Overslaan en naar de inhoud gaan
Schimmels microscopisch uitvergroot

Schimmelinfecties bij honden, katten en konijnen

Wat zijn schimmelinfecties?

Een schimmelinfectie is - zoals de naam al omschrijft - een infectie die ontstaat door een schimmel. Op en in het lichaam van dieren, en ook mensen, leven natuurlijke schimmels. Het is zelfs een onderdeel van een gezond lichaam en deze leveren zelfs een positieve bijdrage aan onze gezondheid. Toch bestaat de kans er dat een schimmel de bovenhand neemt en gaat groeien, waardoor er een infectie kan ontstaan. Een huidschimmel noemen we in de medische wereld ook wel "dermatofytose"

Hoe ontstaat een schimmelinfectie? 

Je dier kan besmet geraken met schimmels na rechtstreeks in contact te komen met schimmelsporen. dat kan enerzijds via een ander besmet dier en anderzijds via objecten die pathogenen overbrengen, zoals dekentjes, manden, borstels, enzovoort. Pathogenen worden ook wel ziektekiemen genoemd. Meer bepaald zijn het eigenlijk ziekteverwekkers. 

Indien je dier kerngezond is en er geen sprake is van beschadiging aan de huid of andere huidaandoeningen, dan hoef jij je als baasje niet te veel zorgen te maken over het optreden van schimmelinfecties bij je snuiter. Om te kunnen spreken van schimmelinfecties, moet de huid van je dier eerst al beschadigd zijn zodat de schimmelsporen zich kunnen gaan vastbinden aan de beschadigde huid en zich vandaar uit verder kunnen gaan verspreiden. Deze dringen de huid namelijk binnen via specifieke vezels. 

Afweersysteem: hoe werkt het? 

Het afweersysteem van dieren is in de meeste gevallen in staat om de schimmels op te sporen en deze op te ruimen. dat gebeurt aan de hand van een versnelde celdeling van de huid. Maar soms weten schimmels om deze reacties van het afweersysteem te omzeilen, waardoor het lichaam de indringer niet kan verwijderen en je snuiter dus ziek kan worden. We zien schimmelinfecties daarom vooral bij dieren waarbij het afweersysteem verzwakt is (jonge, oude of zieke dieren)

Symptomen

Je kan schimmelinfectie bij je viervoeter opmerken aan de hand van volgende symptomen:

  • Kale plekken
  • Schilfers
  • Korstvorming
  • Zwartverkleuring 
  • Verdikking van de huid
  • Rode plekken
  • Afbreken van haren en vacht

Ook besmettelijk voor mensen!

Schimmelinfecties komen voor op alle dieren. We kunnen ze dus bijvoorbeeld zien bij katten, honden, konijnen, cavia’s en paarden. Schimmelinfecties zijn niet altijd duidelijk zichtbaar. Katten kunnen bijvoorbeeld besmet zijn met schimmelinfecties zonder dat je er iets van merkt. Dergelijke dieren zijn echter wel besmettelijk voor mensen!

Bij mensen ontstaan als gevolg van een schimmelinfectie meestal ronde, rode, licht jeukende plekken met een schilferig randje. Door deze typische vorm wordt een schimmelinfectie ook vaak ‘ringworm’ genoemd. De ringwormplekken bevinden zich vooral op het gezicht of de armen waarmee contact met een besmet dier is geweest.

Als u denkt dat u een schimmelinfectie hebt opgelopen, ga dan snel naar de huisarts voor het erger wordt. Deze kan een anti-schimmelcrème of tabletten voorschrijven. Neem daarnaast contact op met uw dierenarts om te laten onderzoeken of uw dier ook een schimmelinfectie heeft.


Bang dat uw lieveling besmet is?

Contacteer ons over schimmel bij uw huisdier