Tips om je hond die bang is voor vuurwerk te kalmeren
Het is binnenkort weer tijd voor de gezelligste periode van het jaar. Maar dat betekent ook dat hondenbaasjes weer te kampen krijgen met een bange hond wanneer er vuurwerk afgestoken wordt in de buurt. De ene hond heeft hier natuurlijk meer last van dan de andere, maar we willen dat elk dier zo kalm mogelijk kan blijven tijdens vuurwerk. Daarom geven onze specialisten 5 do's en 5 don'ts om je lieveling te helpen.
5 tips om je angstige hond te kalmeren tijdens vuurwerk
1. Blijf zelf kalm
Honden spiegelen jouw emoties. Als je zelf kalm bent, is er dus een grotere kans dat jouw huisdier ook kalm blijft.
2. Sluit gordijnen en rolluiken
Zo zijn lichtflitsen minder zichtbaar.
3. Zet de radio of tv aan om de geluiden te camoufleren.
Zet het volume zeker luid genoeg, zo krijgt je hond de indruk dat het een doordeweekse tv-avond is.
4. Probeer je hond af te leiden.
Een lickimat is hiervoor ideaal. Je hond zal zich zodanig focussen op het lekkers, dat hij de luide geluiden misschien niet eens hoort.
5. Creëer een veilige schuilplaats voor je huisdier.
Voor honden die slapen in een bench, is dit een no-brainer. Maar je kan de hondenmand of -kussen ook naast de zetel installeren met lekker veel dekentjes en knuffels bijvoorbeeld.
Welk gedrag moet je vermijden bij een angstige hond
1. Straf je hond niet.
Een hond die bang is, zal op dat moment toch niets bijleren. Blijf gewoon zelf rustig en probeer zo weinig mogelijk emotie te tonen.
2. Negeer je huisdier niet.
Je hond moet weten dat je er voor hem/haar bent. Blijf dus zeker in dezelfde ruimte of - nog beter - ga gewoon lekker naast je lieveling liggen.
3. Reageer niet overdreven bezorgd.
Probeer je hond of kat niet overdreven te troosten, want dit veroorzaakt juist meer stress omdat je er a big deal van maakt. Wees gewoon alert voor je huisdier en biedt ondersteuning wanneer je lieveling bij jou komt voor troost of veiligheid.
4. Ga niet met je hond wandelen tijdens het vuurwerk.
Ga nooit - maar dan ook nooit - gaan wandelen met je hond tijdens het vuurwerk. Doe je dit wel, dan dompel je jouw dier onder in zijn angst (ook wel flooding genoemd). Niet alleen leert je hond hier niks van, maar vaak wordt het probleem alleen maar erger.
5. Sluit je huisdier niet op in zijn schuilplaats.
Geef je hond zelf de keuze om zijn/haar veilig nest op te zoeken. Maar sluit hierbij de bench zeker niet, want dan geef je jouw huisdier het gevoel dat ontsnappen niet mogelijk is.
Bovenstaande tips kunnen toegepast worden bij alle honden, van dieren zonder angst tot en met honden met een sterke, panische angst. Behoort je hond tot de laatste categorie? Dan raden we je aan om je dierenarts te contacteren om eventueel kalmerende voedingssupplementen, medicatie en/of kalmerende voeding te gebruiken.
Natuurlijk pak je hiermee de kern van het probleem niet aan. Daarom raden wij ook een aanpak op lange termijn aan, namelijk het inschakelen van een gedragsconsulent of gedragstherapeut die focust op geluidsgewenning met je angstige hond.
P.S.: Begin hier zeker tijdig mee en wacht niet tot een maand voor de feestdagen, want dit probleem is niet in een-twee-drie opgelost!