Overslaan en naar de inhoud gaan
tips voor een hart in conditie

7 tips om jouw hond en zijn hart in topvorm te houden

Bij oudere honden kan het hart wat problemen krijgen. Zo kan de hartspier verzwakken, met hartfalen en vocht op de longen en in de buik als gevolg. Helaas zien we dergelijke hartproblemen niet enkel bij oudere honden. Denk onder andere maar aan een Cavalier King Charles, die op jonge leeftijd reeds kunnen kampen met hartproblemen.

Hoe vroeger we een hartprobleem kunnen herkennen, hoe sneller we een behandeling kunnen instellen en des te meer gezonde jaren je met jouw hond kan beleven. Preventie en controle is dus de boodschap

1. Gezond eten helpt het hart

De keuze van gezonde voeding is van het allergrootste belang voor jouw hond. De voeding speelt een grote rol op de gezondheid van de vacht, gewrichten, spieren en organen. Vermijd in ieder geval overgewicht bij jouw hond. Staat jouw hond te zwaar? Dan vraagt dit overtollig gewicht extra  te veel energie van het hart!

Leer hier hoe je zelf kan voelen of je hond op een ideaal gewicht staat of vraag hier gratis online voedingsadvies aan onze dierenartsen.

2. Zorg voor voldoende beweging voor jouw hond

Iedere hond heeft behoefte aan voldoende lichaamsbeweging. Dat zorgt er niet alleen voor dat jouw hond mooi op gewicht blijft. Het zorgt ook voor een beter uithoudingsvermogen omdat je op die manier het hart van jouw hond (knipoog: en jezelf) traint. Denk naast wandelen ook eens aan joggen, zwemmen, spelen met andere honden, fitness-spelletjes, enzovoort. Wees creatief en zorg voor voldoende uitdagingen voor jouw hond. Dat maakt het leuker voor jullie beiden!

Wij helpen je alvast met onze aangepaste workshops

3. Regelmatige en preventieve controles van het hart bij de dierenarts

Jouw hond kan zelf niet vertellen wanneer hij/zij zich niet 100% voelt. Een regelmatige controle bij de dierenarts is dus zeker nodig. Bij de jaarlijkse vaccinatie controleert jouw dierenarts het hart van jouw hond. Maar bij oudere honden is een extra half-jaarlijkse check-up geen overbodige luxe!

Een preventieve gezondheidscheck, of een health check-up, is een vast onderdeel van ons Life Plan. Voor oudere honden is een seniorconsult aangewezen.

 

hartproblemen hond

4. Goede gebitsverzorging

Een onverzorgd gebit kan ook de oorzaak zijn van hartproblemen. Dat kan door bacteriën die vanuit het tandplak en tandsteen via de bloedbaan op de hartkleppen neerslaan. Daarom raden wij jou  aan om de tanden van jouw hond regelmatig te verzorgen en te laten controleren. Dat kan door enkele keren per week de tanden te poetsen met een doekje, een vingertandenborstel of een gewone tandenborstel. Als dat niet mogelijk is, omwille van tijdsgebrek of als jouw hond dit niet toelaat, is een detartratie onder verdoving van tijd tot tijd een oplossing. Een detartratie is een grondige gebitsreiniging door de dierenarts. Vraag je dierenarts om advies hierover.

Hier doet dierenarts Celine even voor hoe je de tanden reinigt.

5. Goede preventieve ontworming

Bepaalde parasieten, zoals hartworm, kunnen hartschade veroorzaken. Als baasje moet je voorlopig quasi enkel bedacht zijn op hartworm als jouw hond meegaat naar Frankrijk of het Mediterraans gebied. In dergelijk geval wordt er een aangepast ontwormingsschema toegepast. Hiervoor kan je terecht bij jouw dierenarts.

WelloPet biedt haar klanten een gratis vakantieconsult: zo gaat ieder baasje zonder zorgen op reis!

6. Ken de gevoeligheid van jouw hondenras voor hartproblemen

Bestudeer het ras van jouw hond grondig vooraleer je jouw lievelingsdier in huis neemt. Zo zijn Cavalier King Charles en Boxers enkele typische voorbeelden van hondenrassen met een genetische aanleg voor hartproblemen. Wees goed op de hoogte en weet waar je net iets meer op moet letten bij jouw hond.

Contacteer hier onze dierenartsen in geval van twijfels, vragen of meer informatie over de verschillende hondenrassen. 

7. Herken de signalen van een hartprobleem bij je hond

  • Een verminderd uithoudingsvermogen, je huisdier wordt slomer
  • Hoesten tijdens inspanning
  • Hoesten tijdens slapen en tijdens rust
  • Kortademig zijn, de buik die meepompt
  • Flauwvallen door inspanning of opwinding
  • Een blauwe of grijze tong door een bemoeilijkte ademhaling
  • Plots een dikke buik door vochtopstapeling
  • Dikke poten door oedeem
  • Vermageren doorheen een langere termijn

Conclusie: preventieve medische check-ups zijn van noodzakelijk belang om vroegtijdig kwaaltjes op te sporen en te behandelen. Preventie is de manier om jouw dier een zo aangenaam, gezond en een zo lang mogelijk leven te bieden!

Plan een gezondheidscheck
... of stuur een mail, boek online, plan een afspraak via Facebook Messenger of via het contactformulier of bel naar een van onze vestigingen