Overslaan en naar de inhoud gaan
gebit huisdier

Voeding om je tanden in te zetten | WelloPet

Hoe oud je viervoeter ook is, het verzorgen van het gebit blijft ontzettend belangrijk. Wist je dat ongeveer 75 % van de katten en 80 % van de honden ouder dan 3 jaar last heeft van gebitsproblemen?

In deze blog zoomen we in op voedingstips die kunnen bijdragen aan een gezond gebit. Uiteraard is het ook van belang om het gebit goed te verzorgen om tandplak en -steen te voorkomen of behandelen. Meer tips hierover vind je hier

Honden

Goed kauwen kan een belangrijke rol spelen bij gebitsverzorging. Geef jouw hond daarom harde korrels in plaats van zachte (nat)voeding.

Er bestaan speciale, veterinaire korrels ter preventie of behandeling van tandsteen. Deze korrels hebben onder andere een unieke (vezel)structuur, vorm en grootte waardoor de korrel minder breukgevoelig wordt. Hierdoor wordt de schurende werking bevorderd wat de vorming van tandplak of -steen tegengaat. In overleg met de dierenarts en Food coach kan je de juiste voeding opstarten op maat van jouw hond. Enkele voorbeelden zijn:

Sommige honden kauwen beter als ze hun korrels één voor één opeten. Heb je een hond die zijn maaltijd zonder goed te kauwen naar binnen speelt? Strooi de korrels dan uit of gebruik een voerpuzzel! Om het kauwen tussendoor te stimuleren, kan je gebruik maken van (enzymatische) kauwsticks zoals de Orozyme kauwsticks en -strips. Ook botten en kluiven zijn doeltreffend, maar sommige honden stoppen pas met kauwen als het bot op is. Kies in dit geval geen grote botten en zorg dat je hond het niet meeneemt in zijn mand of kennel. Kies bovendien voor botten waar geen splinters afkomen.

Katten

Ook voor de gebitsverzorging van katten zijn korrels beter dan natvoeding. Er bestaan speciale, veterinaire korrels ter preventie of behandeling van gebitsproblemen zoals Hill’s Prescription Diet t/d Feline, Hill’s Vet Essentials Dental Health Feline en Royal Canin Veterinary Diet Dental Feline voedingen. Overleg met de dierenarts en Food coach welke voeding het meest geschikt is voor jouw kat. Soms missen oudere katten tanden waardoor ze slechter gaan eten. Je kan de korrels dan weken in lauw water zodat ze zacht worden. Dit zorgt bovendien voor extra geur en daar houden katten van!

gebit huisdier