Overslaan en naar de inhoud gaan
Kat die ligt en kijkt naar de camera

Vlooienallergie bij honden en katten

Wat? Een vlooienallergie?

Vlooien zijn bij honden en katten nog steeds de meest voorkomende parasieten. Een vlooienbesmetting gaat gepaard met veel onrust en jeuk bij je hond of kat. Bij het zuigen van bloed komt er speeksel van de vlo in de gastheer. Sommige huisdieren ontwikkelen een overgevoeligheid aan dat speeksel, hetgeen dan leidt tot een allergische reactie. Is je huisdier allergisch, dan is een beet per week al genoeg om de vlooienallergie in stand te houden.

Als je huisdier herhaaldelijk in aanraking komt met vlooien, kan een vlooienallergie ontstaan. Bij dit type van allergie is je huisdier overgevoelig aan het speeksel van vlooien en ontwikkelt een immunologische reactie bij elke vlooienbeet. Het afweersysteem maakt dan afweerstoffen aan die bij je hond of kat een ontsteking van de huid en jeuk veroorzaken.

Vlooienallergie is niet gekoppeld aan geslacht of ras. Hoewel katten en honden van alle leeftijden een vlooienallergie kunnen hebben, komt die zelden voor bij pups en kittens jonger dan zes maanden.

vlooienallergie

Het ziektebeeld

Het eerste symptoom van vlooienallergie is hevige jeuk, vooral op de rug. De jeuk houdt meestal het hele jaar door aan, maar is soms seizoensgebonden met een piek in de zomer en nazomer.

Een vlooienallergie gaat vaak gepaard met miliaire dermatitis (kale plekken en korstvorming). De kale plekken zitten dan vooral achteraan op de rug, de binnenkant van de dijen, de buik, de flanken en de nek.

Diagnose

Omdat voedselallergie, vlooienallergie en atopie vrijwel dezelfde symptomen hebben, is het belangrijk een juiste diagnose te stellen vooraleer met een behandeling te beginnen. Diagnosticeren gebeurt op basis van het verloop van de huidaandoening, de aanwezigheid van huidproblemen en jeuk bij alle dieren in huis, en het effect van een goede vlooienbestrijding. Een positief resultaat van dat laatste kan helpen om de diagnose te bevestigen.

Behandeling

Hoewel symptomatische behandeling wel de jeuk kan verzachten, is daarmee de allergie niet geneutraliseerd. De enige effectieve behandeling bestaat erin de bron van de allergenen, de vlooien dus, weg te nemen. Alleen een vlooienbestrijding die zich richt op vlooien in alle stadia van de vlooiencyclus is doeltreffend. Handige checklist om vlooien te bestrijden.

Denk je dat uw jouw dier deze allergie heeft?

Contacteer ons over vlooienallergieën