Overslaan en naar de inhoud gaan
Honden trimmen WelloPet

5 redenen om je hond of kat te laten trimmen

De vacht van je huisdier is als een spiegel voor haar gezondheid. Elk ras heeft zijn eigen kenmerken, maar wanneer de vacht in slechte conditie is, is de gezondheid dat ook. Je kan uiteraard heel wat zaken zelf doen om die vacht in topvorm te houden, maar af en toe trim je beter de vacht en dan is een trimsalon een geschenk voor je viervoeter en jezelf.

Zowel honden als katten hebben een vachtcyclus die de seizoenen in het jaar volgt. Dat betekent dat de vacht gemiddeld zo’n 4 keer een transformatie doormaakt (ook wel de rui genoemd). In die periodes is een handje hulp zeker welkom en daarvoor ga je het beste naar een trimsalon. Waarom? Wel…

1. Professioneel materiaal en professionele trimmers

Een honden- of kattentrimster heeft niet enkel een grondige opleiding achter de rug, waar ze in aanraking komt met heel wat types van dieren, maar werkt ook enkel met professionele materialen. Dan spreken we over de wasbak, waar de juiste shampoo en balsem gebruikt worden, afgestemd op de vacht van jouw huisdier. Maar ook de trimtafel en professionele droger (opgelet: een haardroger voor mensen is warmer en luider dan 1 voor honden. We raden het gebruik hiervan af, je kan de haardroger enkel gebruiken om een puppy te laten wennen aan de geluiden die het in een trimsalon hoort), en een grote collectie aan trimmateriaal zijn geen zaken die je zelf eventjes in huis haalt.

Voor huisdieren die heel erg angstig zijn of andere gedragsproblemen vertonen, is het trouwens goed een trimsalon te kiezen waar ook een dierenarts zit. Die kan jouw dier indien nodig een kalmerend middel geven, zodat het geen stresserende ervaring wordt.

trim

2. Elk dier heeft vachtverzorging nodig

“Trim je ook kortharige honden?” is een vraag die we weleens krijgen, meestal vol ongeloof. Ook voor kort- en ruwharige honden is vachtverzorging nodig. Op een andere manier, maar desalniettemin cruciaal. Wanneer je hond niet gereinigd/gewassen wordt, maakt hij een teveel aan talg aan, wat een droge of vettige huid oplevert. Wassen en verzorgen met kwaliteitsvolle producten, zonder bepaalde bestandsdelen zoals parfums, draagt bij tot een gezonde huid en een vacht in balans.

3. Geen last meer van jeuk of schilfers

Trim en verzorg je regelmatig, dan gaat het haar van je hond of kat in een goede cyclus en heeft je viervoeter geen last meer van jeuk, schilfers en een droge of vettige huid. Die problemen worden – zoals hierboven al staat – veroorzaakt door een teveel aan talg, wat de ideale voedingsbron is voor schimmels en bacteriën. Je herkent dit bij honden vooral aan de typische ‘hondengeur’. In tegenstelling tot wat velen geloven, is deze geur niet ‘typisch aan honden’, maar enkel typisch voor honden met een ongezonde vacht. De vacht van je hond zou eigenlijk neutraal moeten ruiken. Net zoals je kleren, moet deze de geur van je huis overnemen.

trim

4. Klitten zijn een gevaar voor je huisdier

Deze is vooral van toepassing voor langharige honden en katten. Een onverzorgde vacht heeft klitten tot gevolg. Als die klitten niet verwijderd worden, worden ze groter en vormt zich een mat aan klitten op de huid. Die huid kan dan irriteren, of hotspots geven (ontsteking van de huid zelf), er kunnen infecties en schimmels ontstaan… kortom: alles wat je niet wil voor je beste vriend.

5. Het haar laat je achter in het trimsalon

De laatste is er eentje voor jezelf. Als je huisdier op de juiste momenten de juiste zorg krijgt, en de vachtcyclus goed zit, dan kan je het haarverlies van je viervoeter beperken. Zo zorgt het trimsalon ervoor dat het haar van jouw huisdier bij hen blijft en niet in je zetel of onder de kast terecht komt.

Ontdek het trimsalon en de trimmers van WelloPet