Melkkliertumoren bij de hond
Wat zijn melkkliertumoren?
Melkkliertumoren zijn tumoren uitgaande van de melkklieren. Iedere hond kan melkkliertumoren ontwikkelen. De kans op melkkliertumoren verhoogt echter door langdurige blootstelling aan vrouwelijke geslachtshormonen (oestrogenen). Intacte teven of teven gesteriliseerd op latere leeftijd hebben dus meer kans op de ontwikkeling van melkkliertumoren. De kans op ontwikkeling verhoogd ook op oudere leeftijd.
Kan sterilisatie melkkliertumoren beïnvloeden?
Vrouwelijke geslachtshormonen (oestrogenen) stimuleren de ontwikkeling van melkkliertumoren. Door de teef op jonge leeftijd te steriliseren hebben oestrogenen geen tot weinig tijd gehad om op de melkklieren in te werken, waardoor de kans op ontwikkeling van melkkliertumoren op latere leeftijd sterk vermindert. Ons advies is om de teef na de eerste loopsheid te steriliseren. Na elke loopsheid stijgt de kans om melkkliertumoren te ontwikkelen.
Hoe kan je melkkliertumoren herkennen?
Melkkliertumoren zijn te voelen of te zien als gezwellen onder de huid ter hoogte van de melkklieren, dus in de buurt van de tepels. Meestal ter hoogte van de laatste melkklieren. Het kan gaan om één gezwel of om meerdere verspreid over verschillende melkklieren. Afhankelijk van de grootte en het type van de tumoren en of er uitzaaiingen zijn kunnen er bijkomende klachten ontstaan zoals mechanisch ongemak, vermageren en benauwdheid/hoesten.
Goedaardig of kwaadaardig?
Melkkliertumoren kunnen zowel goed- als kwaadaardig zijn. Ongeveer 50% van de melkkliertumoren bij de hond is goedaardig en 50% kwaadaardig. Met goedaardig wordt bedoeld dat de tumor enkel groeit en zich niet verspreidt naar andere delen van het lichaam. Kwaadaardige melkkliertumoren zullen zich wel verspreiden naar bijvoorbeeld de longen en lymfeknopen. Zodra de tumorcellen in andere delen van het lichaam gaan groeien spreekt men van metastasen of uitzaaiingen. Of een melkkliertumor goed- of kwaadaardig is kan enkel met zekerheid bepaald worden met behulp van een weefselbiopt voor histologisch onderzoek, hierbij wordt de volledige tumor chirurgisch verwijderd. Voordat de tumor chirurgisch wordt weggenomen, kan er een röntgenfoto van de borstkas gemaakt worden om te bepalen of er uitzaaiingen in de longen zijn te zien. Ook palpatie van lymfeknopen kan een aanwijzing zijn voor uitzaaiingen zodra deze vergroot zijn. Bij sterk opgezette lymfeknopen en tumoren in de longen kan er met hoge waarschijnlijkheid van uitgegaan worden dat de tumor kwaadaardig is.
Hoe worden melkkliertumoren behandeld?
Melkkliertumoren kunnen chirurgisch weggenomen worden. Als er nog geen zichtbare uitzaaiingen zijn, is het belangrijk om de tumor zo snel mogelijk weg te nemen om de kans op genezing te vergroten. Er kan op drie manieren te werk gegaan worden: enkel de tumor zelf kan verwijderd worden, 2-3 melkklieren kunnen verwijderd worden oftewel wordt de volledige melklijst (alle melkklieren van die kant) samen met bijhorende lymfeknopen verwijderd om te voorkomen dat er tumoren in dit overige weefsel gaan ontstaan. Als de teef nog niet gesteriliseerd is zal deze tijdens dezelfde ingreep gesteriliseerd worden.
Bij uitzaaiingen kan er eventueel gekozen worden om chemotherapie op te starten. Dit zal de hond niet genezen, maar kan de levensduur verlengen met een goede levenskwaliteit.