Alles over de verzorging en algemene weetjes over katten
De kat is één van de populairste gezelschapsdieren in België: maar liefst 1/4de van alle huishoudens in België heeft een of meerdere katten in huis. Bij de aanschaf van een kat komt echter wel een en ander kijken. Katten moeten niet uitgelaten worden zoals honden, maar ze hebben wel aandacht en verzorging nodig. Ook moet de kat moet bij jouw en jouw gezin passen en mag hij geen overlast vormen voor anderen.
Een kat opvoeden: kan dat wel?
Er wordt vaak gezegd dat je een kat niet kan opvoeden en dat die gewoon zijn eigen zin doet. Het is waar dat je de persoonlijkheid van katten niet kunt veranderen, maar je kan je kat wel enkele zaken leren. Zo kan je je kat enkele huisregels aanleren zoals het niet aan de sofa krabben of niet op tafel springen. Probeer in de eerste plaats zoveel mogelijk te vermijden dat ze dit gedrag gaan vertonen door hen af te leiden. Zo springt een kat niet op tafel omdat hij stout wil zijn, maar uit behoefte voor eten dat misschien op staat. Als je kat toch op tafel springt, reageer hier dan meteen op door bijvoorbeeld in je handen te klappen en "nee" te roepen. Achteraf straffen heeft geen zin, want dan snapt de kat niet wat hij misdaan heeft. Afstraffen wordt in het algemeen wel sterk afgeraden. Belonen en alternatieven voorzien werken veel beter bij een kat. Een goede omgeving met voldoende jacht -en schuilmogelijkheden voorzien is dan ook een must. Lees hier meer over hoe je kan zorgen voor een goede omgeving voor jouw kat.
Welke voeding voorzie ik voor mijn kat?
Katten zijn vleeseters en hebben dus zeker dierlijke voeding nodig. Een vegetarisch dieet is dan dus echt uit den boze, dat is zeer schadelijk voor de kat. Het is ook zeer belangrijk dat je kat geen overgewicht krijgt. Een gebalanceerd en gevarieerd dieet is dus uitermate belangrijk voor een optimale gezondheid van jouw huisdier. Er bestaat verschillende voeding voor kittens, volwassen katten, en seniors. Advies nodig over welk eten nu het gezondst is voor jouw kat? Aarzel niet om ons te contacteren voor GRATIS voedingsadvies!
Zorg er ook voor dat je kat voldoende drinkt. Geef je kat altijd water te drinken en geen melk. De meeste katten zijn immers lactose intolerant, dus melk kan schadelijk zijn voor je kat. Wil je toch je kat nu en dan wat melk voorschotelen, koop dan kattenmelk, maar vermijd melk toch zoveel mogelijk. Drinkt je kat niet genoeg? Lees hier meer over hoe je je kat aan het drinken krijgt.
Hoe draag ik zorg voor de vacht, nagels, en tanden van mijn kat?
Katten verzorgen hun eigen vacht door deze regelmatig te likken. Het is echter wel belangrijk om zelf uw kat regelmatig te controleren op zaken zoals klitten, vlooien, wondjes, teken of overmatig oorsmeer. In het algemeen hoef je een kat niet regelmatig te kammen om klitten te voorkomen, en kan dit zelfs averechts werken. Er zijn echter wel wat uitzonderingen op deze regels zoals langharige raskatten of katten met beperking. Lees hier alles wat je moet weten over het voorkomen van klitten.
Ook katten kunnen gebitsproblemen krijgen. Daarom is het aangeraden om de tanden van de kat dagelijks te poetsen. Lees hier meer over het gebit van een kat en hoe je ervoor moet zorgen.
Kan een kat ook voor ziekten zorgen bij de mens?
Sommige ziekten kunnen worden overgebracht van katten naar mens, zoals toxoplasmose of de kattenkrabziekte. Er zijn preventieve maatregelen mogelijk tegen zo’n zoönose. Zwangere vrouwen letten beter op met rauw voer en trekken best handschoenen aan als ze willen tuinieren. De kattenbak laten zij best door iemand anders schoonmaken.
Er zijn een aantal mensen die allergisch zijn voor katten. De klachten bij een kattenallergie doen zich vooral voor in de slijmvliezen van de ogen, de neus en de luchtwegen. Daarnaast kunnen algemene klachten zoals hoofdpijn, lusteloosheid en moeheid veroorzaakt worden door een allergische reactie op katten.
Heb je nog vragen over zorgen voor een kat?