Wat als je hond of kat vergiftigd werd door antivries of koelvloeistof?
Hoe kan een hond of kat vergiftigd worden door antivries/koelvloeistof?
Alle dieren zijn gevoelig voor vergiftiging door ethyleenglycol, of antivries en koelvloeistof. Zelfs een kleine hoeveelheid is al genoeg om een dier te vergiftigen.
Vaak zijn honden het slachtoffer, omdat dit voor hen een onweerstaanbare zoete smaak en geur heeft. Daarom gaan ze het ook op gaan eten, wat zeer gevaarlijk is.
Bij katten komt dit minder voor, maar ze kunnen ook antivries opnemen wanneer ze hun poten gaan schoonlikken nadat ze door een gemorste plas hebben gelopen.
Wat gebeurt er als mijn hond of kat antivries of koelvloeistof op heeft?
De vloeistof wordt snel in het maag- en darmkanaal opgenomen en in de lever omgezet in een oxalaat. Dit wordt geconcentreerd in de nieren, waardoor calciumoxalaatkristallen ontstaan die de nieren kunnen beschadigen. Een levensgevaarlijke daling van de urineproductie kan daardoor optreden.
Bijna onmiddellijk na inname treden volgende verschijnselen op: braken, veel plassen, veel drinken, dronkemansgang en sloomheid. De restanten ethyleenglycol moeten zo snel mogelijk uit de maag verwijderd worden en er moet zo spoedig mogelijk een infuus opgestart worden. Om levensbedreigend nierfalen te voorkomen is het aangeraden om meteen contact op te nemen met uw dierenarts.
Wat kan ik doen om te vermijden dat mijn hond of kat vergiftigd wordt?
Probeer te voorkomen dat je met antivriesmiddel gaat morsen wanneer je het bijvult in je auto. Als je morst, komen er kleine plasjes te vinden op opritten en in garages waar je hond of kat mee in aanraking kan komen.
Jouw huisdier is in contact gekomen met antivries/koelvloeistof?