Cavia's in huis: hoe verzorg je ze?
Hoe ga je met een cavia om?
Wees altijd voorzichtig als je je cavia vasthoudt. Een val kan namelijk zeer ernstige verwondingen tot gevolg hebben! Til het diertje altijd met twee handen op en geef steun aan het achterlijfje. Bij het optillen van een haarloze cavia moet je ervoor zorgen dat je geen koude handen hebt.
Een cavia kan bijten, maar doet dit normaal gezien niet. Wanneer hij bijt, is het mogelijk dat hij ziek is of ergens pijn heeft. Een cavia reageert meestal op gevaar door te ‘bevriezen’ of, als hij de kans krijgt, ineens weg te schieten. Het is ook mogelijk dat je cavia je vingers aanziet voor iets lekkers omdat hij gewend is dat je hem voedsel door de tralies geeft. Als je cavia je dan bijt, is dit zeker geen agressief gedrag maar gewoon een vergissing.
Geef je cavia de correcte voeding
Je kunt de cavia's een dieet geven bestaande uit een onbeperkte hoeveelheid hooi en/of gras, een matige hoeveelheid groenten, wat droogvoer en een beperkte hoeveelheid fruit. Een cavia heeft voldoende vezelrijk voedsel nodig om problemen met het gebit te voorkomen. Lees ook ons artikel "wat eet een cavia?".
Zorg dagelijks voor vers water en maak drinkflesjes en voerbakjes minstens één keer per week goed proper. De bodembedekking in de kooi moet minimaal één keer peer week worden verschoond.
Verzorg het haar en de nagels van je cavia
Langharige cavia’s moet je elke dag helemaal doorkammen. Het is handiger en aangenamer voor een cavia als je de lange haren gedeeltelijk knipt indien je er niet mee wilt showen. Zelfs dan moet de cavia wel nog regelmatig gekamd worden om klitten en vervilten te voorkomen. Wees voorzichtig als je kamt zodat je de huid van de hamster niet beschadigd en het diertje geen pijn krijgt. Kortharige cavia’s kun je eens per week even doorborstelen om vuil en losse haren uit de vacht te verwijderen.
Ook de nagels moeten regelmatig worden bijgeknipt. Je kan dit laten doen bij de dierenarts, of na een training zelf doen. Bij kortharige cavia's moet je er extra op letten dat je de scherpe randen goed glad gevijld worden zodat het diertje zichzelf niet open kan krabben.
Zorg voor een goede omgeving voor je cavia
Cavia’s zijn groepsdieren en moeten daarom samen met één of meerdere andere cavia’s leven. Als je een cavia alleen zet zal die zich onveilig en eenzaam voelen. Een geschikt hok voor twee cavia’s heeft een oppervlakte van ten minste 120 bij 50 centimeter. Per extra dier moet daar minimaal de helft van die oppervlakte bijkomen. Aangezien cavia's niet goed kunnen klimmen of hoog springen, hoeft het hok niet hoger te zijn dan 50 centimeter. Als je wel een hoger hok aanschaft, werk dan met verdiepingen zodat ze zich niet kunnen bezeren bij het vallen.
De dieren moeten ook kunnen rennen, dus het is het beste om een toegankelijke ren aan het hok te koppelen zodat het dier kan bewegen wanneer het wil.
De beste omgevingstemperatuur voor cavia's ligt tussen de 18 en 21°C. Bij haarloze cavia's ligt deze temperatuur iets hoger, rond de 22 à 24 °C. Houd rekening met deze temperaturen en zorg er dus voor dat het 's nachts niet te koud wordt of dat cavia's tijdens warme dagen niet oververhit raken. Als je een cavia buiten houdt, zorg dan voor een goed isolerend, wind- en waterdicht schuilhok met een dikke laag bodembedekking en hooi. Zorg ook voor wat ventilatie, aangezien cavia’s slecht tegen vocht kunnen.
De kooi moet regelmatig worden schoongemaakt. Het bodemmateriaal kan het beste wekelijks worden ververst. Zorg er ook voor dat het interieur (slaaphuisje, zandbadje, etc.) en drink- en voerbakken altijd schoon worden gehouden.
Heb je nog vragen over hoe je voor je cavia moet zorgen?
Contacteer onze dierenartsen over de gezondheid van jouw cavia