Overslaan en naar de inhoud gaan
hond-snuffelen-aan-boom

Wandelen met een oudere hond? Probeer deze 5 leuke oefeningen

Deze 5 leuke oefeningen maken wandelen met een oudere hond leuk en gezond

Ouder worden gaat dikwijls gepaard met ouderdomskwaaltjes, zo ook bij honden. De spieren verliezen aan kracht. Door slijtage aan de gewrichten beweegt jouw hond stijver of krijgt last van startersstijfheid. Jouw hond krijgt meer moeite met het houden van zijn evenwicht bij het maken van bochten. Enz...

De wandelingen worden daardoor noodgedwongen korter. Dit betekent echter niet dat jullie moeten inboeten in kwaliteit. Deze 5 leuke oefeningen zorgen ervoor dat jouw wandeling kwalitatief blijft en heel goed is voor het lichaam van jouw hond.

Oefening 1: Slalom tussen de paaltjes of bomen

Tijdens een wandeling kom je wel eens verkeerspaaltjes tegen, ... of bomen in geval je graag een boswandeling maakt. Door jouw hond te begeleiden om te slalommen tussen de paaltjes/bomen of linksom en rechtsom rond de paaltjes/bomen te gaan, stimuleer je de flexibiliteit in de rug. Je start hierbij met grote bochten en je verkleint deze stapje per stapje. Door jouw hond bochten te laten maken 'in stap', zorg je er ook voor dat de gewrichten volledig benut worden. De oefening voer je bij voorkeur traag uit, hierdoor zorg je voor een optimaal effect.

Oefening 2: Snuffelen aan de boom

Heel wat bomen hebben een ruwe schors. Klem enkele snoepjes tussen de schors en laat jouw hond de snoepjes zoeken. Door af en toe een snoepje ietsje hoger te verstoppen, krijg je mooie stretch van de nek en stimuleer je de spieren en pezen in de polsen.

Heb je een hond zonder grote problemen in de achterhand, dan kan je enkele snoepjes nog hoger verstoppen zodat jouw hond met de voorpoten tegen de boom gaat staan. Hierdoor creëer je een hogere belasting van de achterhand. Forceer jouw hond echter niet.

wandelen met een oudere hond

Oefening 3: Pootjes op de stoeprand

Tijdens een wandeling kom je wel eens een verhoog tegen, dat kan een stoeprand zijn, een schrikblok, een stootband of zelf gewoon een betonblok. Motiveer jouw hond om met de voorpoten op dit verhoog te gaan staan. Hierdoor zorg je voor een gewichtsverplaatsing naar achter waardoor de belasting op de achterhand groter wordt en dus ook de bespiering extra gestimuleerd wordt.  Kan je jouw hond ook motiveren om met de achterpoten op dit verhoog te gaan staan, terwijl de voorpoten op de grond blijven?

wandelen met een oudere hond

Oefening 4: Snoepjes zoeken in het gras

Verspreid naar hartelust een aantal snoepen in het gras en laat jouw hond snuffelen. Zoeken is leuk maar ook nuttig. Als jouw hond snoepjes zoekt in het gras, gaat het hoofd omlaag en stretcht hij daarmee de ligamenten en spieren van de rug.

Oefening 5: Mikado van takjes en bomen

Hou je ervan om samen een boswandeling te maken? Dan kom je zeker en vast wel eens een omgevallen boom of een verzameling takken tegen? Motiveer jouw hond om tussen de takken te stappen of op de omgevallen boom te gaan staan. Bij deze oefening stimuleer je het lichaamsbewustzijn van jouw hond, net als bij heel wat andere oefeningen. Hierdoor blijft jouw hond zich bewust van zijn eigen lichaam waardoor hij ook bewust blijft bewegen.

Hou het leuk! 

Houd bij deze oefeningen jouw hond steeds goed in de gaten, merk je dat hij moeite heeft met een bepaalde beweging, stop dan onmiddellijk hiermee. De oefeningen moeten leuk blijven. Soms kan een kwartier bewust bewegen d.m.v. deze leuke oefeningen meer energie kosten dan een lange wandeling buitenshuis.


Met dank aan auteur Kate&Dogs, Kynologisch Instructeur & Massagetherapeut. 
Kate schreef reeds eerder Stress bij de hond: hoe te herkennen? En wat te doen?

Heb je nog vragen na het lezen van deze blog?

Stel jouw vraag >>