Overslaan en naar de inhoud gaan
sproeien bij katten

Cat Vision⎥Sproeien bij katten

Vervelend

Je kan je wel inbeelden dat een kat die je huis ondersproeit een heel vervelend probleem is. Je eerste reactie is misschien om boos te worden en om te denken dat je kat dit doet om jou te pesten. Dit is echter absoluut niet het geval, maar het is belangrijk om te weten waarom je kat begint te sproeien.

Hoe herken je sproeien?

Sproeien kan je herkennen aan het volgende:

De kat staat recht met de staart helemaal omhoog gericht, bij het urine sproeien trilt de staart snel heen en weer. De kat heeft dan een zeer 'geconcentreerde' blik en trappelt met de voor- of achterpootjes. Ze lijken als het ware een beetje 'high'.

Dat is ook niet verbazend, want sproeien is voor een kat een heel ontspannend en normaal gedrag om te doen. De urine wordt meestal teruggevonden op verticale oppervlakken (bvb. gordijnen, ramen, deuren...) over het algemeen in kleinere hoeveelheden.

PS: Wanneer er urine wordt achtergelaten bij deze beweging is dat altijd sproeien. Indien de kat die beweging doet op een leuk moment bv. net voor het eten kan dat positieve opwinding zijn maar dan wordt er nooit urine achtergelaten.  Dit noemt men "droogsproeien".

Leer alles over je kat met Cat Vision

Communicatie

Sproeien is voor de kat een manier om te communiceren en wil dus een boodschap overbrengen. Hierbij zijn  geuren voor katten enorm belangrijk! Het is een normaal kattengedrag. De feromonen die katten verspreiden in de omgeving zijn soortspecifiek. Wij kunnen deze dus niet ruiken. De enige vorm van markeren die we wel kunnen ruiken, is sproeien, dit in tegenstelling tot markeren met gezichtsferomonen of door te krabben. Met het sproeien wil een kat een uiterst krachtige boodschap overbrengen: afweren of aantrekken! 
Namelijk: hier is het NIET VEILIG of HIER MOET JE ZIJN

Voorbeelden:

  • Een kat heeft een aanvaring gehad met een andere kat op de trap, dan kan die kat op de trap sproeien om aan te duiden dat het daar niet veilig is (NIET VEILIG).
  • Een niet gecastreerde kater is op zoek naar een kattinnetje en probeert haar op deze manier te lokken (HIER MOET JE ZIJN).

Motivatie

Er kunnen verschillende motivaties zijn waarom een kat sproeit:

  • Hormonaal (katten die niet gesteriliseerd of gecastreerd zijn).
  • Medische oorzaak
  • Door chronische stress
  • Door angst
  • Door frustratie
  • Om aandacht te trekken 

Zowel katers als kattinnen kunnen sproeien! Achterhalen welke aspect(en) deze te veel aan stress veroorzaken brengt vervolgens de sleutel naar de oplossing! 

Wat kan je doen?

Castratie en sterilisatie kunnen helpen indien de kat sproeit uit hormonale motivatie.

Laat een medische oorzaak altijd uitsluiten door uw dierenarts. Indien de kat gezond is, neem je best contact op met onze kattengedragstherapeut om uit te zoeken waarom uw kat dit gedrag vertoont. Het kan een hele puzzel zijn om een mogelijke oplossing te ontrafelen.

Snel reageren is zeker de boodschap! Daar urine zeer veel meubels, vloeren en huisraad kan vernielen. Meer nog: hoe sneller je dit probleem probeert aan te pakken, hoe groter de kans op succes. Meestal begint een kat op één plaats te sproeien en breidt ze dit (misschien langzaam maar zeker) uit naar meerdere plaatsen in huis.

Zorg ervoor dat alle basisbehoeften van de kat vervuld zijn zoals omgevingsverrijking e.d.

Poets de sproeiplekken met een enzymatisch middel, gebruik een doekje slechts één keer want anders verspreid je de geur.

Niet straffen

Reageer of straf je kat niet wanneer je haar betrapt, want die reactie kan het probleem zelfs nog complexer maken. Je kat kan in dit geval van jou aangeleerd krijgen dat hij door te sproeien aandacht kan opstrijken en daarbij iets van je gedaan kan krijgen. Of je kat kan nog angstiger worden omdat je boos reageert, wat het sproeigedrag ook verergert en je relatie niet ten goede komt.  Ze kan het dan gewoon achter je rug om beginnen te doen om je reactie te vermijden.


Met dank aan auteur Joline De Jaegher, gedragstherapeut voor katten bij WelloPet en Chat-o-Gand
Deze blog maakt deel uit van de reeks CAT VISION: lees ze alle vijf !
krabbende katangstige katruziënde katonzindelijke katsproeiende kat

Check even onze evenementenkalender voor interessante workshops of webinars omtrent katten! 


Spreek met onze gedragsconsulente over uw kat


Ja, hou me op de hoogte van komende evenementen, lessen, lezingen of workshops over gedrag en gezondheid van katten.