Overslaan en naar de inhoud gaan
Schildklierproblemen bij de kat

Problemen met de schildklier bij een kat: hyperthyreoïdie

Wat is hyperthyreoïdie bij katten?

Een vaak voorkomend probleem bij oude katten is een te hard werkende of overactieve schildklier, in medische termen ook wel hyperthyreoïdie genoemd. De schildklier heeft invloed op praktisch alle organen van het lichaam. Bij oudere dieren stimuleert het vooral het metabolisme van het lichaam. Bij een te snel werkende schildklier zal dan ook het metabolisme verhogen en hierdoor meer energie gaan verbruiken dan dat het lichaam opneemt.

Wat is veroorzaakt hyperthyreoïdie bij de kat?

De schildklier bestaat uit 2 lobben. Soms zit er ook schildklierweefsel op andere plaatsen in de hals of borstkas, dit noemen we ectopisch schildklierweefsel. In de meeste gevallen wordt hyperthyreoïdie veroorzaakt door een goedaardige tumor in één of beide schildklierlobben. Soms kan de tumor zich ook bevinden in het ectopisch weefsel. Zeer zelden komt een kwaadaardige tumor van schildklierweefsel voor.

Wat zijn de symptomen van deze schildklierproblemen bij de kat?

Een of meerdere van de volgende symptomen kunnen aanwezig zijn bij schildklierproblemen bij de kat:

  • Vermageren ondanks een goede eetlust. Het metabolisme van de kat verhoogt, waardoor het lichaam meer energie verbruikt dan dat het opneemt. Dit is het typische beeld van een kat met hyperthyroïdie.
  • Slechte vachtverzorging
  • Meer gaan drinken en plassen
  • Braken en diarree
  • (Hyper)actief en onrustig
  • Soms is er een atypisch beeld: een kat die sloom is, minder eet en vermagert.

Als de kat ook een verhoogde bloeddruk heeft ten gevolge van de hyperthyreoidïe, kan de verhoogde bloeddruk op zijn beurt andere problemen veroorzaken. Deze kunnen blindheid, hartproblemen en nierschade zijn.

Hoe kan hyperthyreoïdie gediagnosticeerd worden?

De dierenarts ziet bij klinisch onderzoek vaak een magere, actieve kat. De hartfrequentie is vaak versneld en er is soms een bijgeruis te horen. Soms is de vergrootte schildklier ook in de hals te voelen, net naast de luchtpijp. De bloeddruk kan gemeten worden, deze is vaak verhoogd. Met behulp van een bloedonderzoek wordt een definitieve diagnose gesteld. Hierbij zal het gehalte aan thyroxine of T4 (een schildklierhormoon) verhoogd zijn.

Kan hyperthyreoïdie behandeld worden?

Hyperthyreoïdie kan behandeld worden. Er zijn verschillende behandelingsmethoden:

  • Schildklierremmers: met bepaalde medicatie kan de schildklierwerking afgeremd worden. Deze medicatie zal levenslang doorgegeven moeten worden.
  • Dieet: dit schildklierdieet is beperkt in jodium. Voor de productie van schildklierhormoon is jodium noodzakelijk. Door dit te beperken zal er dus ook minder schildklierhormoon aangemaakt kunnen worden. De kat mag de rest van zijn leven niets anders meer eten dan deze voeding. 
  • Operatief verwijderen van de vergrootte schildklier.
  • Behandeling met radioactief jodium: het radioactief jodium zal het hyperactief schildklierweefsel vernietigen.

Wat is de levensverwachting?

Met een vroegtijdige behandeling kan de kat een goed en lang leven hebben. Bij te lang wachten kunnen er al bijkomende problemen, zoals hartproblemen, zijn ontwikkeld en heeft de kat een mindere lange levensverwachting.


Actie van de maand September:
Een Seniorconsult voor je hond aan €83.5 en voor je kat aan €96!

Afspraak seniorconsult maken