Overslaan en naar de inhoud gaan
Nagels knippen huisdier

De nagels van uw huisdier knippen

Ook de nagels van uw huisdier moeten geknipt worden. 

U knipt waarschijnlijk uw nagels wekelijks, of toch zeker maandelijks. Nagels groeien namelijk erg snel en wanneer nagels niet op tijd worden geknipt, kunnen ze aanzienlijke problemen veroorzaken. Maar denkt u er ook op tijd en stond aan om de nagels van uw huisdier te knippen? 

Normaal gezien slijten de nagels van uw huisdier vanzelf af, maar er zijn allerlei redenen waardoor dit niet kan gebeuren, zoals bijvoorbeeld ouderdom of overgewicht. Het is dus belangrijk dat u af en toe de nagels van uw huisdier controleert en deze, indien nodig, ook knipt. Te lange nagels bij huisdieren kunnen namelijk zorgen voor problemen bij het lopen en ze kunnen wondjes veroorzaken, scheuren of afbreken. Als de nagels van uw kat te lang zijn, kunnen ze ervoor zorgen dat uw kat overal in blijft hangen.

Wij geven u dus graag informatie over hoe u de nagels van uw huisdier best knipt met een kort overzicht voor de verschillende dieren, inclusief enkele tips over welke tangetjes u best gebruikt voor uw huisdier, hoe u eraan begint en wat te doen bij problemen.

Hoe te werk gaan? 

De nagels van uw huisdier knippen is over het algemeen heel gelijkaardig aan uw eigen nagels knippen. U moet er wel opletten dat u de poot van uw huisdier goed vasthoudt en de teen stabiel houdt door de teen vast te houden tussen duim en wijsvinger en vervolgens lichte druk uit te oefenen op de teen, waardoor de nagel tevoorschijn zal komen. Op die manier houdt u uw andere hand vrij om de nagel te knippen. Zorg er altijd voor dat u ver genoeg van het leven vandaan blijft. Het leven kan u bij witte nagels makkelijk herkennen, aangezien het een roze kleur zal zijn. Indien uw huisdier zwarte nagels heeft, kan u best geleidelijk aan kleine stukjes van de nagel afknippen tot een donkere kleur verschijnt. Indien u toch niet zeker bent over hoe ver u juist kan knippen, kan u ook altijd langsgaan bij onze dierenarts. Indien u per ongeluk toch in het leven knipt, schrik dan zeker niet van de hoeveelheid bloed die dit kan veroorzaken. Oefen met een gaasje druk uit op de nagel of leg een klein verbandje aan rond de nagel voor maximaal 10 minuten. Als de nagel daarna toch blijft bloeden, gaat u best even langs de dierenarts.

U begint best rustig met het knippen van de nagels van uw huisdier, bijvoorbeeld door hun poot vast te nemen en te controleren, zonder de nagels al te knippen. Het is belangrijk dat u dit proces opbouwt met uw huisdier want als uw huisdier onrustig is, zal dit voor u en uw huisdier erg stressvol worden.

Nagels van de hond 

De nagels van uw hond knippen kan u makkelijk alleen doen. Het makkelijkste voor u zal zijn om de hond te laten zitten om de nagels van zijn voorpoten te knippen. Deze voorpoten hebben vijf nagels, een daarvan staat net als een duim iets hoger aan de binnenkant van de poot. De meeste honden hebben vier nagels aan hun achterpoten, maar er zijn ook honden die een vijfde nagel aan hun achterpoot hebben. Deze nagel noemen we een wolfs-of Hubertusklauw. Omdat deze extra nagel de grond nooit raakt, is het absoluut nodig dat u deze zelf regelmatig nakijkt en eventueel bijknipt om ervoor te zorgen dat de nagel de grond niet raakt. Om de nagels van zijn achterpoten snel en efficiënt te kunnen knippen, zorgt u er best voor dat uw hond neerligt. Als u merkt dat uw hond dit niet fijn vindt en liever blijft rechtzitten, is dit uiteraard geen probleem, u kan gerust experimenteren om de aangenaamste manier voor u en uw huisdier te vinden. Zorg er wel te allen tijde voor dat u de nagels recht afknipt, zodat u scherpe hoekjes vermijdt. 

Nagels van konijn of knaagdier

Indien u een kleiner huisdier heeft dan een hond, zoals bijvoorbeeld een kat of een konijn, of een ander knaagdier, zal u waarschijnlijk hulp moeten vragen bij het knippen van de nagels van uw huisdier. Als er twee personen zijn om de nagels van uw huisdier te knippen, kan de ene het huisdier vasthouden terwijl de andere de nagels knipt, zonder dat het huisdier wegloopt of begint te bijten of krabben. Voor konijnen is het aan te raden om ze in een handdoek te wikkelen en te zorgen dat een van hun poten uitsteekt om uw konijn zo rustig te houden. Net als de meeste honden hebben konijnen 5 nagels aan hun voorpoten, waarvan een duim, en vier nagels aan hun achterpoten. Zowel bij konijnen als bij andere huisdieren groeien nagels altijd door. De nagels kunnen slijten als ze de juiste ondergrond hebben en genoeg bewegen. Het hangt er dus sterk van af hoe vaak u uw konijn uit zijn of haar hok mag en of u hem of haar laat graven.

Nagels van de kat

Katten hebben vooraan 5 tenen en achteraan 4 tenen. Katten zorgen over het algemeen zelf heel goed voor hun nagels: tijdens poetsbeurten nemen zij hun nagels onder handen en zorgen er zelf voor dat ze nieuwe, scherpe nagels krijgen. Ze houden deze nagels scherp door te krabben aan ruwe oppervlakken, zoals boomschors of een andere vorm van hout, of aan hun krabpaal natuurlijk. Over het algemeen zal u dus weinig werk hebben aan de nagels van uw kat. U moet de nagels van uw kat echter wel controleren als uw kat ouder wordt, overgewicht heeft of niet vaak buiten komt omdat ze dan minder actief zijn en hun nagels minder snel zullen slijten.

nagels knippen huisdier.jpg

 

Als je na het lezen van deze blog twijfels of vragen zou hebben over nagels knippen bij jouw huisdier, aarzel dan niet om met onze dierenartsen contact op te nemen. 

Je kan hier een nagelknipper kopen in onze webshop
 

dienstverlening 'nagels knippen'  >>