Overslaan en naar de inhoud gaan
een hond die zit op een koffer klaar om op reis te gaan

Op reis met je hond, kat of fret: voorbereiding

Je huisdier mee op reis

De meeste huisdieren blijven liever thuis. Als je op reis gaat en het is voor jou geen optie je huisdier thuis te laten, dan kun je hem meenemen. Reizen met je huisdier geeft een extra dimensie aan je reis, maar vraagt ook extra voorbereiding. Je moet namelijk in orde zijn met de geldende wetgeving over het reizen met gezelschapsdieren, niet alleen in België maar in alle landen waar je doorheen reist. Er zijn verplichtingen die gelden voor alle landen, maar sommige landen hebben bijkomende wetten en regels die je moet respecteren vooraleer je huisdier ook daar welkom is.

Wil je op reis gaan en je huisdier meenemen, dan moet je je zowel binnen als buiten Europa houden aan een aantal belangrijke regels. Reizende huisdieren, met name honden, katten en fretten, moeten namelijk altijd:  

  • In België geregistreerd zijn 
  • Een Europees paspoort hebben
  • Gevaccineerd zijn tegen hondsdolheid (rabiës)  

In sommige landen gelden bijkomende regels, bijvoorbeeld met betrekking tot ontwormen, of er kan een verbod gelden voor het binnenbrengen van bepaalde rassen. Informeer je dus goed voor je vertrekt als je wilt dat jij en al je reisgenoten van een aangename reis kunnen genieten. Per land hebben wij een apart artikel gemaakt, deze kan je vinden in de blog. Bijvoorbeeld dit artikel over reizen naar Zwitserland.

 

reis-auto-hond.jpg

Identificatie en registratie

Je bent in België als eigenaar verplicht je hond te laten identificeren. Tegenwoordig gebeurt dat met een onderhuidse microchip en de bijbehorende elektronische registratie. Wanneer de chip is ingebracht (door een erkende dierenarts), krijg je een Europees paspoort en een identificatiecertificaat, samen met enkele zelfklevers die je in het paspoort moet kleven. Dan pas is de registratie in orde. 

Sommige oudere dieren hebben een tatoeage in het oor of op de dij in plaats van een chip. Voor een aantal landen is zo’n tatoeage nog geldig op voorwaarde dat ze vóór drie juli 2011 werd aangebracht, geregistreerd is en nog duidelijk leesbaar. Dieren met een tatoeage moeten óók een geldig paspoort hebben. In het Verenigd Koninkrijk, Ierland en Malta is een chip verplicht. 

Europees paspoort

Elk huisdier heeft naast een identificatie ook een Europees paspoort nodig om te mogen reizen. Dat is een blauwgekleurd paspoort dat doorgaans wordt opgemaakt bij het chippen en registreren. Honden die geboren zijn na 2014 mogen alleen reizen als het nummer van hun paspoort begint met BE03. Als zijn paspoortnummer begint met BE01, dan moet je een nieuw paspoort aanvragen bij je dierenarts. Paspoortnummers voor katten en fretten beginnen met BE02. 

Vaccinatie tegen hondsdolheid (rabiës)

Als je hond, kat of fret mee op reis gaat, ben je sinds begin 2015 wettelijk verplicht hem te laten vaccineren tegen hondsdolheid (rabiës). Dat is zo voor vervoer vanuit België naar een andere EU-lidstaat, maar ook voor huisdieren die ons land worden binnengebracht. 

Je huisdier moet eerst geregistreerd zijn en een paspoort hebben, om gevaccineerd te mogen worden. Chippen en vaccineren kan dus strikt genomen wel op dezelfde dag, maar eerst vaccineren en op een latere datum chippen kan voor problemen zorgen bij de douane. 

De eerste vaccinatie moet gebeurd zijn minstens 21 dagen vóór je op reis vertrekt, de tijd die het vaccin nodig heeft om in werking te treden (incubatietijd). De geldigheidsduur wordt berekend volgens de richtlijnen van het vaccin (gewoonlijk 3 jaar) en door de dierenarts ingeschreven in het Europees paspoort. Een hervaccinatie binnen deze geldigheidsduur is direct geldig. Gebeurt dat daarbuiten, dan moet je opnieuw rekening houden met de incubatietijd. 

Hoewel een bloedafname ter controle van de effectiviteit van de vaccinatie voor vele landen niet langer vereist is, kun je toch beter vooraf navragen of dat ook zo is voor jouw reisbestemming, en alle landen die je onderweg doorreist. Doe dat lang genoeg op voorhand (enkele maanden) zodat je voldoende tijd hebt om indien nodig nog tijdig met vaccineren klaar te zijn. 

