Overslaan en naar de inhoud gaan
Macadamianoten in een schaaltje

Zijn noten schadelijk voor honden?

Terwijl wij lekker van noten genieten tijdens een avondje tv kijken, is dat al snel een gelegenheid voor onze hond om mee te gaan eten van deze nootjes. Hier moet je als baasje echter mee oppassen, want sommige noten kunnen schadelijk zijn voor honden. In dit artikel geven we je meer uitleg over welke soorten noten schadelijk zijn voor honden, en wat te doen als je hond schadelijke noten opgegeten heeft. 

Waarop moet ik letten als mijn hond noten eet?

Af en toe eens een nootje eten kan je hond niet veel kwaad doen, maar het probleem start wanneer je hond grote hoeveelheden binnenkrijgt. Cashewnoten, amandelen, walnoten en andere gewone noten bevatten veel vet, wat bij je hond kan leiden tot braken, diarree en pancreatitis (ontsteking van de alvleesklier) veroorzaken. 

Oudere noten produceren een schimmel met mycotoxinen, die bij honden neurologische aandoeningen kunnen veroorzaken. Een verborgen gevaar voor honden die noten eten, is dat noten meestal vol zitten met toevoegingen zoals chocolade, rozijnen, zoetstoffen of zout. Elk van deze kan, bij inname van grote hoeveelheden, giftig zijn voor honden.

Welke gewone noten zijn het schadelijkst voor mijn hond?

  • Macadamianoten kunnen braken, moeite met lopen, depressie, apathie en zwakte veroorzaken. Deze tekenen zijn niet dodelijk, maar het is zeker niet goed voor uw hond.
  • Walnoten zijn rijk aan vet, wat pancreatitis en maagklachten kan veroorzaken. Ze zijn ook te groot voor honden om goed op te kauwen en kunnen darmobstructie veroorzaken. 
  • Hickorynoten kunnen maagklachten en darmobstructie veroorzaken. 

De volgende noten zijn veiliger voor honden, maar ze zijn allemaal rijk aan vet, en grote hoeveelheden vet kunnen bij huisdieren gewichtstoename, pancreatitis en maagklachten veroorzaken: paranoten, cashewnoten, pistachenoten, pecannoten, pinda's en amandelen.

Mag mijn hond pindakaas eten?

We kennen allemaal wel honden die van pindakaas houden, en het is dan ook niet direct gevaarlijk voor honden. Velen gebruiken pindakaas dan ook als hulpmiddel om medicatie toe te dienen. Pindakaas bevat echter wel veel calorieën en het te vaak eten van pindakaas kan tot zwaarlijvigheid leiden. Ook met notenboter met het label "Sugar Free" moet je oppassen. Die bevatten ook de kunstmatige zoetstof xylitol, die bij honden leverfalen kan veroorzaken. Controleer dus best altijd het etiket om er zeker van te zijn dat je geen xylitol aan uw hond toedient. 

Wat moet ik doen als mijn hond noten gegeten heeft?

Bij (het vermoeden van) een vergiftiging is het verstandig direct uw dierenarts te bellen. In de meeste gevallen verdwijnen de verschijnselen vanzelf binnen 24 tot 48 uur en is er sprake van een volledig herstel.


Bang dat uw hond te veel noten op heeft?

Contacteer ons over vergiftiging