Overslaan en naar de inhoud gaan

Honden versus koude temperaturen en sneeuw: hoe te beschermen

Elk jaar hopen we allemaal wel stiekem op een sneeuwpartij. Of het nu is om ervan te genieten in alle rust en warmte vanuit onze zetel of om er zelf in te gaan ploeteren. En ook voor onze trouwe viervoeters is het dolle pret wanneer het heeft gesneeuwd. Maar het is opletten geblazen, want vriestemperaturen en sneeuw brengen enkele gevaren mee voor honden. In deze blog geven we je enkele aandachtspunten mee om jouw hond te beschermen tegen extreme koude en sneeuw! 

Vermijd bevroren of extreem koud water in de winter

Jouw hond mag het dan wel leuk vinden om in die ene vijver te springen of een prima zwemmer zijn, toch is het enorm gevaarlijk. Extreem koud water kan tot onderkoeling en zelfs verdrinking leiden. Voor honden geldt eigenlijk een beetje hetzelfde principe als bij ons. Let dus steeds op als jouw hond soms iets te enthousiast durft te zijn in de buurt van water. Indien jouw hond toch extreem nat wordt, raden we je ten zeerste aan om hem goed af te drogen

Bescherm steeds de poten van jouw hond

Het is ook steeds belangrijk om bij langdurige blootstelling aan een bevroren ondergrond of sneeuw de pootjes van jouw hond te beschermen aangezien deze aangetast kunnen worden door de koude. Dat kan door bijvoorbeeld hondensokjes of schoentjes. Zeker niet onbelangrijk om hierbij te vermelden is dat je ook steeds moet opletten voor pekel of strooizout. Het kan tot irritatie leiden aan de pootjes of kussentjes en kan pijn doen aan wondjes. Het eten van pekel of strooizout is daarnaast ook levensgevaarlijk. Het is zeer giftig en kan zelfs dodelijk zijn! 

TIP: Vergeet zeker niet na het wandelen de pootjes van jouw trouwe vriend goed af te kuisen en af te drogen. Op die manier krijgt jouw hond het opnieuw warm en voorkom je dat er pekel aan de pootjes blijft hangen. Daarnaast is dit ook belangrijk omdat er sneeuw of ijs tussen de pootjes kan blijven zitten en dat kan beginnen pijn doen na een tijdje. Je kan jouw hond zijn pootjes extra bescherming bieden door ze in te smeren met de hiertoe voorziene zalf die je in elke dierenwinkel kan vinden. 

Doe jouw hond een trui of jasje aan

Jouw hond is een fashionable leventje misschien wel al gewoon, of misschien helemaal niet. Toch heeft een jasje of een truitje naast een modieuze functie ook een beschermende functie tegen extreem koude temperaturen. Vooral bij puppies, oudere honden en kleine of lichte honden kunnen deze een belangrijke rol spelen. 

Puppies kunnen minder goed tegen koude aangezien ze minder spier- en vetmassa hebben. Deze verhogen het metabolisme en houden ze juist warm. Daarnaast hebben ze ook nog geen volgroeide vacht waardoor ze minder beschermd zijn. Ook kleine en lichte honden hebben minder lichaamsvet en kunnen het sneller koud hebben. Oudere honden hebben meer moeite met de regulatie van hun lichaamstemperatuur en kunnen bijgevolg sneller afkoelen. Daarom is ook bij senioren een jasje aangeraden in de winter. 

Laat jouw hond geen sneeuw eten

Onze trouwe viervoeters hebben nogal snel de neiging om een onverantwoorde vreetpartij te houden. En ook de sneeuw ziet er voor sommigen erg lekker uit. Maar toch is het aan te raden jouw hond hier steeds op te wijzen niet te doen. Ze kunnen er erge buikkrampen van krijgen met misselijkheid en diarree als gevolg


Heb jij nog verdere vragen over dit onderwerp? Stel ze gerust aan onze dierenartsen!

Contacteer ons hier