Hond vermist! Wat moet ik doen?
Hond vermist! Wat moet ik doen?
Het gevreesde moment voor elke hondeneigenaar: je hond is ontsnapt en je vindt hem niet terug. De paniek slaat al snel toe op zo’n moment, dus dan rustig gaan opzoeken wat je moet doen zal niet gauw in je gedachten opkomen. Daarom hebben we een korte gids gemaakt. Do’s en Dont’s, een template voor je ‘HOND VERMIST’-flyer en uitleg bij de succesvolle methode die al heel wat honden terug bij hun baasje bracht.
1. Preventie
Het spreekt voor zichzelf, maar je moet zorgen dat de chip van je hond in orde is. Jaarlijks komen heel wat honden in het asiel terecht met een chip waarvan de info niet meer up to date is of deels ontbreekt. Dit maakt het moeilijker om de eigenaar terug te vinden. Kijk zeker na of de chip van uw hond nog correct ingesteld staat op https://www.dogid.be/nl/verantwoordelijke-zoeken
Maak ook op voorhand al een flyer. Het klinkt wat vreemd, maar zo verlies je geen tijd wanneer je hond zoek is. Onderaan dit artikel hebben we een template toegevoegd, bij puntje 4 staat wat meer uitleg. Tijd om al enkele duidelijke foto’s te maken.
2. De eerste stappen bij 'hond vermist'
Meteen panikeren wanneer je je hond niet vindt nadat je hem buiten gelaten hebt of wanneer je thuis komt, is niet nodig. Het is mogelijk dat je viervoeter zijn speurneus aan het gebruiken is en even niet reageert.
Ga dus eerst goed kijken in huis (elke kamer, elke kast, elke deur mag eens open) en in je tuin (oprit, tuinhuis, de wagen(s)…). Bel ook aan bij je naaste buren met de vraag of je daar even rond mag kijken in de tuin. Zij hebben misschien iets gezien.
Indien je net verhuisd bent, en je oude woonst is niet zo ver van je nieuwe, kan het ook geen kwaad daar even te gaan kijken.
3. Wat neem je mee tijdens je zoektocht?
Als je aan het zoeken bent, bereid je je voor. Neem de favoriete voeding en snoepjes mee om je hond te lokken. Ook een dekentje met de geur van je hond op is welkom. Bekende geuren kunnen een hond die de weg naar huis kwijt is kalmeren.
4. Maak een flyer
In tijden van sociale media denken mensen vaak dat online verspreiden het beste werkt, maar de HOND VERMIST-flyer is absoluut de beste manier om een hond terug te vinden.
Onderaan het artikel vind je een voorbeeld met de gegevens die je best vermeldt of je kan deze gebruiken. Probeer ook steeds een duidelijke foto bij de hand te hebben.
Gegevens (voorbeeld):
- Naam: (Wolf)
- Geslacht: (Reu/teef)
- Leeftijd: (4 jaar)
- Chip: (Ja)/Neen
- Kleur: (Zwart)
- Uiterlijke kenmerken: (Lange haren, een kleine kap in zijn linker oor, een rood halsbandje)
- Karakter: (lief naar mensen, maar redelijk bang)
- Gezondheid: (hij is ziek en heeft medicatie nodig)
- Hoe te benaderen: (met een snoepje komt hij graag snuffelen)
- Vermist sinds: (22/03/2020)
- Waar: (Papegaaistraat 69/001, 9000 Gent)
- Contactgegevens: (Lana - 0491/112233)
Zet NOOIT een beloning of geldbedrag op je HOND VERMIST-flyer!
Je hebt ongetwijfeld een bibliotheek aan schattige foto’s, maar kies de foto waarop je hond duidelijk herkenbaar is. Vooral foto’s met specifieke kenmerken kunnen helpen in de zoektocht.
5. Strategische plan voor de zoektocht
Wanneer je flyers gaat ronddragen, raden we aan om volgende tactiek te gebruiken:
- Ga van start met de buurt waar je woont. Steek niet gewoon de flyers in de bus, maar bel aan. Vertel de mensen over je hond. Op die manier zijn ze betrokken en gaan ze jou ook sneller contacteren mochten ze iets zien. Vraag hen ook of ze de flyer willen uithangen aan het raam en of je even in de tuin kan kijken.
- Kijk ook even om flyers op te hangen op plekken waar veel mensen komen. Bijvoorbeeld bij de lokale bakker, tramhaltes, parken, postkantoor.
- Als jouw buurt volledig onderzocht is, kan je ook de omliggende straten bezoeken. Ga systematisch te werk en duid aan op een kaartje waar je allemaal geweest bent.
6. Social media
Hoewel contact met de buurt nog altijd de beste manier blijkt om een hond terug te vinden, kan het ook altijd baten om sociale media in te schakelen. Natuurlijk eerst op jouw persoonlijke accounts, maar kijk daarnaast ook even naar de lokale groep voor je buurt. Tegenwoordig zijn er een aantal online platformen waarop je met je buurt kan communiceren zoals Hoplr of Peerby.
Daarnaast heb je verschillende Facebook groepen en websites om vermiste dieren op te melden. Je kan natuurlijk op alle platformen een oproep plaatsen, maar dit is meestal weinig effectief.
Kanalen zoals tweedehands.be en consorten raden we af.
Wij raden deze sites aan:
7. Dierenarts en asiel
Verwittig ook je eigen dierenarts en steek flyers binnen bij de dierenartsen in de buurt. Je kan ook mailen naar de lokale asielen met je flyer, zodat zij ook een oogje in het zeil kunnen houden. Die kunnen misschien niet altijd een directe oplossing bieden, maar het is natuurlijk wel interessant om het te laten weten. Wees zelf ook proactief en kijk regelmatig tussen de dieren ter adoptie.
Is je hond al iets langer verdwenen, ga dan zelf kijken in het dierenasiel. Op de website staan enkel de adopteerbare honden. Een hond die gevonden is, zal pas na vier weken kunnen geadopteerd worden. Het is dus best of even zelf tot in het asiel te gaan en te vragen naar de verantwoordelijke voor de honden. Die kan jou dan vertellen welke dieren er in quarantaine zitten. Ga dus niet gewoon langs om te kijken, maar vraag echt na of je hond gevonden is.
8. Chip aanpassen
Wanneer je hond vermist is, kan je de chip laten aanpassen naar vermist. Zo kan een dierenarts onmiddellijk zien dat het dier gemist wordt.
www.dogid.be
http://www.chipnummer.nl/
http://www.europetnet.com/
9. Niet wanhopen!
Geef de moed niet te snel op. Honden zijn trouw en vergeten je niet. Blijf zoeken, dat doet jouw viervoeter ook naar jou!
10. Je hond terug!
Hoera! Je hond is terug thuis!
Vergeet niet je buren even te laten weten dat je lieveling terug is en flyers in je buurt te verwijderen. Ook de sites die je op de hoogte bracht verwittig je best even. En dan genieten van jullie hereniging.
Met veel dank aan de auteurs van Dogs & Drinks te Gent