Gedragstherapie om ongewenst gedrag bij je kat te voorkomen
Vaak denken baasjes dat ze hun kat door en door kennen en begrijpen. En dat kan goed zijn, maar de dingen zijn niet altijd zoals ze lijken. Je denkt misschien te weten vanwaar het ongewenste gedrag van je kat vandaan komt, maar toch kan de oorzaak iets helemaal anders zijn… Om ongewenst gedrag van je kat te voorkomen, dien je als baasje eerst de taal van je kat onder de knie te hebben. Ook kan je als baasje kiezen voor gedragstherapie om het probleemgedrag van je lieveling aan te pakken en om begeleid te worden in de anticipatie hierop.
“Gedragstherapie voor katten?”, horen we je nu luidop denken. Ja, het is een dingetje! In deze blog vertellen we je waarom het interessant is voor zowel baasje als dier. Maar om zover te komen, geven we je eerst wat extra informatie over de taal van de kat. Want daar begint het natuurlijk bij.
De taal van de kat
Om je kat te begrijpen, dien je eerst haar taal te begrijpen. En eigenlijk is dat niet zo heel ingewikkeld. Menselijke communicatie daarentegen is veel complexer. Katten communiceren eigenlijk enkel als het gaat om het uitsturen van dreigementen, seksuele status, gezondheid, het vragen van eten en begroetingen. Je kan de communicatie van katten afleiden aan de hand van de geur, visuele signalen en het geluid die ze maken.
Kattentaal spreken en beïnvloeden
Een conversatie voeren met katten zoals wij die kennen met onze medemens, kunnen we jammer genoeg niet. Wat we wel kunnen is de kattentaal begrijpen en beïnvloeden door meer inzicht te hebben in hun manier van communiceren.
Katten houden niet van verrassingen en onverwachte situaties. Daarom is het belangrijk en erg rustgevend voor hen om hen zo voorspelbaar mogelijk te benaderen. Hierbij staat het respecteren van hun lichaamstaal centraal. Met andere woorden: als je merkt dat je kat niet wilt gestreeld worden, laat haar dan ook best gerust.
Gedrag dat je als baasje graag wilt zien, het gewenste gedrag, dient steeds beloond te worden. Het is juist dat gedrag dat je moet aanmoedigen door positieve aandacht te geven. Ongewenst gedrag van je kat moet je gewoon negeren. Dit soort gedrag gaan bestraffen, heeft absoluut geen zin en zorgt alleen maar voor negatieve resultaten. Dat is reeds ettelijke keren gebleken uit heel wat praktijkscenario’s. Twijfel je over de signalen die je kat uitzendt? Ga dan het best uit van negatieve stress en negeer het gedrag van je kat. Op die manier reageer je niet onvoorspelbaar op het gedrag van je snuiter.
Waarom nu gedragstherapie voor je kat?
Katten zijn zeer mysterieuze dieren. Voor veel baasjes is het moeilijk om hun snuiters te doorgronden en te begrijpen wat ze willen of nodig hebben. Veel mensen zitten met hun handen in het haar wanneer hun lieveling ongewenst gedrag vertoont omdat ze niet weten hoe ze dit kunnen oplossen. Denk maar aan onzindelijkheid, sproeien, agressie, angst of zelfs zelfverminking. Dit zijn enkele veel voorkomende voorbeelden van ongewenst gedrag.
Bij gedragstherapie gaan professionele therapeuten en gedragsbegeleiders met baasjes op zoek naar de onderliggende oorzaak van het problematische gedrag. Baasjes worden begeleid in het begrijpen van hun lieveling en hoe ze op hun gedrag moeten anticiperen. Hierbij staat het stimuleren van de natuurlijke instincten van je kat centraal. Het is belangrijk voor katten dat ze deze volgen.
Katten tonen met hun ongewenst gedrag dat ze zich mentaal of fysiek niet goed voelen. Laat deze signalen dus niet zomaar aan je voorbijgaan!
Bij WelloPet werken we samen met gedragstherapeute Joline De Jaegher van Chat-O-Gand. Wens je graag met ons contact op te nemen voor eventuele vragen of wens je graag een afspraak te plannen?