Moet uw kat op dieet?
We doen niet graag aan body shaming, maar een derde van de huiskatten kampt met overgewicht. Net zoals bij mensen houdt overgewicht bij katten een ernstig gezondheidsrisico in.
Hoe komt het dat katten overgewicht hebben?
Er zijn verschillende aspecten die ervoor zorgen dat jouw kat niet meer in aanmerking komt voor de cover van Vogue – neen, cuteness factor niet meegeteld.
1. Keuze van voeding
In eerste instantie is het uiteraard logisch dat voeding een bepaalde factor is maar als we echt heel eerlijk zijn, dan is het baasje de echte boosdoener. Ik weet het, u hoort het niet graag, maar de kat kan helaas niet kiezen. U kiest in de winkel welke voeding u geeft. Sommige voeding heeft meer vet, suikers en andere ingrediënten waardoor de kilootjes er blijven aanplakken. Goede en gezonde voeding geven waar niet te veel rommel in zit, is prioriteit nummer één. Investeren in goede, volwaardige voeding bespaart op lange termijn veel inspanning van uw kat en van uzelf. De meesten onder ons weten het uit eigen ervaring en bij een kat is het niet anders: afvallen is niet makkelijk.
2. Doseren van porties
Maar dan zijn we er nog niet. We verwennen ze te veel! Uiteraard volledig te begrijpen – wie kan er neen zeggen tegen die schattige puss-in-boots look maar we moeten onze huiskatten minder eten geven. Hoewel veel katten een eetstop hebben, merken we dat steeds meer katten de eetstop overboord gooien voor een waar eetfestijn. Porties afmeten en de aanwijzingen op de verpakking volgen is dus heel belangrijk. Laat hun eten ook niet de hele dag staan. In het wild hebben ze de kans om te jagen. Eten dat blijft staan is heel onnatuurlijk voor een kat. Dat jagen is meteen ons volgende punt.
3. Weinig beweging
Onze excellente bediening op vlak van eten zorgt ervoor dat de kat eigenlijk niets moet doen om te kunnen eten. Ze hoeven dus niet meer te jagen waardoor ze te weinig bewegen. Katten slapen al zestien uur en als ze dan wakker zijn hoeven ze niet eens iets te doen om aan hun eten te raken.
Zoals ik al zei, we zijn een beetje te laks. Wanneer ze dan nog eens een serenade beginnen zingen dan smelt ons hart en is hun voederbakje al snel aangevuld met iets lekkers. Het miauwen van onze kat klinkt in onze oren alsof ze aan het doodgaan zijn maar eigenlijk is er niets ernstig aan de hand. Uw kat is heus niet aan het verhongeren ook al klinkt het misschien zo.
Wat wil dit nu allemaal zeggen? Moeten we met onze kat naar de gym?
Is jouw kat te dik: ja of neen?
De eerste vraag is natuurlijk of jouw prins of prinses nood heeft aan een strikt dieet? Sommige katten zijn natuurlijk zwaarder gebouwd dan andere wat het allemaal niet makkelijker maakt.
Helaas hebben katten ook geen BMI om te berekenen. Het is vooral de lichaamsbouw die van belang is. Zo hoort een kat een mooi zandloper figuur te hebben waarbij je van bovenaf de taille kan zien. Pels niet meegerekend, moet je kat strak in zijn vel/vacht zitten. Je mag de ribben net niet zien maar je moet ze wel nog kunnen voelen.
Een leuk spelletje om te spelen is het aantal ribben proberen te tellen wanneer je je kat aan het strelen bent. Lukt dit niet? Dan weet je hoe laat het is. Ten slotte is het ook belangrijk dat je kat geen look-a-like wedstrijd met een hangbuikzwijntje wint. Gecastreerde of gesteriliseerde katten hebben meer last van een hangbuikje, maar net daar is het belangrijk om het gewicht in de gaten te houden. Wil meer informatie over deze test? Ontdek hier meer over het gebruik van de tabel 'Body Condition Score'.
Sommige rassen hebben een aanleg voor overgewicht (zoals Britse korthaar) en ook oudere katten hebben sneller overgewicht.
Op dieet en naar de gym!
Dan toch maar buikspieroefeningen om voor die sixpack te gaan? Net zoals bij ons, is gewicht verliezen voor katten geen evidente opdracht.
