Overslaan en naar de inhoud gaan
twee honden spelen met de frisbee

Belang van voldoende beweging en rust bij honden

Zorg ervoor dat uw hond voldoende beweging heeft

Om de spieren en botten goed te laten ontwikkelen, is het belangrijk dat uw hond voldoende beweging heeft. Dat is natuurlijk afhankelijk van het ras, de leeftijd en de gezondheid van uw hond. Voldoende beweging is niet alleen belangrijk voor spier- en botontwikkeling, maar het is ook een uitlaatklep voor honden waardoor ze hun energie kwijt kunnen. Via beweging kunnen honden hun stress kwijt. Denk bijvoorbeeld maar aan stress in vormen van overprikkeling en opwinding. Daarnaast heeft het ook een versterkend effect voor de socialisatie van uw hond. 

Uw hond gewoon los laten in de tuin is niet genoeg. Het is een bekende omgeving waardoor ze vaak snel uitgesnuffeld zullen zijn en er kans op verveling ontstaat. Ga op zoek naar creatieve manieren om uw hond beweging te gunnen. Zo kan u gaan wandelen, maar ook bijvoorbeeld samen sporten en spelen in de tuin. Dat zorgt dan weer voor een band met uw viervoeter.

Lees onze blog rond spelen en sporten met je hond die je heel wat tips en leuke ideeën geeft! Heb je een iets oudere hond en gaat sporten met je hond of het actief bewegen van je hond wat moeilijker? Geen zorgen! Ook voor jou hebben we een blog geschreven die jou 5 oefeningen meegeeft die jij kan proberen met je oude rakker tijdens het wandelen!

Vind de juiste balans tussen fysieke en mentale beweging voor uw hond

Enkel fysieke beweging is niet voldoende. Alles draait namelijk om balans. Zorg ervoor dat u uw hond ook mentale uitdagingen geeft waarbij ze hun hersenen moeten gebruiken. Leer uw hond bijvoorbeeld steeds nieuwe trucjes aan ter mentale stimulatie. 

Een cursus volgen en hierbij het aanleren van een aantal basiscommando’s kan problemen helpen voorkomen of zelfs het leven van uw hond redden. Het zorgt er ook voor dat u uw hond beter leert kennen.

Gebrek aan beweging kan gezondheids- en gedragsproblemen veroorzaken

Gebrek aan beweging kan verschillende gezondheidsproblemen veroorzaken, zoals bijvoorbeeld obesitas, hartaandoeningen, bot- en gewrichtletsels, stress, etc. Maar onvoldoende beweging heeft niet alleen een negatief effect op de gezondheid van uw hond. Ook kan het leiden tot gedragsproblemen. Doordat uw hond bij gebrek aan beweging veel energie gaat opkroppen, kan dit bijkomende stress in de vorm van overprikkeling en frustratie als gevolg hebben. Om hun energie dan toch op een of andere manier kwijt te kunnen, zou dit kunnen resulteren in bijvoorbeeld het slopen van allerlei dingen in huis, agressief spelen, weglopen, overreageren (vb. blaffen), enzovoort. 

Vergeet uw hond niet voldoende rust te gunnen

Naast veel beweging is ook voldoende rust van belang voor uw hond. Dit is zeker nodig bij opgroeiende honden zodat hun gewrichten niet te veel belast worden. In de zomer bij hoge temperaturen kunnen honden slecht hun warmte kwijt. Plan daarom geen drukke activiteiten midden op de dag en laat uw hond nooit achter in de auto als de zon schijnt!

Voor meer informatie over dit onderwerp bezoek de webpagina houd uw hond gezond! geschreven door het LICG.

Zorg steeds voor een goede balans tussen fysieke beweging en mentale stimulatie bij uw hond. Ondervindt u zelf problemen of praat u graag over dit onderwerp met experts? Wij helpen u graag verder.