Overslaan en naar de inhoud gaan
Kitten

Een nieuwe kitten in huis: Wat nu?

Gefeliciteerd met je nieuwe kitten! Hopelijk zullen jullie veel plezier hebben met elkaar! Een nieuwe kat in huis vraagt een goede voorbereiding… Omdat er heel veel informatie op je afkomt bij de aankoop van een kitten, vatten wij hieronder de belangrijkste adviezen samen.

Wens je graag uitgebreide informatie over het zoeken en vinden, de voorbereiding en de opvoeding van je kitten of kat? Geen probleem! Wij maakten speciaal voor jou een heel Kittengids met allerlei informatie en tips in die jij nodig hebt

1. De voorbereiding

  • Chippen en registratie

Je kitten moet (als dat bij de fokker nog niet is gebeurd) in België verplicht gechipt worden. Naast het chippen is het belangrijk dat het dier geregistreerd wordt: je naam en adresgegevens worden daarbij elektronisch gelinkt aan het chipnummer van jouw huisdier. Als dat nodig is, kan jouw kat op die manier geïdentificeerd worden als de jouwe. Is je nieuwe kat al gechipt? Controleer dan zeker of de gegevens op de chip van je kat overeenkomen met jouw identiteitsgegevens.

Meer info over het chippen en de registratie van je huisdier is te vinden in deze blogpost.

  • Ontwormen

Een kitten kan niet alleen geïnfecteerd worden met wormen via de moeder tijdens de dracht, ook na de geboorte kan een kitten ieder moment besmet raken. Zeker jonge dieren zijn er vatbaar voor, omdat ze een zwakker afweersysteem hebben. Ontworming is geen preventief middel: het doodt enkel de op dat moment aanwezige wormen. Het is ook raadzaam om andere katten en honden in huis te behandelen of controleren op wormen, om overdracht te vermijden.

Ons ideaal ontwormingsschema ziet er als volgt uit:

  1. Tot de leeftijd van 8 weken ontwormen op 2, 4, 6 en 8 weken
  2. Nadien tot de leeftijd van 6 maand iedere maand ontwormen
  3. Vervolgens 4 keer per jaar ontwormen, dus om de 3 maanden

Meer lezen over het ontwormen van je huisdier kan in deze blogpost
Tip: een Life Plan is een voordelig en gemakkelijk abonnement op alle preventieve zorgen zoals vaccineren, ontwormen, ontvlooien, anti-teken behandeling, jaarlijkse healthcheck, ...

  • Ontvlooien

Kittens zijn vanaf de geboorte ook vatbaar voor vlooien. Daarom raden wij aan om hen zo vroeg mogelijk te beschermen tegen deze insecten. Dit gebeurt best maandelijks met een spray of pipet. Vanaf de leeftijd van 11 weken kan uw kitten ook een pipet tegen vlooien krijgen, dat 12 weken werkzaam is. Het is ook raadzaam om andere katten en honden in huis te behandelen of controleren op vlooien, om overdracht te vermijden.

Ons ontvlooiingsschema voor jouw kitten ziet er als volgt uit:

  1. Met pipet of spray: iedere maand
  2. Met 3 maand werkend pipet: elke 12 weken

Tip: een Life Plan is een voordelig en gemakkelijk abonnement op alle preventieve zorgen zoals vaccineren, ontwormen, ontvlooien, anti-teken behandeling, jaarlijkse healthcheck, ...

 

  • Vaccinatie

Om je kitten te beschermen tegen allerlei (dodelijke) infecties, zal hij of zij meerdere keren gevaccineerd moeten worden. Wij werken volgens het principe van ‘alternerend vaccineren’, waardoor je kat ieder jaar de gepaste vaccins toegediend krijgt, afhankelijk van de situatie die voor jouw kat op dat moment van toepassing is.

Ons vaccinatieschema voor je kitten ziet er als volgt uit:

  1. Op 8 weken: RCP + eventueel Leucose (kattenziekte, niesziekte, chlamydia en eventueel leucose als uw kat buitenkomt)
  2. Op 12 weken: RCP + eventueel Leucose en Rabiës (kattenziekte, niesziekte, chlamydia, eventueel Leucose als uw kat buitenkomt en rabiës of hondsdolheid als uw kat meegaat naar het buitenland)
  3. Op 16 weken: RCP + eventueel leucose

Tip: een Friends 4 Life Plan is een voordelig en gemakkelijk abonnement op alle preventieve zorgen zoals vaccineren, ontwormen, ontvlooien, anti-teken behandeling, jaarlijkse healthcheck, ...

