Overslaan en naar de inhoud gaan
katten veiliger buiten

Tips voor een veilige buitenomgeving voor jouw kat

Moeten Duchess, Marie, Berlioz en Toulouse – of elke andere (Aristo)kat – buiten kunnen of niet? That's the question.

De gemeenschap van kattenliefhebbers zal het waarschijnlijk nooit eens raken over deze kwestie, dus geven wij jullie de voor- en nadelen van beide opties. In het artikel 'Catify: 10 tips om je huis in te richten op maat van de kat' kon je uitgebreid lezen hoe je best je interieur aanpast aan de noden van de kat.

Maar ook voor het buitenverblijf van jouw favoriete huisdier zijn er een aantal aandachtspunten.
We geven jou een reeks tips om de buitenomgeving veiliger te maken voor jouw kat.

Gevaren IN DE BUITENWERELD komen echt uit alle hoeken

Net zoals in De Aristokatten schuilt er gevaar achter elke hoek, zeker wanneer jouw verwende Marie plots op straat terechtkomt.

Er zijn vier factoren die de buitenwereld gevaarlijk maken:

 1. Aan de ene kant is de wereld er voor een kat niet veiliger op geworden. De stedelijke bebouwing en de toename van auto’s en ander verkeer zorgen voor een onveilige situatie. Anderzijds zijn katten in het algemeen socialer geworden waardoor ze minder schrik hebben van mensen.
 2. Verder is tomboy O’Malley misschien geen gevaar voor jouw kat, andere katten zijn dat des te meer! Als je een ongecontroleerde kolonie zwerfkatten of een vervelende buurtkat in je buurt hebt, kunnen er gevechten ontstaan. Met als gevolg dat je kat gewond kan raken of zelfs ziektes kan oplopen. Denk maar aan kattenaids.
 3. Daarnaast zijn er echter nog tal van ziektes waartegen geen inentingen en geen geneesmiddelen bestaan.
 4. Als laatste kan je kat in contact komen met pesticiden en vergif tegen ongedierte. Hoewel ze een goede neus hebben, krijgen katten soms vergif binnen door te jagen op vergiftigde muizen. Een echte bedreiging! Wil je ongedierte buiten houden, gebruik dan best andere middelen zonder vergif. Jammer genoeg mogen ook kwade wil niet uitsluiten. Mensen die katten als overlast ervaren leggen soms bewust vergif op plekken waar veel katten komen. Helaas, horen we ook steeds vaker gruwelijke verhalen over dierenbeulen en dergelijke. 

Heb je een tuin of terras en kan je de kat op een veilige manier buiten laten? Des te beter! Niets is zaliger dan rollen in het gras en fluiten – lees: vreemd mekkeren – naar de vogels, maar overweeg toch even alle opties om dit zo vlot en veilig mogelijk te laten verlopen. 

Balkons en terrassen kunnen even fataal zijn voor katten als de liefde tussen Romeo en Julia

Het is uitermate belangrijk dat kattenbaasjes de gevaren ervan kennen.

We vinden dit zo belangrijk omdat er jaarlijks een (te) groot aantal katten op deze manier verwond raken of erger nog: sterven. Katten zijn instinctieve dieren en hoewel we uitgebreide gesprekken met ze voeren, kunnen ze niet verder denken dan hun neus lang is. Wanneer er een vogel op het terras komt zitten of Romeo beneden staat te miauwen, denkt jouw Julia niet na en springt ze impulsief naar beneden. Je zou denken dat ze dan wel op hun pootjes belanden, maar niets is minder waar.

De diergeneeskunde heeft aangetoond dat wanneer ze vallen van een verdieping hoger dan het vijfde, ze meer kans hebben om te overleven: dit noemen ze het “high-rise-syndrome”. Een val van de vijfde verdieping of lager is dus dodelijker. Een kat die valt van een hoge verdieping mag dan wel overleven, maar de verwondingen kunnen nog steeds aanzienlijk zijn. Beveilig daarom je terras met netten of omheiningen en zorg voor vliegenramen. Laat nooit een kat op een terras, balkon of vensterbank die niet beveiligd is! Ook al heeft uw kat jaren ervaring met het verkennen van het terras, er is maar één vogel of een vliegend insect nodig om een ramp te veroorzaken.

De tuin van Eden is best afgesloten en veilig

Als jouw tuin volledig afgesloten is, heb je geluk. Is jouw tuin open, dan kan je het buitenverblijf met deze tips veiliger maken.