Bij puppy’s en kittens kan de vaccinatie ten vroegste gebeuren vanaf de leeftijd van 12 weken. Rekening houdend met de incubatietijd van 21 dagen, kun je jonge dieren dus pas vanaf de leeftijd van 15 weken meenemen naar het buitenland, of ons land terug binnenbrengen. De regels verschillen van land tot land en sommige landen staan zelfs geen dieren toe onder een bepaalde leeftijd.

 

op reis met hond en kat

En dan nog dit

Als je tijdens je reis verschillende landen bezoekt, dan moet je rekening houden met de wetgeving van elk land waar je doorreist, ook al verblijf je er maar heel kort. Ben je van plan om een verdere reis te maken (buiten de EU), neem dan ruim op voorhand contact op met de bevoegde instanties zodat de nodige formulieren tijdig opgemaakt kunnen worden. 

Wil je meer dan vijf dieren meenemen op reis, dan wordt dat beschouwd als ‘commercieel transport’ in plaats van ‘gezelschapsdieren’ en gelden er extra regels en wetten. Elk dier moet dan voor vertrek een klinisch onderzoek ondergaan (ingeschreven in zijn paspoort) en je hebt een bijkomend certificaat nodig van de provinciale controle-eenheid van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Neem in dat geval contact op met het FAVV voor meer informatie over de toepasselijke regelgeving.

In sommige landen, zoals het Verenigd Koninkrijk, ben je ook verplicht je huisdier te laten ontwormen. Dat moet gebeuren tussen 24 uur en 48 uur voor je vertrek en door een dierenarts die het exacte tijdstip van de behandeling in het paspoort van je huisdier moet inschrijven en afstempelen. Deze informatie wordt gecontroleerd wanneer je je aanmeldt voor de overtocht. Is het paspoort niet in orde, dan komt je huisdier de ferry niet op.

Checklist: wat neem je mee voor je huisdier

  • Europees paspoort van je huisdier
  • Bewijs van geldige rabiësvaccinatie (in het paspoort)
  • Telefoonnummer van je dierenarts en van een lokale dierenarts
  • Muilkorf voor je hond (verplicht in sommige landen voor sommige rassen)
  • Hondenautogordel (verplicht in Duitsland)
  • Eten en drinken voor onderweg (voeding die je dier gewend is)
  • Eet- en drinkbakje, deken, knuffel, speelgoed...
  • Halsband, leiband, tuig
  • Poepzakjes
  • Bescherming tegen parasieten
  • EHBO-koffer met ontsmettingsmiddel, kompressen, thermometer, tekentang, medicatie tegen diarree en misselijkheid, ontstekingsremmer, medicatie tegen reisziekte, voorgeschreven medicatie

 

Om de voorbereiding van je reis zo vlot mogelijk te laten verlopen, maakten wij een checklist waar alles op staat dat jij moet doen alvorens je op reis vertrekt en wat je allemaal moet meenemen voor je lieveling. Download onze checklist, print hem af en ervaar een stressloze voorbereiding en reis!

Download hier onze checklist

Eerste hulp bij te veel zon

Te veel zon kan zware gevolgen hebben voor je hond of kat: oververhitting en zonneslag. Ze kunnen zich niet zo gemakkelijk afkoelen door te zweten zoals wij. Honden en katten regelen hun temperatuur via hun ademhaling en ze zweten enkel via hun poten. Zorg ervoor dat de omgeving waarin je huisdier verblijft niet te warm wordt. Laat je hond of kat nooit achter in je auto. In de zon loopt de temperatuur in een stilstaande wagen razendsnel op en haalt gemakkelijk 80°C. Zorg ook altijd voor een schaduwplekje op plakken waar je halthoudt. 

Raakt je huisdier toch bevangen door de hitte, breng hem dan zo snel mogelijk naar een koele plaats en maak hem nat met lauw water, zeker zijn poten, lies en oksels want daar is de huid dun en koelt gemakkelijker af, maar ook zijn buik en rug. Richt de koude luchtstroom van een ventilator op zijn natte vacht voor extra afkoeling. Een gezond huisdier heeft een lichaamstemperatuur tussen 38,5°C en 39°C. Een temperatuur boven 42°C is levensbedreigend. Neem bij oververhitting altijd contact op met een dierenarts. Kijk zeker ook naar dit artikel die 5 tips geeft bij tropische temperaturen.


Graag nog eens met een dierenarts gesproken om zeker te zijn?

Check ons vakantieconsult