Overslaan en naar de inhoud gaan
Hond op de onderzoekstafel bij de dierenarts

Vaccinatie van de hond: wat en waarom?

Wat is vaccineren?

Vaccineren of inenten is een manier om antilichamen en afweercellen in het bloed te laten ontstaan tegen ziekten. Door een dier in te spuiten met een klein beetje dode of onschadelijk gemaakte ziekteverwekker (bijvoorbeeld een virus) of een onderdeel van die ziekteverwekker, wordt het lichaam aangezet om antilichamen te maken.vaccinatie

Komt het dier daarna in aanraking met de werkelijke, levende ziekteverwekker dan is het afweersysteem klaar om meteen te reageren.

Daardoor wordt de ziekteverwekker direct uitgeschakeld. Soms lukt dit niet meteen of niet volledig, maar doordat er al antilichamen en afweercellen aanwezig zijn wordt ook dan het bestrijden van de ziekte gemakkelijker en heeft het dier een grotere overlevingskans.

Waarom zou je vaccineren?

In ons land komen verschillende besmettelijke en levensbedreigende hondenziekten voor. Sommige daarvan zijn zeldzaam, andere treden nog regelmatig op. Tegen een aantal ziekten kan uw hond gevaccineerd worden.

Op die manier maakt het lichaam antilichamen aan tegen de ziekteveroorzakers en is uw hond beschermd. Zeker waar het ernstige en vaak dodelijke ziekten betreft is dit erg belangrijk. Normaal gesproken worden alle pups ingeënt en ook daarna worden de vaccinaties regelmatig herhaald. Door deze vaccinatieprogramma’s is het aantal ziekten voor de hond in ons land flink teruggedrongen.

hand-vaccinatie spuit.jpg

Tegen welke ziektes kan je hond allemaal een vaccinatie krijgen?

Er zijn verschillende ziektes waartegen in elk geval gevaccineerd zou moeten worden volgens een schema dat langdurige bescherming geeft.

Dit zijn de hondenziekte (ziekte van Carré, Distemper), een besmettelijke leverziekte (hepatitis contagiosum canis, HCC) en kattenziekte (parvovirose, ‘Parvo’). Dit worden ook wel de ‘kernziekten’ genoemd. Een vaccinatie die daarnaast jaarlijks gegeven wordt, is die tegen rattenziekte, ook wel de ziekte van Weil genoemd (leptospirose). Deze laatste ziekte is een zoönose: een ziekte die op mensen kan worden overgedragen. Bekijk het artikel vaccinatieschema voor meer info!

Bovendien zijn er vaccinaties die nodig zijn in bepaalde situaties. Dit is bijvoorbeeld de rabiësvaccinatie (tegen hondsdolheid) als u naar het buitenland gaat met de hond of de inenting tegen kennelhoest (parainfluenza en Bordetella) als uw hond in een pension moet verblijven of op een andere manier met veel andere honden in contact komt (bijvoorbeeld bij een show, maar ook bij de hondenuitlaatservice of op de hondenschool).

Bekijk de webpagina vaccinatie van de hond geschreven door het LICG voor meer informatie.


Vergeet u weleens uw hond te vaccineren, ontwormen,...? Wij nemen graag die zorg op ons!

Ontdek het WelloPet Life Plan