  • Voeding

De eerste dagen na thuiskomst geef je best hetzelfde voer als bij de fokker. Hierdoor zal je nieuwste gezinslid makkelijker wennen aan de spannende situatie. Is het toch niet mogelijk hetzelfde voer te geven, schakel dan geleidelijk over. Je kan een beetje van het nieuwe voer mengen door het oude, en telkens de hoeveelheid nieuw voer verhogen gedurende een week.

Kittenvoer is beschikbaar als natvoer en als droogvoer. De keuze hangt af van je persoonlijke voorkeur, en van wat jouw kitten verkiest. Let erop dat je voer kiest dat de ontwikkeling van je kat optimaal ondersteunt. Kies daarom voor voer dat 'compleet' is: dat wil zeggen dat je geen supplementen of ander voer hoeft toe te voegen.

Heb je graag advies over de geschikte voeding voor jouw kitten? Stel ons gerust jouw vraag of vraag gratis (online) voedingsadvies aan de dierenarts.

  • Sterilisatie, castratie

Sinds 1 januari 2016 moet iedere kat die verkocht of weggegeven wordt, ook gecastreerd of gesteriliseerd zijn. Is dit toch nog niet gebeurd, raden wij aan om het dier te castreren/ steriliseren rond 4-6 maand leeftijd. Het is niet nodig uw kattin eerst eens drachtig te laten worden voor sterilisatie. Sterilisatie kan verschillende voordelen meebrengen, zoals het voorkomen van baarmoederontsteking en -tumoren, minder kans op melkkliertumoren, geen ongewenste nestjes en minder kans op suikerziekte. Katers zullen minder sproeigedrag vertonen en minder vechten. 

Kom nog meer te weten over castratie en sterilisatie in dit artikel.

  • Life Plan of Food Care

Bij WelloPet hebben we begrepen dat het de zorg voor je lieveling vaak heel wat tijd en organisatie in beslag neemt. Daarom hebben wij de essentie voor jou en je huisdier gebundeld in de Life Plan- en Food Care-abonnementen: alle (preventieve) zorg en/of voeding voor je dier in op voorhand gepland, aangepast aan de voorkeuren van jou en je hond. Zo kan je voor een langere tijd de verzorging en/of voeding van je dier plannen, digitaal beheren én gespreid betalen aan een zeer voordelige prijs. Is het toch niet mogelijk om ver op voorhand te plannen? Je kan onze Life Plan of Food Care elk moment stopzetten of wijzigen!

Met het Life Plan krijg jij een abonnement waarin alle preventieve zorgen, én heel wat meer, gebundeld zijn voor een jaar lang. Medische check-ups, vaccinaties, ontworming, ontvlooiing zitten allemaal in de prijs vervat. Daarnaast krijg je nog advies en korting op je dierenvoeding en ga je voordelig naar ons trimsalon en onze events. Ook onze gedragsbegeleiders staan klaar om je te helpen. Extra consultaties, onderzoeken en operaties bieden we je aan een lager VIP-tarief aan. Kortom, met het Life Plan vind je alles en iedereen wat je nodig hebt onder één dak, met steeds de vrijheid om een keuze te maken op maat van jouw beste vriend.

WelloPet Food Care is een voordelig abonnement op gezonde voeding voor jouw hond of kat. Hiermee heb je altijd de juiste voeding voor jouw lieveling, altijd op voorraad in huis. Het abonnement levert jou tot 10% korting op, bij een Life Plan krijg je zelfs 20% korting.

