Een pension, wat te doen?
Een pension voor je hond of kat
Veel mensen vinden het vervelend om hun dier naar een pension te brengen, misschien omdat het aanvoelt alsof je jouw dier achterlaat. Dat is jammer, want in het pension tref je mensen die er hun beroep van hebben gemaakt andermans dieren te verzorgen.
Zij weten door hun opleiding en ervaring waarop ze moeten letten. De bescherming en veiligheid van je huisdier is daar in goede handen, het pension is daarvoor ingericht.
Een pension kiezen
Natuurlijk wil je een pension dat aan jouw wensen voldoet. Het is daarom belangrijk om vooraf een afspraak te maken en er eens te gaan rondkijken. Zo kom je niet onverwacht voor verrassingen te staan. Vraag de eigenaar hoe alles in zijn werk gaat.
Zorg ervoor dat je de kennels en speelruimtes te zien krijgt waar jouw dier zal worden opgevangen. Zo kan je zien of ze schoon zijn en zo nodig verwarmd. En je krijgt een indruk van de dieren die op dat moment worden opgevangen. Een goed dierenpension zal honden en katten apart van elkaar huisvesten.
Vraag ook hoeveel tijd er per dag aan jouw dier zal worden besteed. Hoe vaak en hoe lang worden honden bijvoorbeeld uitgelaten? Kies voor een pension dat het verplichte bewijs van vakbekwaamheid kan laten zien.
Hieronder zie je de punten waar je op moet letten bij het maken van jouw keuze:
- Kunnen ze een bewijs van vakbekwaamheid laten zien?
- Hoe hygiënisch gaat het er aan toe?
- Hoe zien de verblijfsruimten binnen en buiten eruit?
- Als je meerdere dieren hebt, kunnen ze dan samen zitten?
- Hoe worden de dieren precies verzorgd?
- Kunnen de dieren er lekker bewegen?
- Kan je jouw eigen voer meebrengen?
- Bieden ze ‘verzorging op maat’? Dienen ze eventuele medicijnen toe?
- Komt er regelmatig een dierenarts over de vloer?
- Welke procedures hanteren ze als een van zijn gasten ziek wordt?
- Welke eisen stellen ze met betrekking tot inentingen?
- Moet je dier gechipt of getatoeëerd zijn?
- Is een bewijs van ontvlooien en ontwormen verplicht?
Je wilt jouw dier naar een pension brengen? Op tijd regelen!
Pensions zijn vaak al maanden vooraf volgeboekt, zeker in de drukke vakantieperiodes. Als je tijdens het hoogseizoen jouw huisdier naar het pension wilt brengen, moet je op tijd reserveren.
Contacteer ons voor een lijst van pensions (rond Merelbeke)!
Voorwaarden die het pension aan jouw dier stelt
Het is mogelijk dat een pension voorwaarden stelt aan het toelaten van je huisdier. Het is alleszins verplicht om je dier te laten inenten, minimum zeven dagen voor het dier naar het pension gaat. Bij katten gaat het vooral om inentingen tegen de katten- en niesziekte.
Bij honden gaat het om inentingen tegen het parvovirus en de hondenziekte. Pensions kunnen ook eisen opleggen aan de dieren die het opneemt, bijvoorbeeld een extra vaccinatie bij honden tegen kennelhoest, of bij katten tegen Bordetella bronchiseptica.
Het tijdstip waarop de vaccinatie moet gebeuren, mag aangescherpt worden door het dierenpension. De pensioneigenaar kan ook verlangen dat jouw huisdier getatoeëerd of gechipt is om je dier te kunnen identificeren. Vergeet zeker ook jouw dierenpaspoort niet achter te laten bij het pension. De pensionhouder kan jouw huisdier weigeren wanneer je de papieren van je huisdier niet bij hebt.
Vlooien, wormen, teken en het pension
Ongedierte, zoals teken en vlooien, horen natuurlijk niet thuis in de vacht van je huisdier. Regelmatig behandelen is de beste manier om besmettingen met deze parasieten te lijf te gaan. Behandel je huisdier daarom enige dagen voordat het naar een pension gaat en ook weer bij thuiskomst na de vakantie.
Met name in de (warme) zomerperiode én in een omgeving waar veel dieren dicht op elkaar verblijven, is een besmetting immers zo opgelopen. Sommige pensions willen een bewijs van ontvlooien en ontwormen. Vraag van tevoren of dit bij jouw pension ook het geval is.
Voor een meer uitgebreide uitleg kan je dit artikel over het pension geschreven door het LICG, raadplegen.
Contacteer ons voor een lijst van pensions in jouw buurt,
om je huisdier te ontvlooien
of met vragen!