hand hebben. Wel zijn er enkele zaken die wij kunnen doen als baasje.
- Kwalitatieve voeding geven
- Verander niet meteen heel abrupt van voeding, doe dit gelijkmatig
- Vermijd stress en overbelasting
- Zorg voor voldoende afkoeling bij extreme hitte
- Zorg ervoor dat jouw hond al de nodige en tijdige vaccinaties en ontwormingen heeft gehad
- Laat je hond nooit van plassen water drinken (indien hier ratten hebben ingelopen met bacteriën kan dit gevaarlijk zijn voor jouw hond)
- Creëer een veilige omgeving voor jouw hond waar die niet aan alle voorwerpen kan en voorkom zo dat deze worden ingeslikt
- De belangrijkste: zorg steeds voor preventieve medische check-ups!
Als je twijfelt aan de oorzaken van het overgeven bij je hond, contacteer dan steeds de dierenarts. Neem het zekere voor het onzekere!
Wil jij graag een betere opvolging en controle over de vaccinaties, ontwormingen, ontvlooiingen en andere preventieve medische verzorging van jouw hond? WelloPet regelt dit graag voor jou! Je geniet daarbovenop nog eens van voordeligere prijstarieven. Minder kosten en zorgen voor jou en meer gezondheidsgarantie voor jouw trouwe viervoeter!