2. Thuiskomst

Verhuizen kan erg stresserend zijn voor een kitten. Daarom stellen wij een aantal bruikbare tips voor, waarmee jij een plek kan creëren waar jouw nieuwe huisdier zich meteen thuis voelt. Om je nog beter voor te bereiden, zijn er onze blogs rond Cat Vision, die je hier kan lezen:

Leer alles over je kat met Cat Vision

  • Veilige haven

Geef jouw kitten eerst en vooral tijd om te wennen aan de nieuwe omgeving, en stel hem/haar gerust voor je andere huisdieren introduceert.
Belangrijk is dat katten bij thuiskomst geleidelijk elke ruimte kunnen ontdekken, dus niet direct het hele huis ter beschikking stellen voor zo een klein kitten maar kamer per kamer totdat hij of zij relaxt is in die ene kamer. En dan pas naar een andere kamer overgaan.

Laat jouw kitten eerst kennis maken met zijn rustplaats, een plekje waar hij zich terug kan trekken bij stress. Katten verkiezen liefst een warme, droge, comfortabele en tochtvrije schuilplaats: een ruime kartonnen doos met warm kleedje wordt door veel katten gezien als een prima slaapplek. De eerste nachten kan je een warme kruik onder het deken leggen. De warmte van de kruik zal de warmte van het kitten’s moeder en nestgenootjes nabootsen, om de overgang naar ‘alleen zijn’ wat zachter te maken.>

Belangrijke tip: ontneem de kat niet de mogelijkheid om te vluchten als ze dat zou willen. Het mag dan wel een signaal zijn dat de introductie niet zo goed verloopt, dat wel, maar het heeft een belangrijk voordeel: want een dier overvloedig blootstellen aan een angstaanjagende prikkel leidt tot de zeer dieronvriendelijke 'aangeleerde hulpeloosheid' (geen reactie meer vertonen maar wel steeds doodsbang zijn).

 

  • Socialisatie

Tussen de leeftijd van 3 tot 8 weken ligt de eerste socialisatieperiode, de tweede loopt door tot wanneer de kat 14 à 16 weken oud is. Na minstens 7 weken mogen de kittens (volgens de wet) weg bij hun moeder, helaas worden ze vaak al vroeger verkocht aan kopers of wordt men voorgelogen over de werkelijke leeftijd. Op de website www.kittenleeftijd.nl kan je als eigenaar zien of jouw kitten werkelijk zo oud is als de verkoper zegt.

Het is belangrijk dat je kitten afkomstig is van een fokker die aandachtig is geweest voor de socialisatie, en dat de moederkat het goede voorbeeld geeft. Ook zij moet goed gesocialiseerd zijn, aangezien ze een grote invloed heeft op het gedrag van haar kittens. De socialisatie gaat door wanneer jouw kitten naar huis komt. Een kat kan zeker gedrag aan- of afleren, en daarbij is het vooral belangrijk om consequent te zijn, en goed gedrag te belonen. Geef daarbij ook alternatieven waar de kat wél aan mag krabben, waar hij wél hogerop kan komen om te zitten, enzovoort. Bij slecht gedrag is een stemverheffing of in de handen klappen genoeg. Fysiek straffen wordt afgeraden, aangezien het vaak het probleemgedrag verergert, en het de relatie tussen jou en jouw kat zeker geen goed doet.

  • Een kitten naar buiten laten gaan

Wij raden aan om je kitten niet op ontdekkingstocht te sturen tot minimaal een week na het krijgen van zijn of haar laatste vaccinatie. Als je nieuwe huisdier daarna volledig gewend is aan zijn woonplaats, is het tijd de wijde wereld in trekken! Het is beter om je kitten vóór de leeftijd van 6 maanden niet naar buiten te laten gaan. Kies bij voorkeur een droge, rustige dag om samen met jouw kat naar buiten te gaan. Laat je kitten rustig de omgeving verkennen en blijf best in de buurt tot hij of zij de weg terug naar huis kan vinden.

Een kattenluik kan een handige manier zijn om jouw kat zelf zijn of haar uitstapjes te laten bepalen. Zo’n luik kan in het begin wel angstaanjagend zijn voor je kitten. Leer hem of haar het kattenluik gebruiken, door hem er met wat lekkers doorheen te lokken. Is dit niet je eerste kitten? Dan is het mogelijk dat je nieuwe kitten het trucje al heeft geleerd van de andere katten in huis! Om ongewenste indringers buiten te houden, kan je kiezen voor een kattenluik met magnetische - of elektronische sleutel, die dan via de halsband of via een chip wordt bevestigd aan jouw kat.

