Overslaan en naar de inhoud gaan
Kat

Welke spullen heeft jouw kat nodig?

Heb je een nieuwe kat in huis? Zorg er dan zeker voor dat je deze spullen in huis hebt! Als je nog nooit een kat in huis hebt gehad, is het best lastig om te weten welke kattenspullen je juist nodig hebt. Wij sommen daarom even de noodzakelijke spullen voor jou op!

1. Transportmand

Een transportmand is handig om je kat te vervoeren naar bijvoorbeeld de dierenarts. Het is trouwens ‘verplicht’ om jouw kat in een transportkooi mee te nemen naar de dierenarts. Hierdoor worden vervelende situaties vermeden in bijvoorbeeld de wachtzaal! 

De voorkeur gaat uit naar een mand die je kan uitwassen, waar je kat zowel bovenaan als vooraan uit kan. Let er ook op dat je kat kan rechtop zitten en niet enkel gebukt.

2.  Voeding

Uiteraard is voeding essentieel. Het is belangrijk dat je de juiste keuze maakt in het geven van voeding. Niet te veel, niet te weinig en de juiste soort. Heb je graag (online) advies van onze dierenartsen? Contacteer ons.

Voeding is jouw belangrijkste sleutel tot de gezondheid voor jouw kat!

3. Voeder-en drinkbak

Drink-en eetkommetjes uit glas of keramiek is ideaal voor jouw viervoeter. Deze nemen minder geur op dan de kunststoffen voederbakjes. Drinkfonteinen geven altijd stromend water. Maar let op: afhankelijk van het filtersysteem dient het water nog steeds (heel) regelmatig ververst te worden!

De antischrok-bakken dienen om al te gulzige katten af te remmen door ze te laten 'werken' om hun eten te bemachtigen.

Vergeet niet om je drink- en eetbakken weg van elkaar te plaatsen.

4. Krabmogelijkheden

Zorg ervoor dat je krabpalen of andere krabmogelijkheden aanbiedt aan jouw kat. Je wilt trouwens niet dat jouw kat zijn nagels in de zetel zet! Lees hier meer over krabgedrag bij katten.

5. Kattenbak en kattenbakvulling

Ook een kattenbak is essentieel. Zorg ervoor dat de kattenbak elke dag proper gemaakt wordt en er geen deurtje aan is. De kattenbakvulling is afhankelijk van de voorkeur van jouw kat. Kies eerder een geurloos, fijn klonterend grind. Voor de meeste katten is dit aangenamer. Lees hier meer over onzindelijke katten.

6.  Slaap-of schuilplekjes

Geef jouw kat een rustige plaats waar hij kan slapen of schuilen. De locatie is extreem belangrijk. Zorg dat u de schuilplek op een veilige plaats zet waar het rustig is, en dat de kat daar ook nooit gestoord wordt wanneer ze gebruik maakt van deze plek. Kies zowel voor plekjes op de grond als in de hoogte.

7.    Speelgoed om te jagen

Katten zijn instinctief, dus nog steeds, jagers. Geef ze dus speeltjes waarmee ze zich kunnen uitleven en haar jachtinstinct kan richten op gepaste dingen en objecten. Het is belangrijk om haar een stimulerende omgeving te geven waarin ze haar behoefte om te jagen kwijt kan. Geritsel of gepiep trekt zeker de aandacht van je kat, maar een bewegend object blijft voor haar de belangrijkste prikkel om te gaan jagen. Je kat gebruikt ook in haar spel verschillende jachtstrategieën.

8.    3D-ruimte​

Katten zijn van nature klimmers. Ze zijn lenig en springen met gemak wel 5 keer zo hoog als hun eigen hoogte! Voorzie ook binnenshuis de mogelijkheid voor je kat om te klimmen en te springen naar hogere plaatsen (denk aan bv. krab- of klimpalen).


Heb je nog vragen na het lezen van deze blog?  Stel gerust jouw vragen aan ons!

Lees ook de reeks Cat Vision
5 blogs over het gedrag van katten


Wil je persoonlijk op de hoogte worden gehouden van opkomende workshops, lezingen en lessenreeksen over gedrag en gezondheid van katten? Laat dan in onderstaande formulier jouw gegevens na en druk op 'verzenden!'