Overslaan en naar de inhoud gaan
Een puppy die kijkt naar de camera

Wat te doen als je een hond, kat of ander huisdier vindt of je eigen dier vermist is

Ik heb een vermist dier gevonden.

Wettelijk valt een dier onder het burgerlijk recht als ‘zaak’ waarop eigendom, bezit en houderschap van toepassing zijn. Een dier is in dit geval juridisch vergelijkbaar met een fiets of een wasmachine. Dat betekent dat het dier valt onder het Burgerlijk Wetboek waarin dit soort zaken zijn geregeld.

Daarin is onder andere geregeld dat wanneer je een zaak vindt (in dit geval een dier, meer bepaald een gezelschapsdier), u hiervan aangifte moet doen bij de bevoegde instanties. Bij dieren is dat in praktijk het asiel of de dierenopvang die in en/of rond je gemeente liggen.

Als een gevonden dier gechipt blijkt te zijn, moet je dan ook verplicht contact opnemen met de eigenlaar. Als je dat niet doet, kan je worden beschuldigd van diefstal.

Mijn hond, kat, of ander huisdier is vermist. 

Je moet er aantoonbaar alles aan doen om jouw dier terug te krijgen. Je verliest het eigendomsrecht als jouw dier de vrijheid verkrijgt en je niet direct probeert het dier te vangen, of je pogingen volledig staakt.

Je moet onder andere contact opnemen met het asiel of de dierenopvang die in en/of rond jouw gemeente liggen, om melding te maken van de vermissing van het dier. Andere instanties zijn de politie en eventuele lokale dierenartsen.

Lees in dit geval ook onze artikels "hond vermist! Wat moet ik doen?" of "kat vermist! wat moet ik doen?"


Graag meer info? Is je dier vermist regio Merelbeke of Lochristi?

Spreek met onze consulenten over vermiste/gevonden dieren