Overslaan en naar de inhoud gaan
De-ideale-kam-maine-coon

Kam jouw kat enkel met een geschikte kam!

Bestaat de ideale kam?

Kammen of borstelen van je kat is helemaal niet zo noodzakelijk als de meeste mensen denken (zie Borstelen of niet?). Bedenk goed dat kammen de cyclus van de vachtgroei stopt en in de war schopt waardoor overmatige verharing kan optreden.

Helaas kunnen echter niet al onze huiskatten hun vachtverzorging zelf aan (Zie Moeilijke kattenvacht?). Maar ook katten die simpelweg een te grote explosieve vacht hebben, die niet te temmen is met hun eigen kattentong als ideale kam, moeten we helpen. Maar hoe dan? En vooral: waarmee? 

Weg met al die vachtverwoesters!

Even voor de duidelijkheid, niet iedere kam of borstel is geschikt voor het verzorgen van de vacht van een kat die dat niet zelf kan. Onze pro-tip: vergeet direct het vacht-verwoestend gereedschap zoals de Furminator, de Coatking, herderharkjes, fijne kammen (al dan niet met elastiekjes), ontwol-, ontklit- of ontviltborstels en rubberen gereedschap zoals handschoenen en Zoom Grooms. De borstels met mesjes eraan zorgen ervoor dat je haar afsnijdt en waarom zou je dat willen?

De onschuldig ogende rubberen borstels zijn zo mogelijk nog erger. Rubber stroopt op waardoor je het kattenhaar, wat dus gemaakt is om los te laten, uittrekt en daarmee de rui versnelt. Gebruik deze rubber borstels dus vooral voor het schoonmaken van je bankstel, je gordijnen of die nette zwarte broek; maar zeer zeker niet voor je kat, ongeacht of deze kort of lang haar heeft.

Met deze drie tips koop je - volgens ons - de meest ideale kam:

  1. Kies voor een zo grof mogelijke kam
    Daar waar je met een fijne kam als het ware over de kattenvacht heen kamt zal een kam met grove tanden door de dikke vacht heen zakken en ook de klitten op de huid opsporen.
  2. Let erop dat de tandjes niet scherp zijn
    De kattenhuid is erg teer en zal snel beschadigen als je een kam gebruikt die puntige tanden heeft.
  3. Gebruik geen kam met een handvat 
    Een handvat, al dan niet ergonomisch gevormd, zorgt voor extra grip. En dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat je makkelijk, nog net niet loszittend, haar uittrekt.

 

De drie bovenstaande tips vind je terug in de zogenaamde combikam. Het is dan wel belangrijk dat je de combikam vasthoudt aan de fijne kant en je kat dus kamt met de grove kant.

kam kat

Hoe ga je vervolgens te werk met deze kam? 

Stap 1: Doe met enige regelmaat een vachtcontrole met je vingers

Dit kan simpelweg tijdens een knuffelmomentje op de bank. Kleine klitjes worden zo snel gesignaleerd en kunnen opgelost worden door het nog piepkleine klitje uit te pluizen met je vingers.

Stap 2: Verwijder iets grotere klitten met de bovenste twee puntjes van de kam 

Gebruik hiervoor de grove tanden van de combikam.

Stap 3: Werk plaatselijk en alleen daar waar een klitje zit. 

Gebruikt nooit de hele kambreedte zoals je misschien gewend bent. Hoe breder het te kammen oppervlak, hoe meer haar je kunt en zult beschadigen.

Stap 4: Kam alleen daar waar nodig

Een open deur, maar toch: zitten er klitten in de oksels en niet op de rug, kam de rug dan niet!

Stap 5: Overweeg het gebruik van een mini tondeuse

Vindt je kat het ontklitten en kammen onprettig? Overweeg dan eens een minitondeuse aan te kopen. Hoe voorzichtig je ook ontklit, je trekt altijd een beetje aan de vacht en met scheren doe je dit natuurlijk niet. Door hem te scheren zal je kat leren dat een vacht verzorgen geen pijn doet, waardoor je hem langzaamaan kunt leren om gekamd te worden.

Let op: Een scheerapparaat kan zonder kennis makkelijk schade aan de huid veroorzaken met een dierenartsbezoek tot gevolg. 

Stap 6: Kam niet om te kammen

In vrijwel alle kattenboeken staat dat je (half-) langharige katten wekelijks moet kammen. Wij raden het je echter af als het niet nodig is. In deze boeken zou dan ook beter staan: "wekelijks controleren en behandelen waar nodig".

kam kat

Extra tip bij een vettige vacht

Heeft je kat last van een vettige vacht, die dus eerder klit, poeder deze dan eens in met maïzena of rijstzetmeel. Het poeder zal het vet mee uit de vacht trekken, waardoor je tijdens het uitborstelen (met een slickerborstel, welke deel uitmaakt van onze basisset) niet alleen al het poeder, maar meteen ook al het vet, uitborstelt. Het poeder kan overigens ook helpen om klitjes te verwijderen. Poeder het klitje in en peuter hem voorzichtig uit elkaar.

Tot slot willen we nog even meegeven dat er vaak wordt gedacht dat je een kat moet kammen om haarballen te voorkomen. Dit is echter totaal niet waar! Daar zijn namelijk vele andere, en vooral betere, alternatieven voor.Deze blog maakt deel uit van een reeks van vijf: Moeilijke kattenvacht? •Borstelen of niet? • De ideale kam • Katvriendelijk kammenHet ideale trimsalon

Meer info/ hulp nodig over de vacht?

Check even onze evenementenkalender voor interessante workshops en webinars! 

Heb je vragen rond de vachtverzorging van katten? Ontdek hier wat onze trimmers voor jou kunnen doen!