  • Kattenbaktraining

De meeste kittens hebben al van hun moeder geleerd hoe ze de kattenbak moeten gebruiken. Vaak is het voldoende om je kitten te wijzen waar de bak staat en hem er op te plaatsen na het wakker worden, na de maaltijd, of wanneer je kan herkennen dat hij of zij hoge nood heeft… Zorg voor een kunststof kattenbak die je kan vullen met zand, korrels of kattenbakgrit. Tuinaarde is ongeschikt (vooral voor ongevaccineerde kittens) omdat zich daarin ziekteverwekkers van andere katten kunnen schuilen. Een eenvoudige open bak is voldoende wanneer je kitten in de toekomst de tuin zal gebruiken. Als je toch van plan bent om je kat alleen op de kattenbak te laten gaan, overweeg dan een overdekte kattenbak die je kat meer privacy biedt, geurtjes tegenhoudt en knoeien voorkomt. Het best staat de kattenbak in een rustige hoek en niet in de buurt van eet- of drinkbakjes.

Het is belangrijk voor de gezondheid van je kat om de kattenbak schoon te houden, en hem regelmatig leeg te maken. Let wel op, want sommige desinfectiemiddelen zijn giftig voor de kat! Gebruik liefst alleen heet water en kies een kat-vriendelijk desinfectiemiddel zoals bleek (chloor) dat verdund gebruikt kan worden. Spoel achteraf nog goed met water, voor je de kattenbak weer vult.

  • Halsbandjes

Wanneer je kitten ouder dan zes maanden wordt of op verkenning gaat in de buitenwereld, is een halsbandje geen slecht idee. Daaraan kan je eventueel een kentekentje hangen met jouw gegevens, maar dankzij de chip die je kitten draagt, is dit niet noodzakelijk en kan jouw huisdier ook nog zonder worden geïdentificeerd. Kittens zijn erg actief en nieuwsgierig, daarom raden wij halsbandjes aan die op maat gemaakt zijn. Met hun speelse aard blijven kittens makkelijk met het bandje ergens achter haken, of komen ze klem te zitten. Een goed passend halsbandje is daarom erg belangrijk. Controleer bij een jonge, snel groeiende kat zeker regelmatig of het bandje nog goed past. Ook een te grote halsband kan hinder voor jouw kat bezorgen: als je nog één tot twee vingers onder het halsbandje kan passen, dan zit je ongeveer goed!

Tip: een bandje met een veiligheid (eentje dat kapot springt als de kat vast komt te zitten) geniet de voorkeur.

  • Gevaren in huis voor een kitten

Kittens zijn erg avontuurlijk en onderzoeken graag kleine, donkere ruimtes, waar ze net tussen passen. Het kan handig zijn om je kitten goed in de gaten te houden, zeker wanneer het zijn nieuwe thuis volop verkent. Is jouw kitten er toch in geslaagd te ontsnappen? Zoek dan eerst vooral in wandkasten, kledingkasten, schuurtjes, … Probeer zo veel mogelijk potentiële schuilplaatsen voor je kitten af te schermen, zodat hij of zij ook niet klem kan komen te zitten!

Ook planten zijn niet altijd even onschuldig voor jouw huisdieren. Planten die mogelijk giftig zijn zoals Dieffenbachia (schoonmoedersplant, dovemansriet), kerstster, lelietje-van-dalen, nachtschade, wonderboom, avocadoplant, Ficus (rubberplant/boom) en klimop plaats je best uit de buurt van kittens. De meeste katten laten deze planten met rust, maar kittens kunnen erg nieuwsgierig zijn. Hetzelfde geldt voor verdelgingsmiddelen: het beste is om deze op een afgesloten, veilige plek te bewaren, zo ver mogelijk van je huisdieren. 


Neem zeker ook eens een kijkje op deze pagina die jou helpt wanneer je van plan bent om een kitten of een kat in huis te halen. Lees ook op deze pagina welk cadeautje jij en je snuiter van WelloPet kunnen verwachten.

Vergeet ook zeker niet om je gratis Kittengids aan te vragen voor nog meer informatie en om een vlotte start te garanderen!

Vraag hier gratis je Kittengids aan