Spelen en sporten met je hond
Een hond moet bewegen, het houdt hem rustig, gezond en fit. Bewegen is ook een uitstekend middel tegen verveling en een doeltreffende manier om overgewicht te voorkomen of kwijt te raken. Ga dus regelmatig wandelen met je hond maar voorzie ook voldoende sport en spel. Honden houden van uitdagingen, het stimuleert hun fysieke en mentale ontwikkeling. Tijdens het sporten en spel geniet je hond ook erg van het samenzijn met zijn baasje. De onderlinge communicatie versterkt bovendien de band tussen baas en hond. Ga je sporten in clubverband, dan leert je hond ook hoe hij moet omgaan met soortgenoten en hun baasjes.
Welke sport(en)?
Er zijn heel veel sporten en activiteiten om met je hond samen te doen, zoals watersport, behendigheidssport, speurspelletjes voor honden met een goede neus en sport waarbij je hond gehoorzaamheid leert. Niet elke sport komt in aanmerking voor je hond en je hond zal niet alle sporten leuk vinden. Zoek eerst uit welke sporten geschikt zijn en of je hond die ook leuk vindt. Kies sporten die overeenstemmen met zijn aanleg. Houd rekening met de natuurlijke bewegingskenmerken van je hond; klimt of springt je hond graag, gaat hij graag dingen ophalen en apporteren, is het een waterrat, enz. Je vindt altijd wel een sport die goed bij jullie past. Ben je niet zeker of je hond een bepaalde sport fysiek aankan, vraag dan het advies van je dierenarts.
Sporten in clubverband
Het is gemakkelijker een sport snel en goed te leren beheersen wanneer je gaat sporten in een club. Er is minder risico op blessures en je hond leert er om te gaan met andere honden en mensen. Vele hondenclubs organiseren ook sportwedstrijden, soms op hoog niveau (nationaal of internationaal). Deelnemen aan een wedstrijd is een extra uitdaging voor je hond, maar ook voor jou. Uiteraard is deelname nooit verplicht en kun je ook gewoon gezellig een uurtje komen sporten met je hond.
Veilig sporten
Safety first, ook bij het sporten. Ga je direct lang en intensief sporten, dan worden zijn spieren overbelast en loopt je hond een grote kans op blessures. Dat kun je gemakkelijk voorkomen door het sporten langzaam op te bouwen. De spieren van je hond worden dan geleidelijk getraind en zijn lichaam leert omgaan met de stress tijdens de inspanningen. Sport ook niet te lang na elkaar. Neem regelmatig een pauze, ga ergens rustig zitten met je hond en laat hem even bekomen.
Je hond verliest veel vocht tijdens het sporten. Geef hem voldoende te drinken, zeker als hij dat niet uit zichzelf doet. Je hond krijgt het ook warm tijdens het sporten. Waak erover dat hij niet oververhit raakt. Bij warm weer is het risico op oververhitting groter. Overweeg dan of je niet beter kunt gaan zwemmen met je hond.
Nieuwe balsporten
Het is bekend dat de meeste honden graag met een bal spelen. Er zijn dan ook veel sporten waar een bal aan te pas komt. De nieuwste rage in balsporten voor honden zijn Treibball en Flyball.
- Treibball
Treibball wordt gespeeld op een driehoekig veld met een aantal grote ballen in het midden. Het aantal is afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van het spel, acht voor het hoogste niveau. Jij en je hond staan in het doel. Als je het startsein geeft, moet je hond naar de ballen lopen en die zo snel mogelijk in het doel zien te drijven. Je mag hem richtlijnen geven en hem aanmoedigen met fluiten of gebaren.
- Flyball
Flyball is fysiek een pak zwaarder voor je hond. Deze sport wordt gespeeld op een parcours met vier hordes achter elkaar en een ballenmachine achter de laatste horde. Het is de bedoeling dat je hond vanaf de startlijn zo snel mogelijk over de horden springt, met zijn poot de ballenmachine bediend en de uitgeworpen bal opvangt met zijn bek, de hordes neemt in tegengestelde richting en de bal bij de startlijn aan je voeten neerlegt. Je bent vrij om je hond veel en luid aan te moedigen.
Dogfrisbee
Zoals de naam het zegt, is dit een sport met een frisbee. Bij Dogfrisbee moet je hond de door jou geworpen frisbee met zijn bek uit de lucht graaien en terugbrengen. Je kunt ook een stap verdergaan en verschillende frisbees na elkaar opgooien. Variëren in hoogte en afstand maken de uitdaging voor je hond groter. En hoe sneller na elkaar hoe moeilijker. Er is veel kracht nodig bij Dogfrisbee, je hond moet explosief vertrekken, hard lopen en hoog springen. Begin daarom met eenvoudige worpen en maak het spel geleidelijk moeilijker tot je hond gewend is aan deze bewegingen. Pas dan kun je alle remmen losgooien.
Dog Dance
Bij Dog Dance bewegen jij en je hond ritmisch op muziek. Je leert je hond verschillende bewegingen en kunstjes op het ritme van de muziek. Blues, hiphop of klassiek, het maakt niet uit welke muziek je kiest, als jullie ze maar leuk vinden. Er is geen verplicht patroon, je kunt freestyle gaan of een vaste combinatie van bewegingen aanleren. Het is wel de bedoeling dat jullie samen bewegen, waardoor de band met je hond wordt versterkt, want dat is, naast bewegen, waar deze sport over gaat. Omdat alles mag en je het zo moeilijk maakt als je zelf wilt, is Dog Dance geschikt voor elke hond.
Wil jij hier meer over te weten komen?