1. Aangepast dieet
Hoewel we ongetwijfeld in de toekomst ook personal trainers zullen hebben voor onze katten kan jij zelf ook al veel doen. Een aangepast dieet met speciale voeding is een eerste stap. Dit doe je best onder begeleiding van een dierenarts. Ga geleidelijk aan te werk en schakel niet zomaar over op andere voeding. Een kat plots op een heel mager dieet zetten, kan ook ernstige gezondheidsschade veroorzaken. Ga dus nooit over op een “crash” dieet zonder het advies van je dierenarts.
2. Opgelet met kattensnoepjes
Op dieet gaan betekent helaas ook dat de kattensnoepjes worden verbannen. Van zodra je kat afgekickt is van zijn of haar snoepverslaving zal die heus het verschil niet meer merken tussen zijn brokjes of die snoepjes. Wil je toch snoepjes geven, kijk dan naar een gezonde versie zoals we in onze shop hebben. Geef ook enkel snoepjes als ze positief gedrag vertonen, wanneer ze eens goed hebben gelopen of flink zijn geweest bijvoorbeeld. Beloon nooit slecht gedrag zoals bijten, krabben of miauwen met snoepjes.
3. Creatief bewegen
- “Niet spelen met je eten!” We horen het moeder nog zo zeggen maar bij katten mag je gerust spelen met hun eten. Zo kan je de korreltjes door de ruimte gooien zodat de kat er achteraan kan hollen of je kan het eten verstoppen in moeilijker te bereiken plekken. Wil je toch liever niet met eten spelen, dan geldt de regel: eerst spelen met een hengel en dan eten! Een voederpuzzel is ook een leuke manier om zijn gulzigheid te temperen en om je kat aan het werk te zetten.
- Dan hebben we uiteraard nog de kattenfitness a.k.a. hengelen met de kat. Je kat doen bewegen is essentieel voor de goede gezondheid, zeker bij een binnenkat. Dit kan je doen door met een hengel te spelen. In extreme gevallen kan je ook bij Wellopet een loopwiel lenen om je kat letterlijk op de loopband te zetten.
4. Porties afwegen en doseren:
Er is gelukkig nog geen Weight Watchers voor katten dus u hoeft nog geen calorieën te tellen maar dat wil niet zeggen dat je jouw Garfield naar hartelust mag loslaten op de dieetvoeding. Weeg de porties af en zorg dat je enkel de toegestane porties geeft. Wanneer jouw rosse kater eens lief met zijn wimpers knippert, zal je even van je hart een steen moeten maken. Maar je kan het! We geloven in jou!
5. Vermijd stress:
Iets waar we misschien niet direct aan denken bij katten maar ook jouw kat kan last hebben van binge eating (vreetbuien) bij stress momenten. Zorg dus dat je het stress niveau naar beneden haalt. Speelgoed met valeriaan kan hierbij helpen alsook een stabiele en voorspelbare dagelijkse routine. Vraag raad aan onze gedragsbegeleiders.
6. Maak afspraken:
Tenslotte is het belangrijk dat iedereen beseft dat de kat zelf geen verantwoordelijkheid draagt voor zijn of haar gewicht. Het hele gezin is hiervoor verantwoordelijk. Maak duidelijke afspraken zodat iedereen enthousiast meewerkt aan het “bikinilijf in 12 weken” programma voor je kat.
Tijd & geduld
Tijd en geduld zijn de sleutel tot succes. Gelukkig bestaat er nog geen liposuctie voor katten maar dat wil dan ook zeggen dat je kat niet van vandaag op morgen het ideale figuur zal hebben. Een kat terug op gezond gewicht krijgen kan soms een jaar of langer duren. Gedurende die tijd moeten alle richtlijnen tot op de letter worden gevolgd.
We wensen alle baasjes van katten met overgewicht veel succes! Voorkomen is altijd beter dan genezen dus koop goede voeding, weeg de voeding af en speel! Speel! Speel!
Met veel dank aan de auteurs van kattenadoptiecafé DreamCATchers vzw te Gent
Met voeding heb je de belangrijkste sleutel in handen om invloed uit te oefenen op de gezondheid van je liefste huisdier.
Zowel de keuze van de juiste voeding, als het juist doseren van de hoeveelheid voeding, is van een ontzettend groot belang.