 • Je kan de tuin afsluiten door een omheining te plaatsen – er zijn zelfs speciale omheiningen specifiek voor katten –, maar ook met kippengaas kan je al veel doen. Zo kan je bv. de bomen van een kraag voorzien zodat je viervoeter niet zomaar via de boom de tuin van de buurvrouw kan verkennen
 • Kan je de tuin niet afsluiten, dan kan je eventueel kiezen om een kattenren te plaatsen.
 • Er zijn ook systemen die een hoog - uiteraard onhoorbaar voor mensen - geluid produceren wanneer je kat aanstalten maakt om de tuin te verlaten, maar dit raden we niet onmiddellijk aan. Overweeg je dit toch, praat dan eerst met de dierenarts of kattengedragstherapeut.

Wees ook voorzichtig met giftige planten in de tuin, zoals de anemoon en de goudswortel, maar ook alle planten in de ajuinfamilie, Lelietje-van-Dalen, vingerhoedskruid en hulst.

Wat kattenkruid en valeriaan vinden katten het leukste. We garanderen dat je tuin plots veel grappiger zal zijn voor jou en je huisdier.

Schat laat jij de hond uit? Wandelen met de kat

Euhm, ik bedoel de kat! Een kat is geen hond, daar zijn we het allemaal over eens, maar sommige katten houden ervan om te gaan wandelen met een tuigje. Dit kan je wel enkel doen als je kat dit op kittenleeftijd heeft aangeleerd of als je jouw volwassen kat een uitgebreide training hebt gegeven.

Katten zijn heel flexibel, dus zorg dat je een aangepast tuigje koopt waar de kat niet uit kan.

Een vogel voor de kat: de tuin is ook veilig voor andere dieren!

Bij WelloPet en bij DreamCATchers zien we alle dieren graag, dus ook vogels en andere wilde dieren. De kat is een roofdier en zal dus jagen. Helaas sterven hierdoor tal van vogels en andere dieren.

Probeer daarom je tuin ook veilig in te richten voor de andere dieren:

 1. Wanneer je vogels eten geeft, zorg dan dat de voederplaatsen hoog genoeg zijn en op een plek waar de kat er niet aan kan. Je kan bomen afschermen, waardoor de kat er niet in kan klimmen.
 2. Een belletje rond de halsband van de kat heeft geen nut. Je slimme viervoeter leert namelijk jagen zonder het belletje te doen rinkelen. Je kan wel telkens een belletje rinkelen wanneer je de kat buiten laat, zo zijn de toekomstige prooien van je kat gewaarschuwd. Mits je de kat natuurlijk niet te lang buiten laat.
 3. Je kan ook de beplanting aanpassen door bijvoorbeeld heesters met stekels te planten rond bomen. De besjes die erop groeien zijn ideaal voor de vogels.
 4. Ook een goede oplossing is je kat binnen al te laten jagen, zodat hij buiten niet meer achter de vogels zit. Dit kan je makkelijk met de hengel van Tabby Tijger. Deze kan je ook vinden in de shop van DreamCatchers vzw.
 5. Ten slotte is de beste manier nog steeds om samen met je kat buiten te gaan. Je kan dan een oogje in het zeil houden en je heeft er nog wat beweging bij ook - tenzij je liever limonades drinkt op het terras natuurlijk. Je zou ook meteen het onkruid te lijf kunnen gaan denken wij dan. Iedereen gelukkig!

Hoe denken wij erover?

Van een ding zijn we 100% zeker: een kat moet altijd binnen kunnen. Zelfs zwerf- of straatkatten hebben recht op beschutting en onderdak.

Katten die niet binnen kunnen schuilen, worden blootgesteld aan ziektes en barre weersomstandigheden. Hierdoor zal hun levenskwaliteit en levensduur enorm snel verminderen.

Daarnaast vinden we het vooral belangrijk dat we elk dier als een unieke viervoeter bekijken. Sommige dieren die bij kattenadoptiecafé Dreamcatchers vzw binnenkomen hebben een leven op straat achter de rug en, in tegenstelling tot wat je misschien zou denken, vinden die het wel fijn om eindelijk binnen te mogen vertoeven.

Andere katten hebben dan weer zodanig veel energie dat ze het kot afbreken wanneer ze niet buiten kunnen. Er is dus geen one size fits all, maar in alle gevallen komt het welzijn van de kat op de eerste plaats en is het belangrijk om als baasje wat voorzichtigheid aan de dag te leggen.

Heb je een beetje hulp nodig, of weet je niet waar te beginnen?


Met veel dank aan de auteurs van kattenadoptiecafé DreamCATchers vzw te Gent

Lees meer over gedragsbegeleiding voor katten >>

Heb je vragen rond gedrag van katten? Ontdek hier wat onze gedragsbegeleiders en gedragstherapeuten voor jou kunnen doen!